Ο ΑΜΝΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΕΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΛΕΜΟΥ[1]
24 Φεβρουαρίου 2022Αποκριάτικα έθιμα : Κοζάνη, Καστοριά
25 Φεβρουαρίου 2022Είναι «κρυμμένο» στην κουφάλα ενός δέντρου, αλλά η φήμη του έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα.
Κι αυτό, διότι δεν είναι απλώς ένα ξεχωριστό και όμορφο εκκλησάκι. Είναι ένα από «τα ωραιότερα και πρωτότυπα θρησκευτικά μνημεία της Ελλάδας».
. Αιώνες τώρα, το εκκλησάκι της Παναγίας της Πλατανιώτισσας στο ομώνυμο χωριό του Αιγίου «φιλοξενείται»
στην κουφάλα που σχηματίζουν τρεις αιωνόβιοι πλάτανοι, ύψους 17 μέτρων, που πλέον έχουν γίνει ένας, και τροφοδοτεί τους Χριστιανούς με πίστη και ελπίδα…
Το αρνητικό αποτύπωμα της εικόνας της Παναγίας της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου, που μοναχοί, αιώνες πριν, κατά την περίοδο της εικονομαχίας, εναπόθεσαν για μια νύχτα στη ράχη του πλατάνου, στο κοίλωμα του οποίου φιλοξενήθηκαν.
Όταν ξημέρωσε κι ετοιμάστηκαν να φύγουν, βρέθηκαν μπροστά σε θαύμα: Παρατήρησαν με δέος κι έκπληξη πως το αρνητικό αντίτυπο της ιερής εικόνας είχε αποτυπωθεί στο κοίλωμα του πλατάνου κι ήταν περιλουσμένο με άπλετο φως.
Όταν το περιστατικό έγινε ευρέως γνωστό, το αποτύπωμα έγινε προσκύνημα και το χωριό από Καλπατσούνα μετονομάστηκε σε Πλατανιώτισσα.
Ο ‘’ναΐσκος’’ κατά τη Μητρόπολη Καλαβρύτων, γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου, στη γέννηση της Θεοτόκου. Χωράει μέχρι και 20 προσκυνητές
Η εικόνα
Η εικόνα της Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας είναι μια από τις τρεις που δημιούργησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς και σώζονται μέχρι σήμερα.
Λέγεται ότι είναι ευλογημένη από την ίδια την Παναγία.
Είναι ανάγλυφη, πλασμένη κυρίως από κερί και μαστίχα, και έχει πάχος 3 εκατοστά.
Το σώμα της Παναγίας είναι στραμμένο δεξιά, με κεκλιμένη την κεφαλή προς τον Υιόν της. Τον κρατά στο δεξί της χέρι (Δεξιοκρατούσα), ενώ εκείνος με το αριστερό του χέρι κρατά ελαφρά την αριστερή παλάμη της Μητέρας Του και με το δεξιό το Ευαγγέλιο.
Δεξιά και αριστερά της εικόνας παρίστανται μετά φόβου άγγελοι. Στις τέσσερεις γωνιές της δεξιά εξαπτέρυγα Σεραφείμ και αριστερά πολυόμματα Χερουβείμ.
Από τις πολλές πυρκαγιές που κατά καιρούς κατέκαψαν τη μονή, η εικόνα έχει φθορές αλλά δεν καταστράφηκε.
Ο Ευαγγελιστής Λουκάς, όταν ήρθε στην Αχαΐα, μετά τον θάνατο του Αποστόλου Παύλου, έφερε μαζί του από την Παλαιστίνη και αυτή την εικόνα της Παναγίας, την οποία κάποια στιγμή δώρισε στους πρώτους Χριστιανούς.
Την εποχή των διωγμών αυτοί κατέφυγαν για ασφάλεια στο σπήλαιο, όπου και την έκρυψαν.
Η Εικόνα παρέμεινε στο σπήλαιο μέχρι που ανακαλύφθηκε κατά τον θαυμαστό τρόπον από την Αγία Ευφροσύνη και υποδείχθηκε στους δύο Θεσσαλονικείς μοναχούς Συμεών και Θεόδωρο,
οι οποίοι κατόπιν ξεχωριστού οράματος έφυγαν από τα Ιεροσόλυμα και έφτασαν στην περιοχή για να την αναζητήσουν.
πηγή: https://ikivotos.gr/
Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ η σελίδα μας!!