Βίλα Χιρς: εκεί στεγάστηκε η Γκεστάπο..
29 Αυγούστου 2021
Η ρίγανη και οι ευεργετικές της ιδιότητες..
30 Αυγούστου 2021

Ίσκια : ο κρυμμένος παράδεισος στη Νότια Ιταλία..

Πήγαμε στο κοσμοπολίτικο Κάπρι και ήρθε η ώρα να γυρίσουμε στη Νάπολη…

Μήπως όμως μας έχει ξεφύγει κάτι που είναι καλά κρυμμένο αλλά πανέμορφο;;

Είναι η Ισκια που βρίσκετε στο Βόρειο άκρο και έχει εμβαδον 80 τ.χλμ.

 Το νησί αυτό, που οι αρχαίοι Ελληνες το ονόμαζαν Πιθηκούσες και οι Ρωμαίοι Αιναρία, με βάση τις σημερινές γνώσεις μας, φαίνεται ότι δέχτηκε την πρώτη μόνιμη εγκατάσταση Ελλήνων στη Δύση.

Μέσα στο πρώτο μισό του 8ου αι. π.Χ. Ευβοείς, οι τολμηροί θαλασσοπόροι της πρώιμης ελληνικής ιστορίας, αποβιβάστηκαν εδώ και ίδρυσαν μια αποικία .

Ο Ρωμαίος ιστορικός Λίβιος, που έζησε στα χρόνια του Αυγούστου, είναι ο μόνος από τους αρχαίους συγγραφείς που υποστηρίζει ότι

«οι Ευβοείς αποβιβάστηκαν πρώτα στις Πιθηκούσες και μετά πέρασαν στις απέναντι ηπειρωτικές ακτές».

Διαφωτιστικές είναι όμως και οι πληροφορίες που μας δίνει και ο σύγχρονος με τον Λίβιο Στράβων:

«Τις Πιθηκούσες τις κατοικούσαν Ερετριείς και Χαλκιδείς, οι οποίοι και πρόκοψαν εδώ εξαιτίας του εύφορου εδάφους τους και των εργαστηρίων χρυσοχοΐας που ανέπτυξαν.

Ωστόσο στη συνέχεια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νησί επειδή προέκυψαν ανάμεσά τους εμφύλιες συγκρούσεις και αυτές τις ακολούθησαν

σεισμοί, εκρήξεις ηφαιστείων, παλιρροϊκά κύματα και θερμά νερά που αναπήδησαν από το έγκατα της γης. Γιατί υποφέρει από τέτοια τρομακτικά φαινόμενα το νησί…».

Προορισμός εκπληκτικός όχι μόνο για το τοπίο

Εκτός από τα όμορφα τοπία η Ίσκια είναι γνωστή για τις ιαματικές πηγές της και πλήθος επισκεπτών από την Ευρώπη αλλά και την Ασία φτάνουν εκεί για να απολαύσουν

τους καρπούς της φυσικής ηφαιστειακής δραστηριότητας του νησιού, τις ιαματικές πηγές του και την ηφαιστειακή λάσπη του.

Οι ταξιδιώτες που μαθαίνουν για το νησί αναζητούν πλέον τη µεσογειακή γοητεία σε αυτό το μυστηριακό και ανεξήγητα όμορφο νησί, την Ίσκια.

Ένα χαρακτηριστικό από τα αξιοθέατα που θα δει κανείς στο νησί είναι το Κάστρο Aragonese που χτίστηκε σε έναν λόφο κοντά στο νησί περί το 474 π.Χ. .

Την ίδια περίοδο χτίστηκαν δύο πύργοι για να ελέγχουν τις κινήσεις των εχθρικών στόλων.

Απέχει 1,5χιλ από το λιμάνι .Ξεκινώντας από το Ischia Porto και περνώντας από ήσυχα δρομάκια με εκκλησίες,

παραδοσιακά μαγαζιά και αυλές πνιγμένες στις μπουκαμβίλιες και στα γεράνια,

το σκηνικό γίνεται όλο και πιο γραφικό όσο πλησιάζεις στον επιβλητικό βράχο, που συνδέεται με τη στεριά μέσω μιας πέτρινης γέφυρας.

Ανεβαίνεις τα απότομα σκαλοπάτια (ή παίρνεις τον ανελκυστήρα) μέχρι την κορυφή και αφιερώνεις τουλάχιστον δύο ώρες για χαλαρή περιπλάνηση

σε ένα γαλήνιο περιβάλλον με αρχαία τείχη, εκκλησίες του 16ου αιώνα, κατακόμβες με νωπογραφίες και ήσυχες γωνιές με εκπληκτική θέα στα νησάκια του κόλπου και στον Βεζούβιο.

Επίσης εντυπωσιακοί είναι οι κήποι La Mortella με τα δεκάδες εξωτικά φυτά από όλο τον κόσμο.

Στις περιοχές του νησιού θα συναντήσει κανείς όμορφα ιστορικά σημεία, θα θαυμάσει τα αξιοθέατα, και θα περπατήσει στα γραφικά σοκάκια του νησιού.

Η πρώτη αναγνωριστική βόλτα στο Ischia Porto, τη μεγαλύτερη πόλη και λιμάνι του νησιού.

Το σκηνικό περιλαμβάνει διώροφα σπίτια βαμμένα σε απαλά χρώματα, δεντροφυτεμένους πεζόδρομους, λιτής αισθητικής summer hotels κι εστιατόρια δίπλα στο κύμα.

Με το που πέφτει ο ήλιος τα στενά και οι πλατείες σφύζουν από ζωή.

Ντόπιοι κι επισκέπτες κάνουν την απογευματινή passeggiata (βόλτα) τους στο δρόμο La Riva Destra, δεξιά του λιμανιού­, όπου συγκεντρώνονται τα περισσότερα εστιατόρια, cafes και μπαρ.

Οι Corso Vittoria Colonna και Via Roma είναι γεμάτες εμπορικά καταστήματα,
μπουτίκ και μαγαζάκια που τρατάρουν τους περαστικούς limoncello και rucolino (χωνευτικό λικέρ από ρόκα με γλυκιά πιπεράτη γεύση).

Μια παραλία που … ψήνεις μέχρι και φαγητό πάνω στην άμμο!!

Στην παραλία Le Fumarole, κοντά στο ψαροχώρι Sant’Angelo, η άμμος καίει σε διάφορα σημεία λόγω των θερμών ατμών

που προκαλούνται από την υπόγεια ηφαιστειακή δραστηριότητα και οι ντόπιοι τη χρησιμοποιούν για θεραπεία από διάφορες παθήσεις αλλά και για να ψήσουν το φαγητό τους.
Καμιά επίσκεψη στην Ίσκια δεν θεωρείται ολοκληρωμένη χωρίς την εμπειρία που προσφέρουν οι θερμές ιαματικές πηγές της.

Γνωστά από την αρχαιότητα για την αποτελεσματικότητά τους, τα νερά από τις πηγές αυτές θερμαίνονται λόγω της ηφαιστειακής δράσης σε θερμοκρασία μέχρι και 80°C και είναι ιδανικά για τη θεραπεία

ρευματισμών,
δερματικών και άλλων παθήσεων.
Στο Sant’Angelo, στη σκιά των ηφαιστειακών βράχων, τα λουτρά Cavascura, τα οποία χρονολογούνται από τα ρωμαϊκά χρόνια, είναι μία από τις καλύτερες επιλογές.

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook ή Την ομάδα μας στο Facebook

Comments are closed.