Ο πατέρας της Διόσκουρος ήταν ένας πλούσιος Έλληνας, τοπάρχης της Ηλιουπόλεως του Ρωμαϊκού κράτους και φυσικά ειδωλολάτρης.
Η Αγία Βαρβάρα από μικρή ήταν πολύ όμορφη και ο πατέρας της, που την αγαπούσε πάρα πολύ, για να αποφύγει τους κινδύνους κάθε επικοινωνίας της με τον έξω κόσμο την έκλεισε σε έναν πύργο όπου της παρείχε όλα τα αγαθά.
Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού της διδάχτηκε το Χριστιανισμό από μια ευσεβή Χριστιανή, που ήταν στην υπηρεσία της.
Φεύγοντας ο πατέρας της άφησε εντολή να κατασκευαστεί ένα λουτρό στον πύργο και σε αυτόν να ανοιχτούν δύο παράθυρα.
Γυρνώντας από το ταξίδι ο πατέρας της, και βλέποντας το τρίτο παράθυρο, θύμωσε.
Τον θυμό του αύξησε η άρνηση της Αγίας
Κατά τη διάρκεια της φυγής της βρέθηκε στο βουνό, όπου κρύφτηκε σε έναν βράχο, που άνοιξε θαυματουργικά στα δύο.
Ένας βοσκός που είδε το θαύμα, το ανέφερε στον πατέρα της, ο οποίος συνέλαβε τελικά την Αγία και την οδήγησε στον έπαρχο της περιοχής, Μαρκιανό.
Εκεί η Αγία ομολόγησε για μια ακόμη φορά την πίστη της και περιγέλασε τα είδωλα.
Ο Έπαρχος θαυμάζοντας την ομορφιά της προσπάθησε στην αρχή να την μεταπείσει, βλέποντας όμως ότι εκείνη ήταν ανένδοτη την υπέβαλε σε βασανιστήρια.
Όταν το άκουσε αυτό η μάρτυς προσευχήθηκε στο Θεό και ο Θεός την άκουσε.
Μια γυναίκα, η Ιουλιανή, βλέποντας το θαύμα αυτό θέλησε να διακηρύξει και αυτή την πίστη της και να υπομείνει μαζί με την Αγία Βαρβάρα τα μαρτύρια.
Έτσι κι έγινε, έως ότου ο Έπαρχος διατάξει τον αποκεφαλισμό και των δύο γυναικών. Ο πατέρας της Αγίας Βαρβάρας θέλησε να εκτελέσει με τα ίδια του τα χέρια την εντολή του Έπαρχου
«Οσα σέρνει το αλέτρι, πρέπει να μπουν μέσα στην κατσαρόλα για να γίνει η «βαρβάρα» και η οικογένεια να απολαμβάνει το «μπερεκιέτ» της σοδειάς», έλεγαν οι γιαγιάδες Μικρασιάτισσες.
Είναι ένα υπέροχο ,γευστικό και πλήρως θρεπτικό γλυκό που παρασκευάζεται την παραμονή της εορτής της Αγίας Βαρβάρας
και μοιράζεται ανήμερα της γιορτής της πρωί πρωί για να έχουν καλή υγεία όλα τα μέλη της οικογένειας και κυρίως τα παιδιά !!
Το έθιμο μας ταξιδεύει πολύ παλιά … στα χρόνια εκείνα που οι χριστιανοί έφτιαξαν πρώτη φορά την Βαρβάρα όταν ο Διόσκουρος (πατέρας της Αγίας Βαρβάρας και φανατικός διώκτης των Χριστιανών )
να μην φάνε τίποτε από τους αρτοποιούς και τους πωλητές αλλά να φτιάξουν φαγητό με ότι έχουν στο σπίτι τους !!
Αφού σώθηκαν λοιπόν οι Χριστιανοί συνήθιζαν σε ανάμνηση του περιστατικού αυτού , να το μαγειρεύουν κάθε χρόνο στην γιορτή της !!
Ωστόσο με τα χρόνια ,το γλυκό αυτό γίνεται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και έχει δεχτεί πολλές παραλλαγές στην παρασκευή της !!
Έτσι ανάλογα με την περιοχή διαμορφώνεται και η συνταγή και πολλές φορές και η ονομασία της !!
σιτάρι ,σταφίδες ,καρύδια ,τρία ή εφτά στον αριθμό όσπρια (φασόλια ,ρεβύθια ,κουκιά εκτός από Φακή) καλαμπόκι ,καβουρδισμένο αλεύρι για να χυλωσει και σουσάμι !!
Καλή συνέχεια ……και θυμηθείτε …αυτό που έλεγαν οι γιαγιάδες μας
πηγή πληροφοριών: https://www.ekklisiaonline.gr/, https://www.argiro.gr/
Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook ή Την ομάδα μας στο Facebook