Έχει συνολικό μήκος σχεδόν 530 χλμ, εκ των οποίων περίπου τα 220 σχετίζονται με την ελληνική επικράτεια.
Γνωστός και με την ονομασία Μαρίτσα, ο Έβρος πηγάζει από τη βουλγαρική οροσειρά της Ρίλα και εκβάλλει στο Θρακικό πέλαγος, αρδεύοντας στο διάβα του τις πεδινές εκτάσεις της ομώνυμης περιφερειακής ενότητας.
γιατί πείθεται σε μια διαβολή της δεύτερης γυναίκας του Δαμασίππης, που του «εκμυστηρεύθηκε» ότι της επιτέθηκε με ανήθικους σκοπούς.
Το βασιλόπουλο ήταν ένας ενάρετος νέος, ο οποίος έφυγε από το σπίτι του γιατί δεν δέχθηκε τον έρωτα της μητριάς του.
Εκείνη δεν άντεξε αυτή τη ταπείνωση από το νεαρό Έβρο και για να τον εκδικηθεί τον διέβαλε στον πατέρα του.
Στην αρχαιότητα ο Έβρος ήταν ένα τα μεγαλύτερα ποτάμια του τότε γνωστού κόσμου, με τα παγωμένα νερά του, με την ορμητική και άλλοτε ανάλαφρη ροή του.
Άλλοτε τον αποκαλούν«Κάλλιστο Ποταμό», «Χρυσοφόρο» ή«Αργυρορρύτη»! Γι΄ αυτό άλλωστε ο Έβρος τραγουδήθηκε, όσο κανένα άλλο ποτάμι, από τη Λαϊκή Μούσα.
Το δέλτα του Έβρου σχηματίστηκε από τις φερτές ύλες και την αλληλεπίδραση μεταξύ της ροής γλυκού ύδατος του ποταμού και των θαλασσίων ρευμάτων.
Συνολική έκταση 95.000 στρεμμάτων έχει ενταχθεί στον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών
Ο ποταμός Άρδας είναι παραπόταμος του Έβρου. Το συνολικό μήκος του ποταμού είναι 290 χιλιόμετρα εκ των οποίων τα 241 στη Βουλγαρία από τα βουνά της οποίας και πηγάζει.
Ο ποταμός Άρδας αποτελεί σημαντικό οικοσύστημα για την περιοχή και το δασός του το οποίο αναπτύσσεται κατά μήκος της κοίτης του, είναι ένας βιότοπος εξαιρετικής σημασίας σε εθνικό επίπεδο.
Το χωριό είναι κτισμένο στο σημείο που ο Άρδας συναντά τον Έβρο, 3,5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τον συνοριακό σταθμό των Καστανιών και μόλις 4,5 χιλιόμετρα ανατολικά από την Αδριανούπολη.
Γι’ αυτό και οι κάτοικοι είναι συνηθισμένοι στις εικόνες των μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν στο ελληνικό έδαφος, διασχίζοντας το ποτάμι.
Τα Μαράσια στα βορειοανατολικά σύνορα της Ελλάδας βρέχονται από τον ποταμό Έβρο στα βόρεια και από τον ποταμό Άρδα στα νότια.
Απέναντι από τα Μαράσια, βρίσκονται οι Καστανιές, με έναν τσιμεντένιο διάδρομο που περνάει μέσα από τον Άρδα
να ενώνει τα δύο χωριά κατά τους θερινούς μήνες (η κανονική διέλευση από τη μια όχθη στην άλλη γίνεται από τον εθνικό δρόμο που περνάει λίγο έξω από τα Μαράσια).
Η γυναίκα – σύμβολο των Ακριτών είχε γεννηθεί στο Μεγάλο Ζαλούφι της Ανατολικής Θράκης και ήρθε στο χωριό με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923 ως πρόσφυγας.
πηγή πληροφοριών: Δημοσθένης Δεληδήμου, http://www.hellenicaworld.com/
Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook ή Την ομάδα μας στο Facebook