”Λημνία Γη”..ένα φάρμακο με μεγάλη ιστορία!!
1 Νοεμβρίου 2021
Το μεγαλύτερο καμπαναριό της Ελλάδας (video)
2 Νοεμβρίου 2021

1 Νοεμβρίου: Εορτή Αγίων Αναργύρων, Οσίου Δαβίδ εν Ευβοίας και της Αγίας Ελένης εκ Σινώπης του Πόντου.

Καλό μήνα. Μεγάλη και ευλογημένη η μέρα σημερινή καθώς εορτάζουμε τέσσερις Αγίους: Τους Αγίους Αναργύρους Κοσμάς και Δαμιανός, τον Όσιο Δαβίδ εn Ευβοίας και την Αγία Ελένη εκ Σινώπης του Πόντου.

Ας πούμε λίγα λόγια για την επίγεια Ζωή τους…

Εικόνα από την σημερινή Θεία Λειτουργία και το αρχείο του π. Χρήστου Γιώτα.

Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός

Σύμφωνα με τον συναξαριστή οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός ήταν αδέρφια και ιατροί. Παρείχαν αφιλοκερδώς την ιατρική τους περίθαλψη, ανταλλάσσοντας μόνο με πίστη στον Θεό. Θέλοντας να τους βλάψουν, τους διέβαλαν ως μάγους στον αυτοκράτορα Κάρινο. Αφού Άγιοι Ανάργυροι κατέφτασαν και παρουσιάστηκαν στον αυτοκράτορα και εκείνος προσπάθησε να τους αλλαξοπιστήσει, αλλά αντίθετα τάχθηκε εκείνος και οι υπήκοοι του στον Χριστιανισμό, βλέποντας θαύμα από τις προσευχές των Αγίων. Στην συνέχεια επέστρεψαν με τιμές στον τόπο τους. Περνώντας ο καιρός αυξήθηκε η αναγνωσιμότητας τους και φθονήθηκαν από τον δάσκαλο ιατρικής, ο οποίος κάλεσε τον Άγιο Κοσμά και τον Άγιο Δαμιανό να συλλέξουν βότανα όπου και τους σκότωσε. Μεγάλη η Χάρη και η Ευλογία των Αγίων, καθώς καθημερινά πραγματοποιούν πληθώρα θαυμάτων.

Εικόνα των Αγίων Αναργύρων από το προσωπικό μου αρχείο και την σημερινή Θεία Λειτουργία

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. δ’.
Ἅγιοι Ἀνάργυροι καὶ θαυματουργοί, ἐπισκέψασθε τὰς ἀσθενείας ἡμῶν, δωρεὰν ἐλάβετε, δωρεὰν δότε ἡμῖν.

Έτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Ὡς θεῖοι θεράποντες, καὶ ἰατῆρες βροτῶν, ἀνάργυρον βλύζετε, τὴν θεραπείαν ἠμίν, Ἀνάργυροι ἔνδοξοι, ὅθεν τοὺς προσιόντας, τὴ σεπτὴ ὑμῶν σκέπη, ρύσασθε νοσημάτων, καὶ παθῶν ἀνιάτων, Κοσμᾶ καὶ Δαμιανέ, Ρώμης βλαστήματα.

Όσιος Δαβίδ ο εν Ευβοίας

Πηγή με το Αγιονέρι του Οσίου Δαβίδ από το προσωπικό μου αρχείο και την επίσκεψη μου στο μοναστήρι του

Ο Όσιος Δαβίδ σε παιδική ηλικία βίωσε την Χάρη και την Ευλογία του Θεού, μέσα από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Ακολούθησε λοιπόν τον μοναχικό βίο, με καθοδηγητή τον γέροντα Ακάκιο. Ή Θεία Χάρη του παρόλη την ταπείνωση του φανερώθηκε ενώ στο μοναστήρι της Βαρνάκοβας, όπου και φιλοξενούσε τον Πατριάρχη Ιερεμίας. Ένας από τους ακόλουθους ιερείς του Πατριάρχη και ενώ πήγε να ασπαστεί την εικόνα του Χριστού είδε το πρόσωπο του Αγίου να λάμπει και τα πόδια του να μην πατούν στο δάπεδο. Ο Άγιος πέρασε επίσης βασανιστήρια και φυλάκιση από τους Τούρκους, καθώς τον κατηγόρησαν διότι στο μοναστήρι του στο Στείρι φυγάδευε ελληνόπουλα.

Εικόνα Μοναστηριού του Οσίου Δαβίδ από το προσωπικό μου αρχείο και την επίσκεψη μου .
Εικόνα του Οσίου Δαβίδ από το προσωπικό μου αρχείο και την σημερινή Θεία Λειτουργία

Μετά από την βασανιστική εμπειρία του ο Όσιος Δαβίδ αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Εύβοια , όμως ο βαρκάρης βλέποντας την ταπεινότητα του και το φτωχικό του ρασάκι δεν το μεταφέρει στον προορισμό του. Τότε εκείνος παίρνει το ρασάκι του το τοποθετεί στην θάλασσα, το σταυρώνει και και προσεύχεται στον Θεό να τον βοηθήσει και η προσευχή του εισακούστηκε στον Παντοδύναμο Θεό. Τότε λοιπόν έφτασε στις Ροβιές της Εύβοιας. Εκεί ασκήτεψε σε μια σπηλιά μέσα στο καταπράσινο δάσος (που φέτος το είδαμε να καταστρέφεται) και εκεί από τους απλούς, καλοκάγαθους βοσκούς που τον πλησίαζαν απέκτησε και τους πρώτους μοναχούς του μοναστηριού. Έχτισε το μοναστήρι με πολύ κόπο ψάχνοντας χρήματα και βοήθεια τόσο τοπικά όσο και μέχρι την Ρωσία, από όπου μάζεψε έναν μικρό θησαυρό όπου με θεάρεστο πάλι τρόπο έφτασε στις Ροβιές για την κατασκευή του μοναστηριού. Έπειτα ένα ακόμη σημαντικό συστατικό για την κατασκευή ήταν το νερό. Ό Άγιος μετά από προσευχή και πίστη στον Θεό να τον βοηθήσει και με αυτό το γεγονός σκαρφάλωσε στην κορυφή του βράχου χτύπησε με την ξύλινη ράβδο του την πέτρα και την επόμενη μέρα όταν την μετακίνησε έβγαζε νερό. Μεγάλη Χάρη του Οσίου Δαβίδ έχει κάνει πάρα πολλά θαύματα έως τις μέρες με Την Χάρη Του Θεού. Ασθενείς γιατρεύτηκαν, Γυναίκες άτεχνες απέχτησαν παιδιά, άνθρωποι με φοβίες τις ξεπέρασαν και πολλά πολλά άλλα. Δόξα σοι Κύριε, Δόξα σοι.

Τοιχογραφία του Οσίου Δαβίδ από το προσωπικό μου αρχείο και την επίσκεψη μου στο μοναστήρι του

Ἀπολυτίκιον
Ήχος γ’. Θείας πίστεως.
Μέγαν εύρατο, Εύβοια κλέος, τον πανένδοξον, Δαβίδ τον θείον, ως ιεράς αρετής καταγώγιον, και του Χρίστου οπαδόν αληθέστατον, και των Όσίων απάντων εφάμιλλον. Διό Πάτερ Όσιε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθε ημίν το μέγα έλεος.

Είσοδος του μοναστηριού του Οσίου Δαβίδ από το προσωπικό μου αρχείο και την επίσκεψη μου .

Αγία Ελένη εκ Σινώπης του Πόντου.

Αγία Ελένη είχε καταγωγή από την Σινώπη του Πόντου, όπου και μαρτύρησε σε ηλικία 15 χρονών τον 18ο αιώνα. Η οικογένεια της όπως και η ίδια είχε βαθιά, θερμή και ουσιαστική πίστη για τον Ιησού Χριστό. Η Ελένη τότε δεν πέρασε απαρατήρητη από τον Ουκούζογλου πασά, όπου πηγαίνοντας για να αγοράσει κλώστες, πέρασε μπροστά από το σπίτι του. Πάρα πολλές φορές προσπάθησε να την βιάσει, αλλά εκ του θαύματος δεν τα κατάφερε, καθώς η Αγία Ελένη προσευχόταν συνεχώς. Τότε ο πασάς θύμωσε πάρα πολύ και διέταξε να περάσει από φρικτά βασανιστήρια. Στο τέλος ενώ η Αγία Ελένη επέμενε στην πίστη της και άντεχε κάθε βασανιστήριο, ο πασάς διέταξε να την αποκεφαλίσουν. Τοποθέτησαν την τίμια κάρα της και το άψυχο σώμα της σε ένα σάκο και το πέταξαν στην θάλασσα. Το σώμα της αντί να βυθιστεί επέπλεε στο νερό. Μετά από μέρες ο φύλακας ενός ελληνικού πλοίου παρατήρησε ότι κάτι έλαμπε και ακτινοβολούσε στην θάλασσα. Όταν άνοιξαν τον σάκο αντίκρυσαν το Τίμιο Σκήνωμα της Αγίας. Η Τίμια Κάρα της βρίσκεται στον Ναό της Αγίας Μαρίνας στην Άνω Τούμπα Θεσσαλονίκης, ενώ το σώμα της στην Ρωσία. Τα θαύματα της πάρα πολλά και ιδιαίτερα σε εκείνους που πάσχουν από πονοκεφάλους. Λένε ότι αυτό εμπίπτει με ένα από τα βασανιστήρια που πέρασε καθώς της κάρφωσαν καρφιά στο κεφαλάκι της. Μακάρι να μας χαρίζει την ευλογία της και την προστασία της!

Εικόνα και Άγιο Λείψανο της Αγίας Ελένης εκ Σινώπης από το προσωπικό μου αρχείο
και την χθεσινή Θεία Λειτουργία

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Τῆς ἁγνείας τὸ ἄνθος τὸ εὐωδέστατον, καὶ Σινώπης τὸ κλέος καὶ θεῖον βλάστημα, Παρθενομάρτυς τοῦ Χριστοῦ ῾Ελένη πάνσεμνε, ἡ ἀθλήσασα στερρῶς, καὶ καθελοῦσα τὸν ἐχθρόν, τῆς πίστεως τῇ δυνάμει, διὰ παντὸς ἐκδυσώπει, ἐλεηθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Κοντάκιον
Ἦχος δ’. Ἐπεφάνης σήμερον
Ως παρθένος ἄμωμος ἐν τῇ δυνάμει, τοῦ Χριστοῦ κατέβαλες, τὸν πολυμήχανον ἐχθρόν, καὶ μαρτυρίῳ κεκόσμησαι, Παρθενομάρτυς ῾Ελένη πανεύφημε.

Εικόνα από το προσωπικό μου αρχείο και την σημερινή Θεία Λειτουργία.

Σήμερα και χθες το Χωριό Μεγάλο Κεφαλόβρυσο Τρικάλων γιόρτασε την Χάρη των παραπάνω Αγίων.

Η Εικόνες είναι από το προσωπικό μου αρχείο από τις Θείες Λειτουργίες που πραγματοποιήθηκαν από τον εφημέριο ιερέα π. Χρήστο Γιώτα. Επίσης υπάρχουν εικόνες και από την επίσκεψη μου στον Όσιο Δαβίδ.

Πηγές:

https://www.saint.gr/

https://www.oodegr.com/oode/synaxaristis/dauid_1.htm

Ακολουθήστε μας:

Επιμέλεια Άρθρου: Τσιασιώτη Γεωργία

**Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση μέρους ή όλου του άρθρου σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς την αναφορά στην πηγή.