Γρεβενά : Εκεί που η φύση συνυπάρχει αρμονικά με τον άνθρωπο!!
17 Σεπτεμβρίου 2021Ο Πειραιάς κάποτε ήταν….νησί!!
19 Σεπτεμβρίου 2021Νέο μυθιστόρημα , ένα ακόμη βραβείο, Α΄ βραβείο στην κατηγορία μυθιστορήματος στον 2ο πανελλήνιο διαγωνισμό Πεζογραφίας Κέφαλος… Θερμά συγχαρητήρια Κώστα για την επιτυχία σου και καλώς ήρθες στη γωνίτσα μας και πάλι.
”www.Dialogos.gr” το νέο μυθιστόρημα και έχει πέντε πρωταγωνιστές και την σχέση που αναπτύσσουν μέσα από το διαδίκτυο. Θα ήθελα να μας πει λίγα λόγια.
Ο Διάλογος ως μορφή επικοινωνίας είναι και η κεντρική θεματική το βιβλίουυ. Η βασική αγωνία που εκφράζει το μυθιστόρημά μου, είναι η ανάγκη των ανθρώπων για επαφή και επικοινωνία. Ειδικά στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε σήμερα, με την περαιτέρω αποξένωση που επέβαλε η πανδημία, η ανθρώπινη επαφή φαίνεται να έχει σχεδόν ποινικοποιηθεί. Το ζητούμενο της ανθρώπινης επικοινωνίας λοιπόν, και το πως μπορεί να επιτευχθεί στις παρούσες συνθήκες, είναι η βασική προβληματική του βιβλίου μου.
Ο κεντρικός ήρωας, όντας σχετικά περιθωριοποιημένος, προσπαθεί να επικοινωνήσει μέσω του διαδικτύου και για να το κατορθώσει αυτό, δημιουργεί ένα ιστολόγο με διεύθυνση www.Dialogos.gr. O τίτλος του βιβλίου λοιπόν, συμβολίζει την προσπάθεια για επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, που στις μέρες μας έχει και ηλεκτρονική υπόσταση.
Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι περισσότεροι από πέντε. Πέντε είναι αυτοί που γνωρίστηκαν μέσω του διαδικτύου, παράλληλα όμως, εμφανίζονται και άνθρωποι από το περιβάλλον του πρωταγωνιστή -όπως κάποιοι γείτονές του-, με τους οποίους ο ήρωας δυσκολεύεται να επικοινωνήσει.
Η πλοκή του βιβλίου τοποθετείται το 2015, στην Ελλάδα της κρίσης, την εποχή της «Αριστερής» διακυβέρνησης του Σύριζα, την περίοδο της διενέργειας του δημοψηφίσματος και της ψήφισης του 3ου μνημονίου. Πρόκειται για ένα επίκαιρο πολιτικό μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινά γεγονότα.
Πίσω από μια οθόνη λοιπόν μπορεί να κρύβεται ένα τελείως διαφορετικό άτομο.. μήπως όμως υπάρχει κάτι βαθύτερο στην ανάγκη αυτού να είναι κάποιος άλλος και αντίστοιχα μήπως κάτι βαθύτερο υπάρχει από τον άλλον που πιστεύει όλα όσα του παρουσιάζει για αλήθεια ο άλλος;
Σαφώς και υπάρχει κάτι βαθύτερο στην ανάγκη μας να παρουσιαζόμαστε διαφορετικοί μέσα από το διαδίκτυο, και αυτό είναι ένα από τα ζητήματα που διερευνά το βιβλίο μου. Στην ουσία του το ζήτημα, έχει να κάνει με το πόσο καταπιεσμένη είναι η κοινωνική μας υπόσταση, με τον βαθμό της αλλοτρίωσής μας και την αδυναμία μας να προσδιορίσουμε και να ταυτοποιήσουμε τον εαυτό μας.
Στην κοινωνία που ζούμε, η αλλοτρίωση των ανθρώπων είναι μια φυσική συνέπεια του τρόπου με τον οποίο είναι οργανωμένη η κοινωνική ζωή. Η αποξένωση από τους άλλους ανθρώπους και κυρίως από τον εαυτό μας, είναι το θλιβερό επακόλουθο του τρόπου ζωής μας. Η παραδοχή τούτη είναι αρκετά ανησυχητική και οι περισσότεροι από εμάς την αποφεύγουμε. Αυτός είναι ο λόγος που κυριαρχούν τόσες τάσης αποφυγής, όπως με τη χρήση ναρκωτιών, ηρεμιστικών, αλλά ακόμη και με την κατανάλωση φυγόκοσμων καλλιτεχνικών δημιουργημάτων, που σκοπό έχουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε την θλιβερή πραγματικότητα της ύπαρξής μας.
Υπάρχει και η μερίδα εκείνων των ανθρώπων που είναι μόνοι Θεωρείς ότι με προστασία μια οθόνη μπορεί κάποιος να μιλήσει πιο εύκολα για τον εαυτό του , για τη ζωή του;
Οι άνθρωποι που αναφέρεις, συνήθως είναι μόνοι ενώ ταυτόχρονα είναι περιτριγυρισμένοι από ανθρώπους. Το πρόβλημα δεν είναι πως ζουν κάπου απομονωμένα, μακριά από άλλες υπάρξεις. Το πρόβλημα είναι πως νιώθουν ανίκανοι να επικοινωνήσουν.
Σε εποχές κοινωνικού αναβρασμού, ειδικά σε περιόδους που τα κινήματα διεκδίκησης ενός καλυτέρου μέλλοντος βρίσκονται σε υποχώρηση η σύγχυση, η αυτοπεριθωριοποίηση και ο αναχωρητισμός είναι συνήθη φαινόμενα.
Κάποιος που έχει παραδοθεί στην απελπισία και νιώθει απόμακρος από τους άλλους ανθρώπους, δεν θα καταφέρει να επικοινωνήσει ούτε μέσω του διαδικτύου. Η διαδικτυακή επικοινωνία, δεν είναι ανεπαρκής και επιβλαβής γενικά, γίνεται τέτοια μέσα στις υφιστάμενες συνθήκες αποξένωσης και αλλοτρίωσης του ανθρώπου.
Έχουμε γίνει πολλές φορές όλοι μας λίγο πολύ μάρτυρες ακραίων καταστάσεων μέσω διαδικτίου, από παραπλάνηση ανθρώπων μέχρι φόνο. Παράλληλα, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που κρίνουν πολύ εύκολα καταστάσεις, ανθρώπους , πράξεις. Τους βοήθησε θεωρείς το διαδίκτιο να γίνουν ‘’κριτές’’, ‘’δικαστές’’, ‘’επιστήμονες’’ ή απλώς πάντα υπήρχαν αλλά τώρα έχουν το ‘’όπλο’’;
Το βιβλίο μου καταπιάνεται με όλα αυτά τα ζητήματα και θα ήταν δύσκολο να δώσω μια συνοπτική απάντηση τώρα. Η χρήση -ή η κατάχρηση αν θέλετε- του διαδικτύου στις μέρες όμως, αποτελεί μονάχα μια πτυχή του γενικότερου προβλήματος της Επικοινωνίας.
Την περίοδο που έγραφα το βιβλίο, άκουγα πολλούς ανθρώπους γύρω μου να λένε: «Δεν μπορείς να συνεννοηθείς με κανέναν σήμερα». Αυτό, ασχέτως αν είναι ακριβές ή όχι, είναι και το πιο ανησυχητικό, και παράλληλα κάτι το εντελώς δικαιολογημένο μέσα στις συνθήκες που ζούμε. Αυτό είναι το θέμα με το οποίο καταπιάνεται το βιβλίο μου και όχι μονάχα με τους κινδύνους που κρύβει η επικοινωνία μέσω του διαδικτύου.
Ο Διάλογος στον οποίον αναφέρεται το βιβλίο μου έχει πολλαπλές εκφάνσεις. Είναι αρχικά ένας διάλογος με τον άγνωστο εαυτό μας. Ένας διάλογος με τον ακατανόητο έτερο, τον απειλητικό άλλο άνθρωπο. Ένας διάλογος του κάθε κοινωνικού υποκειμένου με τη συλλογικότητα που το υπερβαίνει. Και τέλος, ένας διάλογος του αναγνώστη με το βιβλίο.
Και καταλήγουμε σε τι;; Ναι στις διαδικτυακές σχέσεις;;
Θα ήταν ευτύχημα το να μπορούσαμε να καταλήξουμε τόσο εύκολα. Δεν είναι εύκολο να ξεμπερδέψουμε μια και καλή με τα ζητήματα που θίχτηκαν. Αν θα έπρεπε να κλείσουμε με κάτι όμως, θα έλεγα ότι όπως και με όλα τα πράγματα, το κλειδί βρίσκεται στην σωστή χρήση του διαδικτύου.
Ένας άνθρωπος που έχει μια σχετική επαφή με τον εαυτό του, έχει ποιοτική επικοινωνία με άλλους ανθρώπους και ενεργή συμμετοχή στις συλλογικές διαδικασίες της κοινωνίας στην οποία ανήκει, δεν θα πρέπει να φοβάται να χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο γιατί θα μπορέσει να το κάνει με τρόπο που θα τον ωφελήσει.
Ετοιμάζεις σύντομα παρουσίαση του μυθιστορήματός σου;
Πράγματι, ετοιμάζω την πρώτη βιβλιοπαρουσίαση του μυθιστορήματός μου στον Αστακό Αιτ/νιας, στις 19 Σεπτέμβρη, με κεντρικούς ομιλητές τους Κώστα Καρούσο, Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών Και Δημήτρη Στρατούλη, Δρας Νομικης, Πρώην Υπουργός, Βουλευτής. Θα ακολουθήσουν ύστερα και κάποιες βιβλιοπαρουσιάσεις στην Αθήνα. Είναι μια πολύ ευχάριστη διαδικασία και ταυτόχρονα αρκετά αγχωτική.
Εμείς να σου ευχηθούμε καλή επιτυχία και σ’ευχαριστούμε που ήρθες και πάλι στην παρέα μας!!
Και εγώ σας ευχαριστώ και εύχομαι και σε εσάς να μεγαλώνει κάθε μέρα αυτή η όμορφη γωνιά!!
Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook ή Την ομάδα μας στο Facebook