Γαλεριανό Συγκρότημα: Εικονική περιήγηση
9 Νοεμβρίου 2021
Οι ποιητές του μεσαίωνα: Τροβαδούροι και Τρουβέροι:
11 Νοεμβρίου 2021

Καρύταινα: το ιστορικό χωριό στην ορεινή Αρκαδία!!

Η γραφική και ιστορική Καρύταινα, λίγα χιλιόμετρα νότια της Στεμνίτσας, είναι από τους πιο εντυπωσιακούς διατηρητέους οικισμούς της Αρκαδίας.
Ο παραδοσιακός οικισμός  (που κάποτε αποτυπωνόταν στη μία πλευρά του πεντοχίλιαρου) βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Ορεινής Αρκαδίας.

Η Καρύταινα είναι χτισμένη πάνω σε ένα βράχο, σε υψόμετρο 582 μέτρων.

Σε κοντινή απόσταση από την Καρύταινα βρίσκονται οι ποταμοί Αλφειός και Λούσιος. Το εντυπωσιακό φαράγγι που βοηθάει στην οχύρωση της πόλης, δημιουργείται από τους δύο ποταμούς.

Η Καρύταινα είναι ένα χωριό με ιστορία.

Το κάστρο της Καρύταινας ήταν απόρθητο και δόθηκαν σε αυτό οι πρώτες κερδοφόρες μάχες της Επανάστασης του 1821.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έκανε το κάστρο ένα από τα σημαντικότερα ορμητήριά του. Η ιστορία της όμως ξεκινάει από πιο παλιά, καθώς στην Καρύταινα τοποθετείται η αρχαία πόλη Βρένθη την οποία αναφέρει ο Παυσανίας.

Αργότερα, πέρασε στα χέρια των Φράγκων και έπειτα των Βυζαντινών.

Ο παραδοσιακός ιστορικός οικισμός της Καρύταινας έχει ενδιαφέροντα αξιοθέατα.

Το Φράγκικο Κάστρο,

τον Βυζαντινό Ναό της Παναγίας που αργότερα ονομάστηκε εκκλησία του Κολοκοτρώνη,

το σπίτι του Κολοκοτρώνη,

τον Πύργο του Ματζουρανόγιαννη,

τη Βυζαντινή Γέφυρα του Αλφειού Ποταμού,

τους νερόμυλους κ.ά.

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του οικισμού στηρίζεται στην πέτρα. Έχει επιρροές από τη φραγκική και τη βυζαντινή αρχιτεκτονική.

Η Καρύταινα είναι ιδανική για περιπατητές.

Η περιοχή περιτριγυρίζεται από παρθένα φύση και από τους ποταμούς Αλφειό και Λούσιο, ενώ δεν είναι μακριά από το πιο σημαντικό αρχαίο αρκαδικό ιερό, τη Λυκόσουρα.

Εκεί, στην ιερή κορυφή των Αρκάδων, όπου η ιστορία συναντά τον μύθο, στο Λύκαιο όρος, στέκουν τα ερείπια της πιο ιερής πόλης των αρχαίων Αρκάδων και τα λείψανα του ιερού της Δέσποινας, κόρης του Ποσειδώνα και της Δήμητρας.

Τα κολοσσιαία αγάλματα του ιερού, έργα του γλύπτη Δαμοφώντα (2ος π.Χ. αι.), φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Μια ερειπωμένη διώροφη πυργόσχημη κατοικία που χρονολογείται στον 15ο αιώνα, ένα πεντάτοξο πέτρινο γεφύρι της ίδιας εποχής και τα ερείπια στο κάστρο,

που προσεγγίζονται από μονοπάτι που ξεκινά από την πλατεία του οικισμού, είναι οι μάρτυρες του λαμπρού παρελθόντος όταν η Καρύταινα δέσποζε στην αρκαδική ενδοχώρα.

Σήμερα τα πέτρινα διώροφα σπίτια, οι πολλές μεταβυζαντινές εκκλησίες, οι αλλοτινοί δραστήριοι υδρόμυλοι, οι κρήνες, τα καταπληκτικά πέτρινα γεφύρια αλλά και τα ερείπια του κάστρου δημιουργούν ένα μοναδικό αρκαδικό σκηνικό.

Γύρω από την Καρύταινα στέκουν πολλά μικρά ορεινά χωριά

πηγή πληροφοριών: https://mythicalpeloponnese.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook ή Την ομάδα μας στο Facebook

Απολαύστε παρακάτω ένα εκπληκτικό βίντεο από το e-wob Ταξιδιωτικός οδηγός και προγραμματίστε την επίσκεψή σας σ’ αυτόν τον μικρό Παράδεισο

Comments are closed.