Σκάκι: Ο μύθος και η ιστορία του…
20 Νοεμβρίου 2021
Μελομακάρονα: η ”πένθιμη ιστορία τους”
21 Νοεμβρίου 2021

‹‹ 21 Νοεμβρίου τα Εισόδια της Θεοτόκου››

Τι γιορτάζουμε 21 Νοεμβρίου; Τι είναι τα Εισόδια της Θεοτόκου; Ποιος σύγχρονος Άγιος των ημερών μας εκοιμήθη εκείνη την ημέρα;

Η εορτή στις 21 Νοεμβρίου ανήκει στις Θεομητορικές εορτές. Οι Θεομητορικές εορτές είναι αφιερωμένες στην Υπεραγία Θεοτόκο. Ο Ιωακήμ και η Άννα ήταν ένα ζευγάρι σε μεγάλη ηλικία που δεν κατάφεραν να αποκτήσουν παιδιά, βαθιά προσευχόμενη στον Θεό παρακαλούσαν να αποκτήσουν ένα παιδί, το οποίο θα του το αφιέρωναν. Η βαθιά τους πίστη στον Θεό και η εγκάρδια προσευχή τους, έκαναν το Θεό να κάνει το αδύνατο, δυνατό και να τους χαρίσει ένα κοριτσάκι, την Παναγία μας. Όταν η Παναγία μας έγινε τριών χρονών οι γονείς της κράτησαν την υπόσχεση τους και την αφιέρωσαν στον Θεό. Πήγαν στον ναό και την παρέδωσαν στον αρχιερέα Ζαχαρία, ο οποίος την εισήγαγε στα Άγια των Αγίων. Όπου και έμεινε δώδεκα χρόνια, καθώς βγήκε όταν ήρθε η ώρα του Ευαγγελισμού για την σάρκωση του Ιησού Χρηστού.

Απολυτίκιο:

Σήμερον της ευδοκίας Θεού το προοίμιον, και της των ανθρώπων σωτηρίας η προκήρυξις εν Ναώ του Θεού, τρανώς η Παρθένος δείκνυται, και τον Χριστόν τοις πάσι προκαταγγέλλεται. Αυτή και ημείς μεγαλοφώνως βοήσωμεν, Χαίρε της οικονομίας του Κτίστου η εκπλήρωσις.

Στις 21 Νοεμβρίου έχουμε και την κοίμηση ενός σύγχρονου Αγίου. Του Άγιου Ιάκωβου Τσαλίκη, ο οποίος εκοιμήθη 21 Νοεμβρίου του 1991 στην Μονή του Οσίου Δαβίδ στην Εύβοια. Ένας σύγχρονος Άγιος με πληθώρα θαυμαστών γεγονότων και θαυμάτων πριν και μετά την κοίμηση του. Η Αγάπη του για τον Θεό Μεγάλη. Η εορτή του ορίστηκε στις 22 Νοεμβρίου η ημέρα της κηδείας του.

Απολυτίκιο:

Χαίρει ἔχουσα, σὲ παραστάτην, ἡ πολύφημος νῆσος Εὐβοίας, καὶ τοῦ ὁσίου Δαυΐδ ἐπαγάλλεται, ἡ θεία Μάνδρα τὸν τάφον σου ἔχουσα, θεοχαρίτωτε πάτερ Ἰάκωβε, σὺ γὰρ χάριτας, βλυστάνεις ἡμῖν ἑκάστοτε, ὡς ῥεῦμα Παρακλήτου ἀνεπίσχετον.

Ας μας αξιώνει ο Θεός να έχουμε τις ευλογίες της Υπεραγίας Θεοτόκου και του Οσίου Ιάκωβου Τσαλίκη!

Ακολουθήστε μας:

Επιμέλεια Άρθρου: Τσιασιώτη Γεωργία

**Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση μέρους ή όλου του άρθρου σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς την αναφορά στην πηγή.

*** Η εικόνα των Εισοδίων της Θεοτόκου που χρησιμοποιήθηκε ανήκει στο: https://www.dogma.gr/diafora/i-eikona-ton-eisodion-tis-theotokou/44003/, ενώ οι εικόνες του Αγίου Ιάκωβου Τσαλίκη προέρχονται από το προσωπικό μου αρχείο.

**** Άντληση πληροφοριών και έμπνευση από: https://www.saint.gr/

******ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΆΡΘΡΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΣΙΟ ΔΑΒΙΔ: https://goniaxalarosis.gr/2021/11/01/1-%ce%bd%ce%bf%ce%b5%ce%bc%ce%b2%cf%81%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%ae-%ce%b1%ce%b3%ce%af%cf%89%ce%bd-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%81%ce%b3%cf%8d%cf%81%cf%89%ce%bd-%ce%bf%cf%83%ce%af/

Comments are closed.