Πάρκο από πηλό στην Κίνα
17 Ιανουαρίου 2022
Μια πισίνα που έγινε….Μουσείο!!
18 Ιανουαρίου 2022

Ρίο ντε Τζανέιρο: Άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σίγουρα το πιο διάσημο άγαλμα όλων που ενσωματώνει την εικόνα του Υιού του Θεού.
Στο Ρίο ντε Τζανέιρο και σε ολόκληρη τη Βραζιλία , το άγαλμα του Χριστού-Λυτρωτή είναι το απόλυτο θρησκευτικό σύμβολο

ενώ για άλλους, ένα ακαταμάχητο τουριστικό αξιοθέατο. Η εικόνα του είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο, αλλά λίγοι ξέρουν την ιστορία πίσω από το άγαλμα.

Η αρχική ιδέα για ένα μνημείο για τον Χριστό ήρθε από μια ομάδα Βραζιλιάνων που, στον απόηχο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, φοβήθηκαν μια αχαλίνωτη ασέβεια προς τα θεία.
Η Εκκλησία και το κράτος είχαν διαχωριστεί όταν η Βραζιλία έγινε δημοκρατία στο τέλος του προηγούμενου αιώνα
και είδαν το άγαλμα ως τρόπος διεκδίκησης του Ρίου για τον Χριστιανισμό -τότε ήταν η πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
Η πρώτη πρόταση ήταν για ένα χάλκινο άγαλμα του Χριστού στο Sugar Loaf (είναι ένας γιγαντιαίος βράχος με μια ομαλή, όλο καμπύλες κορυφή που υψώνεται πάνω από τον ωκεανό στην είσοδο του Guanabara Bay).
Αλλά σύντομα αποφάσισαν ότι το Κορκοβάντο (που σημαίνει «καμπούρα») -μια κορυφή στους δασώδεις λόφους πίσω από την πόλη- ήταν καλύτερο μέρος.
Ο Ντα Σίλβα Κόστα, του οποίου το σχέδιο επιλέχθηκε τον Φεβρουάριο του 1922, φαντάστηκε το άγαλμα να κοιτάει προς τον ανατέλλοντα ήλιο.
Ένα από τα πρώτα σχέδια όπου ο Χριστός είχε μια σφαίρα στα χέρια του
Το αρχικό σχέδιό του παρουσίαζε τον Χριστό να μεταφέρει έναν μεγάλο σταυρό, που τον αγκάλιασε στο σώμα του με το ένα χέρι του, και οποίος κρατούσε μια σφαίρα στο άλλο.

Όταν όμως μελέτησε το Κορκοβάντο από διάφορα σημεία, ένα νέο σχέδιο πήρε σάρκα και οστά.

Σε αυτή τη νέα έκδοση, που αναπτύχθηκε με τη βοήθεια του καλλιτέχνη Carlos Oswald, ο Χριστός ήταν ο ίδιος ο σταυρός, με απλωμένα τα χέρια του να σηματοδοτούν τη λύτρωση της ανθρωπότητας κατά την σταύρωση.
Στις 4 Απριλίου 1922 τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος για το μεγάλο αυτό οικοδόμημα. Οι εργασίες για την ανέγερση του Χριστού Λυτρωτή διήρκεσαν περίπου 5 χρόνια, από το 1926 έως το 1931.
Σύμμαχος των εμπνευστών του έργου ήταν ο σιδηρόδρομος του Κορκοβάντο, καθώς ήταν ιδανικός για την ασφαλή μεταφορά των μεγάλων ογκόλιθων, που χρειάστηκαν για την κατασκευή του αγάλματος.
Όταν ολοκληρώθηκε ήταν το μεγαλύτερο γλυπτό αρτ ντεκό στον κόσμο.
Στις 12 Οκτωβρίου 1931 έγινε η εντυπωσιακή τελετή εγκαινίων. Οι εμπνευστές του μεγαλειώδους αγάλματος, επέλεξαν την τοποθεσία του, ώστε να εντυπωσιάζει από μακριά, ατενίζοντας αγέρωχο την πόλη.
Σήμερα οι επισκέπτες που το κατακλύζουν ανεβαίνουν στην κορυφή του βουνού με ανελκυστήρες, που προσφέρουν πανοραμική θέα και κυλιόμενες σκάλες, αποφεύγοντας τα 220 σκαλιά που οδηγούν στη βάση του αγάλματος.
Η μόνη δυσκολία των τουριστών είναι πως θα φωτογραφίσουν ολόκληρο το άγαλμα, καθώς το μεγαλειώδες μέγεθος του,
καθιστά την ολοκληρωμένη φωτογραφία από κοντά σχεδόν αδύνατη. Παρόλα αυτά η θέα της πόλης του αποζημιώνει.

πηγή πληροφοριών: https://areal-tur.ru

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook ή Την ομάδα μας στο Facebook

Comments are closed.