Μακεδονικός τάφος- Ο τάφος του Μαιευτηρίου
8 Σεπτεμβρίου 2021
Λαδάδικα: η παλιά αιγυπτιακή αγορά
9 Σεπτεμβρίου 2021

Ρεβίθια: Υπέρ-Όπλο Διατροφής

Uncooked dried chickpeas with raw green chickpea pod plant. Dry chickpeas or garbanzo beans in ceramic bowl, healthy food ingredient

Τα ρεβίθια είναι ένα όσπριο με προέλευση τη Μέση Ανατολή. Σήμερα, η Ινδία είναι πρώτη στον κόσμο χώρα στην παραγωγή ρεβιθιών, ενώ ακολουθούν η Ισπανία, η Αλγερία, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αργεντινή και η Ελλάδα.

Τα ρεβίθια μπορούμε να τα φάμε βραστά ή μαγειρευτά ως όσπρια ή και καβουρντισμένα ως ξηροί καρποί (τα γνωστά στραγάλια). Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνες, πρωτεΐνη, μέταλλα και φυτικές ίνες, τα οποία τα καθιστούν ιδιαίτερα ωφέλιμα. Πιο συγκεκριμένα σε 28 γρ. ρεβίθια περιέχονται 2 gr φυτικών …


Τα οφέλη τους

Τα ρεβίθια συμβάλλουν στην διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους


Τα ρεβίθια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, συστατικά τα οποία βοηθούν να κρατήσετε υπό έλεγχο την όρεξή σας. Αυτά τα 2 δρουν παράλληλα για να επιβραδύνουν τη διαδικασία της χώνεψης, κάτι που προάγει το αίσθημα του κορεσμού,

ενώ αυξάνουν τα επίπεδα των ορμονών που μειώνουν την όρεξη. Συνεπώς χάρη στις φυτικές ίνες και στις πρωτεΐνες μειώνεται η όρεξη άρα μειώνεται το συνολικό ποσοστό θερμίδων που προσλαμβάνετε, οδηγώντας έτσι στην απώλεια του βάρους. Επιπλέον, τα ρεβίθια περιέχουν ελάχιστες θερμίδες κάτι που επίσης τα καθιστά ιδανικά για δίαιτα..

Αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών για τα άτομα που δεν καταναλώνουν προϊόντα ζωικής προέλευσης

Τα ρεβίθια είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, κάτι που τα κάνει ιδανική επιλογή για τα άτομα που δεν καταναλώνουν τρόφιμα ζωικής προέλευσης. 

Η πρωτεΐνη προάγει το αίσθημα του κορεσμού, συμβάλλει στην υγεία…των οστών και στη διατήρηση της μυϊκής μάζας.

Επιπλέον, έρευνες έδειξαν ότι η ποιότητα της πρωτεΐνης που περιέχεται στα ρεβιθιά είναι καλύτερη από αυτή που περιέχεται σε άλλα όσπρια.

Ωστόσο, καλό θα ήταν για να βεβαιωθείτε ότι προσλαμβάνετε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα ενώ κάνετε μια διατροφή

βασισμένη αποκλειστικά στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα, να συνδυάζετε τα ρεβίθια με άλλες πηγές πρωτεΐνης όπως είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης.

Συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Τα ρεβίθια μπορούν να συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα με ποικίλους τρόπους. Αρχικά, έχουν πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτός o δείκτης δείχνει το πόσο γρήγορα ανεβαίνουν τα επίπεδα σακχάρου μετά από την κατανάλωση ενός τροφίμου…

Επιπλέον, τα ρεβίθια είναι πλούσια σε πρωτείνες και φυτικές ίνες, που είναι γνωστά για τον θετικό αντίκτυπο που έχουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα στα άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Ακόμη, τα ρεβίθια είναι πλούσια πηγή βιταμινών και μετάλλων, όπως οι βιταμίνες Β, το μαγνήσιο

και ο ψευδάργυρος , στοιχεία που όπως έχει φανεί μειώνουν το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Συμβάλλουν στη βελτίωση της πέψης

Τα ρεβίθια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες φαίνεται να είναι εξαιρετικά ωφέλιμες για την βελτίωση της πέψης. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα ρεβίθια είναι κυρίως διαλυτές, οι οποίες αυξάνουν τον αριθμό των υγειών βακτηρίων του γαστρεντερικού σωλήνα

Τα ρεβίθια συμβάλλουν στην πρόληψη κάποιων χρόνιων ασθενειών

Τα ρεβίθια είναι πλούσια σε διάφορα συστατικά τα οποία συμβάλλουν στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Αρχικά συμβάλλουν στην πρόληψη παθήσεων του καρδιαγγειακού συστήματος καθώς είναι πλούσια σε διάφορα μέταλλα όπως το μαγνήσιο και το κάλιο.

Και να θυμάστε…Λόγω μάλιστα της υψηλής περιεκτικότητας τους σε πρωτεΐνες, μπορούν να γίνουν ένα εξαιρετικό υποκατάστατο του κρέατος.
Συνταγή για σαλάτα δροσερή και δυναμωτική:

Συστατικά
-2 φλιτζάνια ρεβίθια, ξηρά
-1 μεσαίο αγγούρι, κομμένο σε ροδέλες
-1/2 σκόρδο, λιωμένο
-1/3 φλιτζανιού ελιές Καλαμάτας
-1/2 φλιτζάνι φέτα, θρυμματισμένη
-2 αβοκάντο, κομμένα σε ροδέλες
-1 πράσινη πιπεριά, καθαρισμένη και κομμένη
-αλάτι και φρέσκο πιπέρι (για γεύση)
(για τη σος): 2 κουτ. της σούπας χυμός λεμονιού
-1/2 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
-1/4 φλιτζανιού ροζέ κρασί
-2 κουτ. της σούπας βασιλικός
-αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Αρχικά, κόβεις τα υλικά της σαλάτας, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δεις στα υλικά.
Σε μία κατσαρόλα με ελαφρά αλατισμένο νερό, βράζεις τα ρεβίθια, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Σε ένα μπολ, αναμειγνύεις τα λαχανικά για τη σαλάτα και προσθέτεις τα ζεστά ρεβίθια. Με μία ξύλινη κουτάλα, ανακατεύεις ομοιόμορφα και σταθερά.

Σε ένα γυάλινο βαζάκι, περιχύνεις αρχικά το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύεις απαλά. Προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά για τη σος με λίγο αλάτι και πιπέρι. Κλείνεις το βαζάκι και αρχίζεις να το κουνάς για περίπου ένα λεπτό.

Περιχύνεις τη σος πάνω από τη σαλάτα. Ένα καλό ανακάτεμα και απολαμβάνεις!

Πηγή πληροφοριών : https://www.zarpanews.gr/

 Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook ή Την ομάδα μας στο Facebook

Comments are closed.