Διοικητήριο (Κονάκι) : η ιστορία του…
5 Οκτωβρίου 2021
Ο θεσμός της προίκας και …όλα του γάμου δύσκολα..
7 Οκτωβρίου 2021

Μαρία Νίττη: “ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΗΣ ΦΥΣΟΎΝΑΣ”.

Σ’ αυτό το άρθρο θα γνωρίσουμε την “Μαρία Νίττη”. Μια ακορντεονίστρια με φρέσκες ιδέες και με μια πλούσια καλλιτεχνική πορεία. Η καταγωγή της είναι από την Αθήνα. Έχει ένα πλούσιο βιογραφικό με μουσικές σπουδές και δράσεις, ενώ κάθε εμπόδιο το κάνει εργαλείο, ελίσσεται και φτάνει στον στόχο της.

Με αφορμή την έλλειψη βιβλιογραφίας στην Ελλάδα και με εργαλείο την βιωματική προσέγγιση, δημιούργησε μία σύγχρονη και πρωτοπόρα μέθοδο διδασκαλίας για το ακορντεόν. Κατά την γνώμη μου είναι ένα σημαντικό εργαλείο τόσο για τους εκπαιδευτικούς του ακορντεόν, όσο και για τους εκπαιδευόμενους. Οι μαθητές μου πλέον βλέπουν την τεχνική του οργάνου και την εφαρμογή της μουσικής θεωρίας με άλλη ματιά.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Παρουσίαση της μεθόδου απο την Μαρία Νίττη:

Η μέθοδος αποτελείται από τρία τεύχη. Στο πρώτο μαθαίνουμε να διαβάζουμε κλειδί σολ και φα. Χωρίζουμε την ταστιέρα σε περιοχές και δουλεύουμε κάθε φορά με 5 νότες, μαθαίνοντας καινούριες αξίες και μουσικές ‘εννοιες που πρώτα τις προσεγγίζουμε με βιωματικό τρόπο , ρυθμικές ασκήσεις με παλαμάκια και γραπτές ασκήσεις. Φτάνουμε μέχρι τέταρτο παρεστιγμένο. Στο δεύτερο τεύχος προσθέτουμε νότες και αξίες στις περιοχές που μάθαμε πάντα μέσω ευχάριστων μελωδιών και μαθαίνουμε τα κόντρα μπάσα. Το αριστερό χέρι έχει ενεργό ρόλο απ΄την αρχή στο παίξιμο με αντιστικτικές μελωδίες και δεν διαβάζουμε λέξεις κάτω απ΄τις νότες! Στο τρίτο τεύχος γίνεται μία αναφορά σε πιο σύγχρονες τεχνικές όπως το Bellow Shake και το Cluster,ενώ εξοικειωνόμαστε με όλες τις τονικότητες δουλεύοντας όλες τις κλίμακες Μείζονες και Ελάσσονες με τα Αρπεζ τους και γνωστές μελωδίες που τις συνοδεύουν. Δίνω έμφαση και στα τρία τεύχη να έχουν στοιχεία θεωρίας που βοηθάνε στην αφομοίωση των αξιών χωρίς να κουράζουν τον μαθητή”.

Το μήνυμα της Μαρίας προς τους αναγνώστες μας είναι:

Η Μουσική πρέπει να υπάρχει ως παιδεία στην εκπαίδευση όλων των παιδιών γιατί οι ωφέλειές της είναι πολλές και σημαντικές. Βοηθάει στην συγκέντρωση, στην πειθαρχία, στη συναισθηματική ωρίμανση, σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες κλπ. Όμως δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε το ίδιο πλαίσιο διδασκαλίας σε όλους. Όπως στον αθλητισμό, υπάρχουν αυτοί που πάνε χαλαρά στο γυμναστήριο για ευεξία και άλλοι που κάνουν σκληρή προπόνηση για πρωταθλητισμό, έτσι και στη μουσική. Δεν μπορούν όλοι να φτάσουν στο πτυχίο, αλλά αυτό δεν πρέπει να τους στερεί την ενασχόληση με τη μουσική και τα οφέλη της”!!!

 

Αυτές τις μέρες κυκλοφόρησε το καινούριο της βιβλίο με αγαπημένες μελωδίες για το ακορντεόν διασκευασμένες για μαθητές… και όχι μόνο!!! Μπορείτε να το προμηθευτείτε από τις εκδόσεις fagotto books , από τον ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΙΚΟ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ είτε επικοινωνώντας με την Μαρία .

Της ευχόμαστε καλοτάξιδο και πάντα επιτυχίες!

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη στο παρακάτω βίντεο:

Επιμέλεια Άρθρου: Τσιασιώτη Γεωργία

**Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση μέρους ή όλου του άρθρου σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς την αναφορά στην πηγή.

Comments are closed.