Ποταμός Έβρος, Άρδας και επίσκεψη στα Μαράσια…
16 Δεκεμβρίου 2021
Πώς ήταν τα Χριστούγεννα στη Βικτωριανή Εποχή;
18 Δεκεμβρίου 2021

Η ιστορία των ξωτικών!!… BELIEVE

Στην Ελλάδα, η έννοια των ξωτικών των Χριστουγέννων συχνά συγχέεται με αυτή των καλικαντζάρων. Όμως, όπως θα δείτε, έχουν αρκετές διαφορές.

Εδώ και χιλιάδες χρόνια τα ξωτικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην παράδοση των ανθρώπων παγκοσμίως και αναφέρονται σε αστικούς θρύλους, καθώς και σε πολλά βιβλία ή ταινίες.

Παρουσιάζονται πάντα με διαφορετικό τρόπο, είτε ως κοντά, μικρά σκανδαλιάρικα πλάσματα με μυτερά αυτιά, είτε ως σοφή, αγέραστη φυλή που κατέχει υπερφυσικές δυνάμεις.

Πάντα όμως, το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η μαγεία.

Είναι αγαπητά πλάσματα από μικρούς και μεγάλους, ανεξάρτητα από το τι ρόλο έχουν- καλό ή κακό – και έχουν εισχωρήσει σημαντικά στη μεταμοντέρνα κουλτούρα μας. 

Ποια είναι όμως η πραγματική προέλευσή τους; Τι συνέβαλλε στο να γίνουν τόσο διαδεδομένοι χαρακτήρες στις παιδικές ιστορίες; Είναι πραγματικά όντα ή απλά προϊόν μυθοπλασίας; 
Η μαγευτική ιστορία τους ξεκινάει αιώνες πριν, και σχετίζεται με τον γερμανικό παγανισμό.

Τα ξωτικά, αρχικά θεωρούνταν πλάσματα του φωτός και ότι κατοικούσαν στα ουράνια. Ήταν μικρόσωμα πλάσματα που έμοιαζαν με νάνους, αρσενικά ή θηλυκά, αγέραστα και αθάνατα που διέθεταν μαγικές δυνάμεις.

Αργότερα, ο κόσμος πίστευε ότι ζούσαν στη γη κρυμμένα σε δάση και πηγές, χρησιμοποιώντας τις μαγικές τους ικανότητες μόνο για να επηρεάζουν τα οράματα και τα βιώματα των ανθρώπων.

 Επίσης, τα ξωτικά και οι νεράιδες σχετίζονται σημαντικά με το μανιτάρι “Amanita Muscaria” ή αλλιώς στα ελληνικά Αμανίτης Μυγοκτόνος, ένα μαγικό μανιτάρι που συχνά θεωρείτο ότι κατοικούνταν από φανταστικά πλάσματα.
Ένας ακόμα παγανιστικός λαός ήταν οι Σκανδιναβοί, που πίστευαν ότι υπήρχαν οικόσιτα νάνοι-ξωτικά τα οποία προστάτευαν τα σπίτια των ανθρώπων από κάθε τι σατανικό.

Αν τους φερόσουν καλά, θα έκαναν και αυτά το ίδιο, αν όμως τους φερόσουν άσχημα, θα σε εξαπατούσαν κάνοντάς σου φάρσες.

Παρόλο που τα συγκεκριμένα ξωτικά ήταν αγαθά, πολύ εύκολα μπορούσαν να γίνουν μοχθηρά.

Μερικές φορές διασκέδαζαν με το να κάθονται στο κεφάλι των ανθρώπων όταν κοιμούνται και να τους γεμίζουν τα όνειρα με εφιάλτες, καθώς και να τους μπλέκουν τα μαλλιά, να τους ξινίζουν το γάλα και να τους κλέβουν τα λουκάνικα ως τιμωρία.

Επίσης, πολλοί πίστευαν ότι αν αφήσεις το βράδυ στο κατώφλι του σπιτιού σου ένα μπωλ με πόριτζ τα ξωτικά θα χαίρονταν πολύ.

Υπάρχουν ακόμη και κάποιοι που παρουσίαζαν τα ξωτικά ως κανίβαλους καλικάτζαρους. Η αντιμετώπιση όμως των νάνων-ξωτικών στηριζόταν περισσότερο στο αν κάποιος θα ήταν καλός ή κακός

Από τα μέσα του 1800 ο σκοπός των ξωτικών αποκαλύφθηκε ξανά από τους Σκανδιναβούς,

ως βοηθοί  του Father Christmas (Santa Claus), του γνωστού σε όλους μας Άγιου Βασίλη.

Επίσης, ενώ η εξωτερική τους εμφάνιση έμεινε ίδια, μετονομάστηκαν σε ξωτικά των Χριστουγέννων ή σκέτο ξωτικά.

Σκοπός τους ήταν να βοηθούν τον Άγιο Βασίλη να κατασκευάζει τα παιχνίδια, να προετοιμάζουν τους ταράνδους, να κρατάνε μυστική την τοποθεσία του χωριού του Άι Βασίλη και τέλος,

να διατηρούν σε τάξη την λίστα με τα καλά και τα κακά παιδιά. Πέρα από αυτά τα καθήκοντα, θεωρείται ότι λειτουργούν και ως μυστικοί πράκτορες του Άι Βασίλη,

καθώς λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα παρακολουθούν την συμπεριφορά των παιδιών και σημειώνουν ποιοι θα μπουν στη λίστα των κακών παιδιών και θα πάρουν αντί για δώρο κάρβουνο ή κλαδιά! 

 Πολλοί πιστεύουν ότι τα ξωτικά του Άι Βασίλη είναι 13, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι είναι 6. Στον δυτικό κόσμο έχουν τα εξής ονόματα και καθήκοντα :

Alabaster Snowball (διαχειριστής της λίστας) 

Βushy Evergreen (εφευρέτης των μαγικών μηχανών που φτιάχνουν παιχνίδια)

Pepper Minstix (φρουρός του μυστικού περάσματος του χωριού του Άι Βασίλη)

Shinny Upatree (παλιός φίλος του Άι Βασίλη και ο συνιδρυτής του χωριού στη Λαπωνία)

Sugarplum Mary (υπεύθυνη του τμήματος γλυκών και βοηθός της γυναίκας του Άι Βασίλη) 

 Wunorse Openslae (σχεδιαστής του έλκηθρου του Άγιου Βασίλη και φροντιστής των ταράνδων)


Έτσι λοιπόν μύθος ή όχι τα ξωτικά έχουν όνομα και αρμοδιότητες και τα παιδιά περιμένουν κάθε Χριστούγεννα τον Αγ. Βασίλη με τους βοηθούς του να φτιάξουν τα δώρα που ζήτησαν

και εμείς οι μεγάλοι μπαίνουμε σ’αυτό το κλίμα της ελπίδας και της χαράς και για λίγο γινόμαστε παιδιά….

Ο Αγιος Βασίλης υπάρχει και έρχεται σε λίγες μέρες..Οι βοηθοί του τα ξωτικά ετοιμάζουν τον σάκο με τα δώρα….BELIEVE

πηγή πληροφοριών: https://www.thedailyowl.gr/

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook ή Την ομάδα μας στο Facebook

Comments are closed.