Μέγας Βασίλειος : η ζωή και το έργο του..
1 Ιανουαρίου 2022
Πότε καθιερώθηκε η Πρωτοχρονιά …
1 Ιανουαρίου 2022

Πρωτοχρονιάτικη πίτα που θα βρούμε στο Τραπέζι των Τρικαλινών

Στα Τρίκαλα, παραδοσιακό φαγητό της πρώτης μέρας του χρόνου ήταν η Βασιλόπιτα, η οποία δεν ήταν σε γλυκιά μορφή (κέικ), αλλά φτιάχνονταν με χοιρινό κρέας, τυρί, πράσα και με χειροποίητα φύλλα. Η Βασιλόπιτα την ώρα του φαγητού κόβονταν στο σχήμα του Σταυρού και στην συνέχεια χώριζαν κομμάτια στο όνομα του Χριστού, της Παναγίας, του Αγίου Βασιλείου και έπειτα για τα μέλη της οικογένειας. Μέσα κρύβονταν μικροί “θησαυροί”: το τυχερό φλουρί, ένα ξυλάκι από κλίμα και ένα από άχυρο. Οι παραπάνω “θησαυροί” συμβόλιζαν και καθόριζαν την τύχη των μελών που θα τα έβρισκαν.

(Πηγές: Εθιμα του Δωδεκάμερου στον Δήμο Τρικκαίων: https://trikalacity.gr/ethima-tou-dodekamerou-ston-dimo-trikkeon/ )

Πάμε να δούμε την συνταγή της και τα υλικά της αναλυτικά:

ΕΚΤΈΛΕΣΗ:

Βράζουμε το χοιρινό κρέας για είκοσι λεπτά σε χύτρα. Η επιλογή του κρέατος επιλέγεται από το σημείο “αετός”. Στην συνέχεια σοτάρουμε το κρέας, το πράσο, το κρεμμύδι για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να μαραθούν ελάχιστα τα λαχανικά. Έπειτα τοποθετούμε αφού κρυώσουν τοποθετούμε το τυρί και ανακατεύουμε.

ΕΚΤΈΛΕΣΗ:

Βάζουμε σε μια λεκάνη ή μεγάλο μπολ το νερό, το λάδι, το ξύδι, το αλάτι και στην συνέχεια τοποθετούμε το αλεύρι ανακατεύοντας, προσθέτουμε ανάλογα με την μαλακότητα της ζύμης. Στην συνέχεια αφού είναι έτοιμη ζυμώνουμε το μίγμα!

Καλή Χρονιά με υγεία και χαρά!!!

Ευχαριστώ θερμά την μαμά μου Ζωή Μπαρούτα για την βοήθεια, η συνταγή και το δημιούργημα της ανήκουν, όπως και στις γιαγιάδες μας. Μια παραδοσιακή συνταγή των Τρικάλων!!

Ακολουθήστε μας:

Επιμέλεια Άρθρου: Τσιασιώτη Γεωργία

**Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση μέρους ή όλου του άρθρου σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς την αναφορά στην πηγή.

Comments are closed.