Μια πισίνα που έγινε….Μουσείο!!
18 Ιανουαρίου 2022
Τι σημαίνουν “θα το ρίξω δαγκωτό”, “τον μαύρισαν”;
19 Ιανουαρίου 2022

Cinque terre:πέντε… ζωγραφιές στην Ιταλία!!

Υπάρχει κάπου ένα μέρος, όπου τα σπίτια μοιάζουν με πύργους λαξευμένους στην άκρη των βράχων που αγναντεύουν τη θάλασσα. Ένα μέρος όπου κύματα παλεύουν με κάστρα, νοσταλγικά κτίρια στολίζονται με πολύχρωμες ομπρέλες και φανταχτερά λουλούδια

Στα βράχια της δυτικής Λιγουρίας, θα βρείτε όμορφα μεσαιωνικά χωριά,

εκκλησίες, παραδοσιακά εργαστήρια και πεντανόστιμη κουζίνα.

Είναι ένα μέρος που μοιάζει να έχει βγει από παραμύθι.

Η περιοχή Cinque terre, αποτελεί μέρος της ακτογραμμής της ιταλικής περιφέρειας της Λιγουρίας στη βόρεια Ιταλία, μεταξύ της Πίζας και της Γένοβας και περιλαμβάνει πέντε μικρές πόλεις:
Riomaggiore,
Manarola,
Corniglia,
Monterosso
και Vernazza.
Η πλαγιά όπου απλώνονται αυτές οι πόλεις, είναι το πιο παρθένο και γοητευτικό σημείο αυτής της περιοχής και αποτελεί φυσικό καταφύγιο από το 1997 και μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Πριν το «άγγιγμα» του τουρισμού, αυτές οι πόλεις ήταν φτωχές και αποκομμένες, αλλά πλέον, σήμερα οι οικονομίες τους έχουν ανακάμψει και έχουν γίνει εύκολα προσβάσιμες με συχνά τρένα.
Εντούτοις, οι παραδόσεις και η ομορφιά τους, διατηρούνται, όπως και η μοναδική, περήφανη κληρονομιά τους. Για τη διατήρηση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής,
η Ιταλία την έχει κηρύξει προστατευόμενο πάρκο και οι επισκέπτες μπορούν να αγοράσουν ένα ημερήσιο πάσο για να περπατήσουν στα γραφικά μονοπάτια που συνδέουν τις μοναδικές αυτές πόλεις.
Εδώ δεν θα συναντήσετε γνωστές αλυσίδες εστιατορίων ή εμπορικά καταστήματα. Δεν θα συναντήσετε καν αυτοκίνητα – τα οχήματα παραμένουν εξορισμένα από τα χωριά, καθώς η κυκλοφορία τους απαγορεύεται στα ανηφορικά δρομάκια.
Η μετακίνηση εδώ γίνεται κυρίως με το τοπικό τρένο, που συνδέει τα πέντε χωριά ανά τακτά χρονικά διαστήματα ,το καθένα απέχει από το επόμενο περί τα πέντε λεπτά.
Υπάρχει και η πιο καλοκαιρινή εναλλακτική του καϊκιού, αλλά ο καιρός δεν επιτρέπει πάντα τις βαρκάδες.

Αυτό που θα πρέπει να περιμένετε, ωστόσο, είναι πολύ χρώμα.

Πυργόσπιτα σχεδόν εγκαταλελειμμένα αλλά με γοητευτικές και εντυπωσιακά βαμμένες προσόψεις
σχηματίζουν «φωλιές» σε γήινα χρώματα στις άκρες των βράχων, τις οποίες μπορείτε να ατενίσετε από την μαρίνα κάθε χωριού.
Φανταχτερές ομπρέλες και μικρά café, πλουμιστά λουλούδια που κρέμονται κάτω από κάθε παράθυρο, ευωδιαστές θημωνιές
που μοιάζουν να ξεφυτρώνουν από το πουθενά στις σκάλες και στους πετρόχτιστους τοίχους είναι το σκηνικό που επαναλαμβάνεται… επί πέντε.

Μετά τις 21.00 δεν υπάρχει ζωή στο μεγαλύτερο μέρος του Cinque Terre.

Μια βόλτα στο Riomaggiore – εκ των πιο mainstream από τα πέντε – θα σας φέρει αντιμέτωπους με κλειστές πόρτες, αμπαρωμένες κουζίνες και ιταλούς που σε σπαστά αγγλικά θα σας εξηγήσουν πως δεν σερβίρουν τέτοια ώρα.
Επομένως, σπεύστε για βραδινό νωρίς και μετά μπορείτε χορτάτοι να απορήσετε πού κρύβονται τόσες χιλιάδες τουριστών όταν πέσει το σκοτάδι.
Αν κάτι προσπαθούν να σας πουν τα ήθη και οι συνήθειες του Cinque Terre, αυτό είναι πως δεν έρχεται κανείς ως εδώ για τη νυχτερινή ζωή.
Έρχεται για να περιηγηθεί στα χωριά όσο τα λούζει το φως του ήλιου

Εξερευνώντας τα πέντε χωριά


Εν αρχή ην ο προσανατολισμός: Τα Cinque Terre βρίσκονται ανάμεσα στην κωμόπολη La Spezia στο Νότο και στην Γένοβα στον Βορρά.
Ο πιο συμβατικός τρόπος να τα γνωρίσετε είναι να ξεκινήσετε με το τρένο από τη La Spezia  και να κινηθείτε προς τα βόρεια, συναντώντας τα χωριά με την εξής σειρά: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza και Monterosso al Mare.
Riomaggiore


Riomaggiore

Το Riomaggiore απλώνεται ανάμεσα σε δύο απόκρημνους λόφους που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Μοιάζει με παραμυθένιο σκηνικό, με όλα τα μικρά χρωματιστά του σπίτια και μια βόλτα στα στενά του δρομάκια, θα σας πείσει για τις ομορφιές του.
Η πρωτοτυπία των σπιτιών στο Riomaggiore, οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε ένα από αυτά, έχει δύο εισόδους:
η μία βρίσκεται στο επίπεδο του ενός δρόμου και η άλλη, στο επίπεδο του άνω δρόμου.
Τα σπίτια είχαν αυτή τη συγκεκριμένη δομή από το 1500 για να επιτρέπουν τη γρήγορη διαφυγή σε περίπτωση επιδρομής των Σαρακηνών.
Από το Riomaggiore ξεκινά η γνωστή Via dell’Amore,(ο δρόμος της αγάπης) ένα πλακόστρωτο μονοπάτι σκαμμένο στο βράχο, που τερματίζει στη Manarola.
Ο θρύλος λέει πως παλαιότερα οι γάμοι μεταξύ κατοίκων διαφορετικών χωριών της περιοχής δεν επιτρέπονταν, γι’ αυτό και τα «παράνομα» ζευγαράκια μοίραζαν την διαδρομή
και συναντιόντουσαν κρυφά σε αυτό το μονοπάτι με τις ζωγραφισμένες καρδιές στους βράχους. 
Η διαδρομή είναι υπέροχη: θα περπατήσετε μέσα στη φύση, ακούγοντας τον ήχο των κυμάτων που σκάνε στα βράχια.
Το Riomaggiore είναι μια ήρεμη πόλη, που αποκαλύπτει σιγά σιγά τις ομορφιές του, όπως το Castello di Colle sul Cerricò, με την απίστευτη θέα στη θάλασσα ή την εκκλησία του San Giovanni Battista.
Manarola

Manarola

Η Manarola αποτελεί μια κομψή εικόνα με πολλά χρώματα, με κυρίαρχα τα ελαιόδεντρα, γύρω από έναν γραφικό οικισμό όπου τα σπίτια μοιάζουν να είναι η φυσική συνέχεια ενός στενόμακρου βράχου.

Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι το όνομα αυτής της πόλης προέρχεται από το «magna rota», που σημαίνει «μεγάλη ρόδα»,

όπου η λέξη «ρόδα» αναφέρεται στον τροχό ενός νερόμυλου.

Στην κάτω πόλη μπορείτε ακόμα να δείτε τον παλιό μύλο ή το ελαιοτριβείο, που πρόσφατα αναστηλώθηκε.

Στο ψηλότερο τμήμα της πόλης βρίσκεται η γοτθικού ρυθμού εκκλησία του San Lorenzo, που χτίστηκε το 1338, με τρία όμορφα κλίτη και μπαρόκ εσωτερικούς χώρους.

Οι λάτρεις της θάλασσας δεν θα απογοητευτείτε, ενώ κατεβαίνοντας προς την παραλία θα περάσετε πολλά σημεία απ’ όπου μπορείτε να απολαύσετε υπέροχη θέα.

Corniglia
Corniglia

Corniglia

Το αρχαίο ρωμαϊκό χωριό της Corniglia, βρίσκεται σε έναν εντυπωσιακό βράχο, ύψους περίπου 100 μέτρων.

Είναι η μόνη πόλη στο Cinque Terre που δεν είναι προσβάσιμη από τη θάλασσα. Για να φτάσετε εκεί, θα πρέπει να ανεβείτε 377 σκαλοπάτια

ή αν προτιμάτε, μπορείτε να ακολουθήσετε το δρόμο με αυτοκίνητο, από το σταθμό, μέχρι την πόλη.

Το όνομα της πόλης, «Corniglia», προέρχεται από το όνομα του λατίνου γεωργού «Corneliu», που παρήγαγε το γνωστό λευκό κρασί, ήδη γνωστό στους ρωμαϊκούς χρόνους.

Στο πανέμορφο αυτό μέρος, μπορείτε να επισκεφθείτε τη γοτθική εκκλησία του Αγίου Πέτρου και την πλατεία «largo Taragio» με το παρεκκλήσι της Santa Caterina, που δεσπόζει πάνω από τα σπίτια.

Η Corniglia είναι ένα… πολύτιμο κόσμημα, φτιαγμένο από σοκάκια και δρομάκια σκαμμένα στο βράχο,

μια όμορφη παραλία με βότσαλα που ονομάζεται «Spiaggione» και με διάφανη και κρυστάλλινη θάλασσα που δεν πρέπει να χάσετε.

Vernazza

Vernazza

Η Vernazza βρίσκεται σε έναν εντυπωσιακό βράχο με θέα την απέραντη θάλασσα. Σήμερα είναι ένα ήρεμο παραθαλάσσιο χωριό, αλλά κατά το παρελθόν, αποτελούσε το λιμάνι από το οποίο έπλεαν τα πλοία που προστάτευαν τις ακτές από τους Σαρακηνούς.
Η ατμόσφαιρα της μικρής πόλης θα σας μαγέψει: μυστηριώδη σοκάκια κρυμμένα ανάμεσα στα μικρά κόκκινα, κίτρινα και ροζ σπίτια, όπου το καλοκαίρι μαζεύεται πλήθος τουριστών που έρχονται από όλο τον κόσμο.

Η Vernazza θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα εκατό χωριά της Ιταλίας και διατηρεί τη ναυτική της παράδοση, γι’ αυτό σας προτείνουμε να την επισκεφθείτε από τη θάλασσα, για να δείτε από την πρώτη στιγμή το όμορφο λιμάνι της με τα χρωματιστά σπίτια.

Στη συνέχεια, επισκεφθείτε την εκκλησία της Santa Margherita της Αντιοχείας και τα ερείπια του αρχαίου φρουρίου.

Το θαυμαστό ιερό της Nostra Signora di Reggio, βρίσκεται σε μια δεντρόφυτη πλατεία όπου μπορείτε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε το τοπίο.

Δεν είναι εύκολο να φτάσετε στο ιερό, καθώς θα πρέπει να περπατήσετε αρκετά για να φτάσετε εκεί, αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο.

Monterosso al Mare

Monterosso al Mare

Το Monterosso ήταν το αγαπημένο μέρος του Eugenio Montale, του Ιταλού συγγραφέα που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ το 1975 και το οποίο επέλεγε για να περνά τα καλοκαίρια του.

Εκεί μάλιστα εμπνεύστηκε μερικούς από τους στίχους του. Το χωριό διατηρεί ναυτική παράδοση και έχει ακόμα τα σημάδια από ναυμαχίες του παρελθόντος:

τον μεσαιωνικό πύργο που σήμερα είναι το καμπαναριό της εκκλησίας του San Giovanni,
το κάστρο που δεσπόζει πάνω από τη θάλασσα με τους τρεις στρογγυλούς πύργους του,
και τον πύργο Aurora, τον μόνο που «επέζησε» από τους δεκατρείς πύργους που προστάτευαν το χωριό.

Μόλις φτάσετε στα στενά και δαιδαλώδη σοκάκια του Monterosso, μπορείτε να επιλέξετε αν θέλετε να περάσετε το χρόνο σας στο ιστορικό κέντρο της πόλης,

όπου βρίσκεται η εκκλησία του San Giovanni Battista ή να προτιμήσετε την παραλία Fegina, τη μεγαλύτερη αμμώδη παραλία στο Cinque Terre.

Τα μονοπάτια στο Εθνικό Πάρκο Cinque Terre

Δεν δημιουργήθηκαν για ψυχαγωγικούς σκοπούς, αλλά μάλλον ως οδοί για τη μετακίνηση μεταξύ της γεωργικής γης, των χωριών και των εκκλησιών.

Περπατώντας κατά μήκος αυτών των διαδρομών, δε θα έχετε μόνο την ευκαιρία να θαυμάσετε το μαγευτικό τοπίο,

αλλά και να κατανοήσετε μερικά πράγματα για το παρελθόν αυτής της όμορφης και μοναδικής περιοχής της Ιταλίας.

Ακολουθήστε τα βήματα των προσκυνητών που για αιώνες έκαναν αυτές τις διαδρομές για να φτάσουν στις δύσκολα προσβάσιμες εκκλησίες,
αλλά και των ντόπιων που πήγαιναν με τα πόδια ή πάνω σε μουλάρια, για να παραδώσουν το κρασί και τα σταφύλια τους στα κοντινά χωριά.

πηγή: https://www.huffingtonpost.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook ή Την ομάδα μας στο Facebook

Comments are closed.