Μαρία Κάλλας – Μια ζωή με λάμψη αλλά και σκοτάδια..
16 Σεπτεμβρίου 2021
Κώστας Λίχνος…www.dialogos.gr
19 Σεπτεμβρίου 2021

Γρεβενά : Εκεί που η φύση συνυπάρχει αρμονικά με τον άνθρωπο!!

Δεν υπάρχει ίσως καλύτερο μέρος να επισκεφθεί κάποιος που θέλει να ξεφύγει από τη φασαρία και τη ρουτίνα της πόλης!

Επιβλητικοί ορεινοί όγκοι, αλπικά τοπία και  πλούσια δάση , πέτρινα γεφύρια και η αρμονική συνύπαρξη της φύσης με τους ανθρώπους συνθέτουν μια εικόνα που καθηλώνουν τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή.

Ξεκινώντας την εξόρμηση  μας από τα όμορφα σημεία της πόλης, θα βρεθούμε…

Στην Πλατεία Αιμιλιανού .

Είναι η κεντρική πλατεία των Γρεβενών, εκεί απ’ όπου θα περάσει όποιος θέλει να ζήσει τον παλμό της. Ονομάστηκε έτσι από τον Μητροπολίτη Αιμιλιανό, ο οποίος είχε σημαντική δράση για τον ελληνισμό της Μακεδονίας και είναι το μέρος όπου θα βρείτε συγκεντρωμένα εστιατόρια και καταστήματα.

Λίγο πιο κάτω από την Πλατεία Αιμιλιανού, θα συναντήσετε την Πλατεία Ελευθερίας με το περίφημο Ρολόι, που αποτελεί το σήμα-κατατεθέν της πόλης.

Με ύψος 20 μέτρα και σχήμα πεντάγωνο, όπου κάθε πλευρά του φτάνει τα 2 μέτρα, το Ρολόι είναι ένα εντυπωσιακό κτίσμα από την Τουρκοκρατία, που πριν την απελευθέρωση λειτουργούσε ως μέρος τζαμιού.

Εξορμήσεις στις ομορφιές του νομού

Εκτός από την όμορφη πόλη των Γρεβενών, σας περιμένει μια πανέμορφη φύση που δύσκολα θα συναντήσετε σε όλο τον κόσμο.

Στα σύνορα των Νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων…

Η Βάλια Κάλντα (που το όνομά της σημαίνει “ζεστή κοιλάδα” στη Βλάχικη διάλεκτο)

είναι μια αρκετά δυσπρόσιτη περιοχή της Πίνδου, από τους τελευταίους βιότοπους της καφετιάς αρκούδας, του λύκου και του αγριόγιδου. Η Βάλια Κάλντα ή αλλιώς Εθνικός Δρυμός Πίνδου, δεν είναι απλώς ένα όμορφο δάσος

αλλά ένας καταπληκτικός, ζωντανός τόπος, ένα σπουδαίο οικοσύστημα.

Εδώ όλα απαγορεύονται εκτός από την πεζοπορία και τη συλλογή μαγικών εικόνων με τη φωτογραφική σας μηχανή.

Μεταξύ άλλων, έχουν καταμετρηθεί 72 είδη πουλιών, 6 είδη αμφιβίων και 7 είδη ερπετών, τα οποία είναι αρκετά σπάνια και προστατεύονται σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με όλες τις ιστορικές αναφορές και με βάση τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, η ευρύτερη περιοχή κατοικείται από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Κοντά στο χωριό Περιβόλι ανακαλύφθηκε τάφος που στο εσωτερικό του περιείχε μεγάλο χάλκινο λέβητα με ζωόμορφες λαβές καθώς και άλλα κτερίσματα των αρχαϊκών και κλασσικών χρόνων.

Μεταξύ του χωριού Βοβούσας και Περιβολίου, στη θέση «Παλαιομονάστηρο», βρέθηκαν ερείπια οικισμού ο οποίος κατοικούνταν από την Ελληνιστική έως και την Υστερορωμαϊκή εποχή.
Από την περιοχή Σταυρός, θα ξεκινήσετε την πεζοπορία σας . Ακολουθώντας το μονοπάτι, θα διασχίσετε την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα με τα πανέμορφα τοπία της, την πυκνή και πλούσια βλάστησή της, τα πανύψηλα πεύκα της και την πλούσια πανίδα της.

Θα συναντήσετε  μαύρη, κόκκινη και λευκόδερμη πεύκη και συστάδες οξιάς. Εδώ πηγάζει το εκπληκτικό Αρκουδόρεμα, παραπόταμος του Αώου, τα αφρισμένα νερά του οποίου διασχίζουν το μέσο της κοιλάδας.

Θα περπατήσετε  κατά μήκος του για να φτάσετε  στο γεφυράκι το οποίο σας  επιτρέπει να περάσετε στην απέναντι όχθη. Θα απολαύσετε το τοπίο και θα ακολουθήσετε  το μονοπάτι που θα σας  οδηγήσει στους καταρράκτες όπου το τοπίο πραγματικά θα σας μαγέψει.

Συνεχίστε στο ..

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Μηλιάς: Περίπου στα 15 χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών, στην περιοχή Μηλιά, μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

και να πάρετε μια… προϊστορική μυρωδιά από αρκούδες, ρινόκερους, μαστόδοντες, μαχαιρόδοντες και άλλα ζώα της προϊστορίας.

Στη Μηλιά Γρεβενών, μάλιστα, έχουν βρεθεί οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες στον κόσμο.

Λίμνες Φλέγκα: Στο όρος Μαυροβούνι και σε υψόμετρο 1960 και 1940 μέτρων, οι λίμνες Φλέγκα αποτελούν σημαντικό αξιοθέατο του νομού για τους φυσιοδίφες.

Οι λίμνες εκτείνονται σε αλπικό τοπίο, επικοινωνούν μεταξύ τους και φιλοξενούν βατράχους και αλπικούς τρίτωνες που είναι και προστατευόμενο είδος, αποτελώντας ένα ιδιαίτερης σημασίας μέρος των Γρεβενών.

Για τους λάτρεις του σκι και οχι μόνο , μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε ..

Το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας, είναι για ένα από τα ομορφότερα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα που κρατά χιόνι ως την άνοιξη.

Χωριά:

Τριγυρίζοντας στον νομό θα βρείτε πολλά χωριά, με κάποια από αυτά να είναι ιδιαίτερης ομορφιάς.

Τα Βλαχοχώρια, στις πλαγιές της οροσειράς της Πίνδου, «κρύβουν» ξεχωριστές ομορφιές, με τη Σαμαρίνα που βρίσκεται στα ορεινότερα χωριά της Ελλάδας, σε υψόμετρο 1350 με 1650 μέτρων,

 τη Σμίξη κοντά στο χιονοδρομικό της Βασιλίτσας, την Αβδέλλα, κ.ά. (σύντομα θα σας δώσω περισσότερες πληροφορίες γι’αυτά τα χωριά σε ξεχωριστά άρθρα).

Εκτός από τα Βλαχοχώρια, υπάρχουν και τα Κουπατσιοχώρια (από το τουρκικό κουπάτς, που σημαίνει δρυς),

όπως το Σπήλαιο, που είναι επίσης ένα χωριό με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, στους πρόποδες του όρους Σταυρός,

ο Ζιάκας με θέα στον Όρλιακα και ιδιαίτερο τοπίο

 και όλα τα τα χωριά στα νοτιοδυτικά της πόλης, κυρίως γύρω από το βουνό Όρλιακας.  

Η λίστα με τα χωριά είναι μεγάλη και σίγουρα κατά την εξόρμιση σας θα τα συναντήσετε .

Σε αυτά θα συναντήσετε και πλήθος από γεφύρια, που χτίστηκαν την περίοδο της Τουρκοκρατίας και συμβάλλουν σημαντικά στην ομορφιά του τοπίου.

Από τα πιο βασικά γνωρίσματα των Γρεβενών είναι σίγουρα τα μανιτάρια.

Αναπόσπαστο κομμάτι της πλούσιας χλωρίδας του νομού, μπορείτε να τα βρείτε να φυτρώνουν διάσπαρτα σε πολλά σημεία, αλλά και να τα δοκιμάσετε με πολλούς και γευστικούς τρόπους.

Έτσι την ώρα του φαγητού, επιλέξτε, εκτός από μανιταρόσουπα, όποια σύνθεση μανιταριού σας προτείνουν

και ακόμη, 

λακτάριους τουρσί,
τρικόλομα ομελέτα,
αγαρικά,
τρικόλομα αλά κρεμ
και μια ποικιλία από πορτομπέλο, σουίλους και μακρολεπιότα.
Από επιδόρπιο, το πολύ ιδιαίτερο γλυκό του κουταλιού μανιτάρι θα σας απογειώσει.

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook ή Την ομάδα μας στο Facebook

Comments are closed.