Όριεντ Εξπρές: Η ιστορία του (+video)
12 Ιανουαρίου 2022
Η ιστορία του καπνού…
13 Ιανουαρίου 2022

Αίγινα: Μικρό νησί , μεγάλη ιστορία!!

Η Αίγινα υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα της νεώτερης Ελλάδας στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 1828 ως τον Οκτώβριο του 1829.

Στις 11 Νοεμβρίου του 1826 η Αίγινα γίνεται κυβερνητική έδρα, η πρωτεύουσα του νεοσύστατου κράτους. Από εδώ αρχίζει ο Ιωάννης Καποδίστριας τη σύνταξη της νεοελληνικής πολιτείας.
Ιδρύεται το πανελλήνιο, διορίζονται υπουργοί, οργανώνονται οι δημόσιες υπηρεσίες και εκδίδονται τα πρώτα διατάγματα του Κυβερνήτη.

Ιστορικά στοιχεία

Η Αίγινα, η αρχική ονομασία της οποίας ήταν Οινώνη, κατοικείται από το 404 π.Χ., ένα δεδομένο που από μόνο του υποδηλώνει μια μακρά ιστορία.
Σύμφωνα με την μυθολογία όταν ο Δίας απήγαγε την κόρη του Ασωπού, την μετέφερε στο νησί που τότε ήταν ακατοίκητο. Από την ένωση του Δία μαζί της γεννήθηκε ο Αιακός.
Ο Δίας για χάρη του, μεταμόρφωσε τα μυρμήγκια του νησιού σε ανθρώπους. Αυτή η εκδοχή της μυθολογίας στρέφεται γύρω από την μεγάλη μετανάστευση των Μυρμιδόνων από τη Ν. Θεσσαλία προς την Αίγινα, που έγινε στο τέλος της 2ης ή στις αρχές της 1ης π.Χ. χιλιετίας.
Μία άλλη παράδοση λέει ότι ο Αιακός θυσίασε και προσευχήθηκε στο Δία στην υψηλότερη κορυφή του νησιού όταν μεγάλη ξηρασία
είχε πλήξει την Ελλάδα, όπως του ζήτησαν απεσταλμένοι από όλες τις πόλεις, αφού τους είχε συμβουλεύσει έτσι το μαντείο των Δελφών.
Επειδή έβρεξε μετά από λίγη ώρα, οι Αιγινήτες από ευγνωμοσύνη έκτισαν ναό στο βουνό προς τιμή του Ελλάνιου Δία και το βουνό έγινε γνωστό ως Ελλάνιο όρος.

Τα πρώτα νομίσματα

Στην Αίγινα κόπηκαν τα πρώτα αργυρά νομίσματα της Ευρώπης, γνωστά ως χελώνες.
Αυτό έγινε γύρω στο 700 π.Χ. και θα πρέπει να αποδοθεί στο γεγονός ότι η Αίγινα ήταν μία μεγάλη δύναμη, τόσο στο εμπόριο, όσο και στην ναυτιλία.
Φαίνεται, ότι η θέση της αρχαίας πόλης της Αίγινας, βρίσκονταν στην ίδια με την σημερινή. Διέθετε δύο λιμάνια: το εμπορικό το οποίο βρισκόταν στην ίδια θέση με το σημερινό και το “κρυπτό”, που ήταν στρατιωτικό λιμάνι
και βρισκόταν με κατεύθυνση προς την βόρεια πλευρά του νησιού.
Οι δύο μεγάλοι ναοί που σώζονται από αυτή την περίοδο είναι αυτός της Αφαίας Αθηνάς που βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο κοντά στο τουριστικό θέρετρο της Αγίας Μαρίνας
και του ναού του Απόλλωνα που βρίσκεται κοντά στο κεντρικό λιμάνι της Αίγινας.
Η Αίγινα θα γίνει ορμητήριο των πειρατών, κατά τη διάρκεια του 12ου αιώνα. Το 1204 η Αίγινα γνώρισε την κυριαρχία των Φράγκων, των Καταλανών και των Ενετών.
Μία τραγική στιγμή για την ιστορία της Αίγινας είναι το 1537, οπότε οι Τούρκοι με αρχηγό τον Μπαρμπαρόσα, κατέλαβαν, λεηλάτησαν και πυρπόλησαν το νησί, κατέσφαξαν τους άνδρες και πήραν ως αιχμάλωτους 6.000 ανθρώπους.

Αξιοθέατα

Ναός Αφαίας
Περιτριγυρισμένος από πεύκα και με υπέροχη θέα στη θάλασσα, ο Ναός της Αθηνάς Αφαίας βρίσκεται στα βόρια του νησιού. Χτίστηκε το 480 π.Χ. μετά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. 
Αρχαιολογικός Χώρος & Μουσείο Κολώνας
Το αξιοθέατο πήρε το όνομα του από την μία και μοναδική κολώνα (ύψους 8 μ.) που σώζεται από τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα. Ο Αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται σε απόσταση μόλις 10΄ με τα πόδια από το λιμάνι του νησιού.
Άγιος Νεκτάριος
Το Μοναστήρι του Αγίου Νεκτάριου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα Μοναστήρια της Ελλάδας και μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες των Βαλκανίων. Χτίστηκε το 1904, αλλά την σημερινή του μορφή την πήρε το διάστημα 1973 – 1994. Στο Μοναστήρι βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Νεκταρίου και φυλάσσονται εκεί τα λείψανα . Χιλιάδες επισκέπτες επισκέπτονται κάθε χρόνο το Μοναστήρι για να προσκυνήσουν.
Παλιαχώρα
Η Παλιαχώρα βρίσκεται στον λόφο που είναι πίσω από το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου. Αποτέλεσε για πολλούς αιώνες την πρωτεύουσα της Αίγινας, αλλά άρχισε να εγκαταλείπεται το 19ο αιώνα αφού οι κάτοικοι ξαναγύρισαν στις παραθαλάσσιες περιοχές του νησιού. Μοιάζει με τον Μιστρά, αφού έχει πολλές εκκλησίες και ερείπια από παλιά σπίτια.
Πάχεια Ράχη
Η Πάχεια Ράχη είναι ένας παραδοσιακός οικισμός που βρίσκεται στους πρόποδες του Ελλάνιου Όρους πάνω από τον Μαραθώνα. Υπάρχουν παραδοσιακά πέτρινα σπίτια και πλακόστρωτα δρομάκια, με υπέροχη θέα στη θάλασσα, φαίνεται η Αίγινα και το Αγκίστρι. Στο χωριό υπάρχει θέατρο το οποίο λειτουργεί κανονικά, με υπέροχη θέα όλο το Όρος.

Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψουμε να επισκεφτούμε τις παραλίες του νησιού και φεύγοντας να πάρουμε φυστίκια Αιγίνης!!

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook ή Την ομάδα μας στο Facebook

Comments are closed.