Το Σαν Μαρίνο, η θεωρούμενη ως η παλαιότερη Συνταγματική Δημοκρατία του κόσμου.
Το περίκλειστο αυτό μικροκράτος των 61,16 τ.χλμ., επίσημα Γαληνοτάτη Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου (Serenissima Repubblica di San Marino),
βρίσκεται στη ΒΑ πλευρά των Απεννίνων Όρων και περιβάλλεται από την Ιταλία.
Απέχει μόλις 23χλμ από την Ιταλική παραθαλάσσια πόλη Ρίμινι.
Η χώρα χρωστά το όνομά της στον Μαρίνο, έναν λιθοξόο από τη νήσο Ραμπ της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (στη σημερινή Κροατία),
ο οποίος μετέβη στο Ρίμινι για να βοηθήσει στην ανακατασκευή των τειχών της πόλης, ύστερα από τις επιδρομές των πειρατών.
Κατά τη διάρκεια των διωγμών του Διοκλητιανού εναντίον του Χριστιανισμού, κατέφυγε στο Όρος Τιτάνο (Monte Titano)
όπου έχτισε μια εκκλησία και ίδρυσε μια ανεξάρτητη μοναστική κοινότητα το 301 μ.Χ., έτος που έχει καθιερωθεί ως η ίδρυση του κράτους.
Κατά μία εκδοχή, μια παράφρων γυναίκα τον κατηγόρησε ότι ήταν ο σύζυγός της, οπότε κατέφυγε στο βουνό.
Ενώ μια δεύτερη εκδοχή θέλει τον Μαρίνο να κηρύττει σε χριστιανούς σκλάβους στο Ρίμινι, έως ότου αποφάσισε να αποσπαστεί από τον κόσμο και να ζήσει ως ερημίτης.
Πολλοί άρχισαν να τον ακολουθούν, ώσπου τελικά η ιδιοκτήτρια του όρους Τιτάνο αποφάσισε να του το παραχωρήσει.
Σύμφωνα με την παράδοση, πέθανε το 366 μ.Χ. και οι τελευταίες του λέξεις ήταν: “Σας αφήνω ελεύθερους και από τους δυο ανθρώπους” (“Relinquo vos liberos ab utroque homine”),
ήτοι τον Αυτοκράτορα και τον Πάπα, από την ισχύ των οποίων ο Άγιος Μαρίνος αποφάσισε να απομακρυνθεί μονάζοντας στο Τιτάνο.
. Ο Μαρίνος αγιοκατατάχθηκε και η μνήμη του εορτάζεται στις 3 του Σεπτέμβρη, ημέρα που θεωρείται ότι ίδρυσε το κράτος και αποτελεί εθνική εορτή.
Κατά τη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων πολέμων, το Σαν Μαρίνο κατόρθωσε να παραμείνει ουσιαστικά ουδέτερο, περιθάλποντας μάλιστα τραυματίες και δεχόμενο πρόσφυγες.
Έγινε μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης το 1988 και του Ο.Η.Ε. το 1992.
Δεν είναι μέλος της Ε.Ε., αλλά χρησιμοποιεί το ευρώ ως εθνικό νόμισμα με ειδική συμφωνία, έχοντας τις δικές του εθνικές όψεις στα κέρματα, όπως όλα τα μέλη της Ευρωζώνης.
απεικονίζονται, εντός μιας ασπίδας, τρία πράσινα βουνά σε γαλάζιο φόντο, στα οποία δεσπόζουν τρεις ασημένιοι πύργοι με παράθυρα και ένα ασημένιο φτερό στρουθοκαμήλου στην κορυφή του καθενός.
Οι πύργοι συμβολίζουν τα τρία φρούρια του Σαν Μαρίνο (Guaita, Cesta και Montale), ενώ οι λόφοι εκπροσωπούν τις τρεις κορυφές του όρους Titano.
Η κεντρική παράσταση περιβάλλεται από κλαδί δάφνης και κλαδί βελανιδιάς, με χρυσά φρούτα, τα οποία κρατάει μαζί μια ασημένια κορδέλα με την επιγραφή “LIBERTAS” (λατ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”).
Η πόλη του Αγίου Μαρίνου είναι σαν ένα παραδοσιακό ορεινό χωριό, με μεσαιωνικά μονοπάτια
που οδηγούν στους περίφημους τρεις πύργους-φρούρια, για απόλαυσης της πανοραμικής θέας στα Απέννινα όρη και τις δαλματικές ακτές.
Στην Πλατεία Ελευθερίας βρίσκεται το Palazzo Pubblico, ένα νεογοτθικό κτίριο που φιλοξενεί την κυβέρνηση του κράτους, ενώ πολύ κοντά βρίσκεται επίσης
το Κρατικό Μουσείο με αρχαιολογικά ευρήματα από τη νεολιθική εποχή μέχρι το Βυζάντιο.
Στην άκρη της πόλης βρίσκεται η περίφημη νεοκλασική βασιλική του Αγίου Μαρίνου,
ενώ ιδιαίτερα αξιοθέατα αποτελούν το Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων και το Μουσείο Παράξενων αντικειμένων
Ο επισκέπτης μπορεί να δει
Τα κέρματα ευρώ του Σαν Μαρίνο, λόγω της χαμηλής ποσότητας στην οποία εκδίδονται, ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους συλλέκτες, όπως άλλωστε και το προηγούμενο νόμισμα της χώρας, η λίρα του Σαν Μαρίνο.
Το Σαν Μαρίνο βομβαρδίστηκε κατά λάθος στις 26 Ιουνίου 1944 από την Βρετανική αεροπορία (RAF), λόγω πεποίθησης της τελευταίας ότι είχε καταληφθεί από Γερμανικές δυνάμεις οι οποίες αποθήκευαν προμήθειες και πολεμικό υλικό εκεί.
Οι Γερμανοί κατέλαβαν για πολύ λίγο τη χώρα το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, προτού νικηθούν από τις Συμμαχικές δυνάμεις στη Μάχη του Αγίου Μαρίνου.
Η χώρα απέκτησε και άλλη μια πρωτιά το 1945, αφού έγινε η πρώτη χώρα στην οποία προέκυψε κυβέρνηση
κομμουνιστικού προσανατολισμού μέσω εκλογών (ουσιαστικά συμμαχία του Κομμουνιστικού και του Σοσιαλιστικού Κόμματος)
Πηγή πληροφοριών: Site της Πρεσβείας του Σαν Μαρίνο στην Ιαπωνία, Wikipedia