Ποιος ήταν ο δρόμος του μεταξιού (10ο μέρος)
19 Αυγούστου 2021
Βατικανό: το κέντρο της Καθολικής Εκκλησίας…
20 Αυγούστου 2021

Σαντορίνη: ένα ..εκρηκτικό νησί!!

Ο Ηρόδοτος αναφέρει την Σαντορίνη ως Στρογγύλη,

λόγω του κυκλικού σχήματος, η οποία σύμφωνα με τη Μυθολογία αναδύθηκε από τον βυθό της θάλασσας.

Αργότερα η Σαντορίνη ονομάστηκε Καλλίστη εξαιτίας της  ξεχωριστής ομορφιάς της.

Το σύμπλεγμα νησιών της Σαντορίνης έχει μεγαλοπρεπή ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων 

Ιστορικά το νησί είχε κατοίκους από τα προϊστορικά χρόνια και όπως όλα δείχνουν η ιστορία και ο μύθος του μοναδικού στον κόσμο νησιού συνδέονται άμεσα με το ηφαίστειο και τη δραστηριότητά του.

Η  Σαντορίνη μυθιστορηματικά συνδέεται με την χαμένη Ατλαντίδα,

δηλαδή πως ήταν το κεντρικό τμήμα του νησιού που καταποντίστηκε. Περίπου το 1613 π.Χ. έγινε η πρώτη σημαντική ιστορική έκρηξη του ηφαιστείου.

Οι κάτοικοι του νησιού είχαν προφανώς ειδοποιηθεί νωρίτερα να εγκαταλείψουν το στρογγυλό νησί και έτσι σώθηκαν από την έκρηξη.

Στην μυθολογία λέγεται πως η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης περιγράφεται από τον μύθο του Φαέθοντα, γιο του Ήλιου και της Κλυμένης, ο οποίος ζήτησε άδεια από τον πατέρα του να οδηγήσει το άρμα του.

Όμως δεν κατάφερε να ελέγξει τα αφηνιασμένα άλογα του άρματος με αποτέλεσμα την αλλαγή της πορείας με καταστροφικά αποτελέσματα.

Τότε επενέβη ο Δίας και κατακεραύνωσε τον Φαέθοντα για να μπορέσει να σταματήσει το άρμα.

Όπως και αν έχει αυτό το εκρηκτικό γεγονός άλλαξε τόσο την ιστορία του νησιού και έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στο ρου της ιστορίας της Μεσογείου και πραγματικά καταστρέφει ολοκληρωτικά το νησί.

Απέμειναν τρεις λωρίδες εδάφους

η Σαντορίνη,

η Παλιά Καμένη

και η Θηρασιά,

δημιουργώντας μια καλντέρα μοναδική σε ολόκληρο τον κόσμο.

Tο ηφαίστειο της Σαντορίνης ειναι από τα μεγαλύτερα υποθαλάσσια ενεργά ηφαίστεια στο κόσμο. Ισως το μόνο ηφαίστειο που η Καλντέρα του φθάνει μέχρι τη θάλασσα.

Η μεγαλύτερή του έκρηξη συνέβη κατά την διάρκεια της Μινωικής Εποχής του Χαλκού πριν από 3.600 χρόνια.

Ολόκληρο το κέντρο του τότε κυκλικού νησιού βυθίστηκε στη θάλασσα κατά την διάρκεια της τρομερής ηφαιστειακής έκρηξης.

Η έκρηξη προκάλεσε παλιρροιακό κύμα που κυριολεκτικά αφάνισε τον προηγμένο πολιτισμό της Μινωικής Κρήτης, 70 μίλια νότια της Σαντορίνης.

 Από τους πολλούς κατακτητές που βρέθηκαν στο νησί, οι Φοίνικες μαγεύτηκαν από την ομορφιά του τόπου, όπως και οι Δωριείς,

ενώ οι Σπαρτιάτες ήταν αυτοί που ονόμασαν για πρώτη φορά το νησί Θήρα από τον αρχηγό τους, όταν μετοίκησαν στο νησί τον 8ο αιώνα π. Χ. 

 Τη Βυζαντινή Εποχή

το νησί υιοθέτησε τη χριστιανική πίστη διόρισε δικό του επίσκοπο κι οργάνωσε δική του χριστιανική εκκλησία.

Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1204, το νησί κατακτήθηκε από τους Ενετούς, οι οποίοι ονόμασαν το νησί Σαντορίνη από την εκκλησία Σάντα Ειρήνη.

Το 1207 η Σαντορίνη παραδόθηκε στο Δουκάτο της Νάξου, στο οποίο ανήκε μέχρι το 1579 και κατόπιν πέρασε στους Οθωμανούς, παρόλο που για ένα μικρό χρονικό διάστημα οι Έλληνες κατάφεραν να την ανακτήσουν και να την ξαναχάσουν.

Όσο το νησί βρισκόταν υπό την κατοχή των Οθωμανών, είχε μερική αυτονομία.

Είχε ακόμη κι εκλεγμένο αντιπρόσωπο που μιλούσε στις τουρκικές αρχές εκ μέρους των Σαντορινιών.

Η Σαντορίνη ενώθηκε με το Νέο Ελληνικό Κράτος το 1830, με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου.

Η Σαντορίνη σήμερα

Το 18ο αιώνα η Σαντορίνη γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη που οφείλοταν κυρίως στις εξαγωγές κρασιού.

Το βινσάντο έφτασε μέχρι τη Ρωσία και οι Σαντορινιοί έγιναν μια μεγάλη ναυτική δύναμη. Την αίγλη της εποχής μαρτυρούν τα υπέροχα αρχοντικά που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το νησί.

Ο σεισμός του 1956 προκάλεσε σημαντικές ζημιές στην υποδομή του νησιού ταράζοντας για άλλη μια φορά την πορεία της Σαντορίνης και των κατοίκων της,

αφού αρκετοί κάτοικοί αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν.

Μετά τη δεκαετία του 1970 η Σαντορίνη γίνεται διάσημη σε όλο τον κόσμο για το μοναδικό της τοπίο και αναπτύσσεται ραγδαία τουριστικά για να είναι σήμερα ένας από τους κορυφαίους προορισμούς του κόσμου.

Αξιοθέατα:

Η Νέα και Παλαιά Καμένη

 “Το ηφαίστειο” όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι ηφαιστειογενές νησί στο κέντρο της καλντέρας της Σαντορίνης,

το οποίο άρχισε να δημιουργείται κοντά στο 1570, με την δημιουργία αρχικά της Μικρής Καμένης και αποτελεί το πιο πρόσφατα δημιουργημένο τμήμα ξηράς στη Μεσόγειο Θάλασσα. 

Τα Οινοποιεία του νησιού

Το ηφαίστειο της Σαντορίνης έχει δημιουργήσει ένα συγκλονιστικό τοπίο και ένα μοναδικό οικοσύστημα, στο οποίο ο αμπελώνας της Σαντορίνης, που η ιστορία του είναι αρχαία και έρχεται από τα προϊστορικά χρόνια, έχει προσαρμοστεί με τον καλύτερο τρόπο.

Γνωστοί και ως δρόμοι του Κρασιού, με πολλές περιηγήσεις και εκδρομές, θα σας επιτρέψουν να γνωρίσετε την οινοπαραγωγική παράδοση της Σαντορίνης, ενώ μπορούν να ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς φίλους του κρασιού.

Επισκεφτείτε τα οινοποιεία του νησιού και απολαύστε τις γευστικές δοκιμές για να γνωρίσετε τα διαφορετικά τοπικά είδη κρασιών.

Θα επισκεφτείτε αμπελώνες με ιστορία αιώνων και οι φιλόξενοι οινοπαραγωγοί της Σαντορίνης θα σας μυήσουν στο εξαιρετικό κρασί του νησιού, καθώς και στην τελετουργία της μετατροπής των σταφυλιών σε κρασί!

To αρχαιολογικό Μουσείο στα Φηρά

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας βρίσκεται στο κέντρο των Φηρών και αποκαλύπτει τη μακρά ιστορία του νησιού.

Το κτίριο όπου στεγάζεται, χτίστηκε το 1960 από το Υπουργείο Δημοσίων Έργων με σκοπό να αντικαταστήσει το προηγούμενο που κατέρρευσε στον σεισμό του 1956.

Στις αίθουσές του φιλοξενεί συλλογές γλυπτών και επιγραφών από την Αρχαϊκή μέχρι τη Ρωμαϊκή περίοδο,

καθώς και κεραμικά αγγεία και πήλινα ειδώλια μέχρι την Ελληνιστική περίοδο.

Συλλογές που περιλαμβάνει:
Γλυπτά από την αρχαϊκή μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή.
Επιγραφές από την αρχαϊκή μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή.
Κεραμική και πήλινα ειδώλια μέχρι και την ελληνιστική εποχή.

Τα σπουδαιότερα εκθέματα είναι ο θηραϊκός αμφορέας με γεωμετρική διακόσμηση, που χρονολογείται από τις αρχές του 7ου αιώνα π.Χ.,

η μεγάλη ηφαιστειακή πέτρα (τραχείτης) βάρους 480 κιλών,

καθώς και πολλά ευρήματα από τις ανασκαφές στο νεκροταφείο της αρχαίας Θήρας, όπως αμφορείς, κεραμικά αντικείμενα, αγάλματα κούρων.

Το Μοναστήρι των Δομινικανίδων καλογριών

Ίσως ένα από τα λιγότερο γνωστά Αξιοθέατα της Σαντορίνης, το μοναστήρι των Δομινικανίδων καλογριών βρίσκεται στο Φηροστεφάνι,

υπάρχει ένα καθολικό μοναστήρι, αφιερωμένο στην Αγία Αικατερίνη που αποτελείται από μοναχές του τάγματος του Αγίου Δομίνικου.

Μάλιστα πριν από μερικά χρόνια, γιόρτασε τα 400 χρόνια της παρουσίας του στην καρδιά του Αιγαίου Πελάγους!!

Ιδρύθηκε το 1596 από τον Δομινικανό Επίσκοπο Καθολικών Θήρας Αντώνιο Δε – Μάρκη.

Βρισκόταν εντός του Καστελιού του Σκάρου και ήταν χτισμέμο μέσα σε βράχο.

Αυτή τη στιγμή η κοινότητα αποτελείται από Αδελφές διαφόρων εθνικοτήτων, σύμβολο της παγκόσμιας Εκκλησίας και της συμφιλίωσης όλων γύρω από το Χριστό.
Η Καλντέρα
 Μυστηριώδη και εκπληκτική ομορφιά,  ασυναγώνιστη θέα των ηφαιστεικών νησιών και μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, ένα θέαμα που γεννά τα πιο δυνατά συναισθήματα.

 Ορατά πάνω από το νερό είναι τα νησιά της Θήρας, της Θηρασιάς και του Ασπρονησίου περιμετρικά και στο κέντρο τα νησιά Νέα και Παλαιά Καμένη.

Με την ιστορία της να ακροβατεί μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, η Καλντέρα λεγόταν ότι έκρυβε το μυστικό της Χαμένης Ατλαντίδας

κι εξερευνήθηκε από τον Κουστώ, έναν από τους σημαντικότερους εξερευνητές και κινηματογραφιστές της εποχής μας. Η ταύτιση της Χαμένης Ατλαντίδας με το μέρος της Σαντορίνης που βυθίστηκε, δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.

Οι Ανεμόμυλοι στο Εμπορείο

Οκτώ παραδοσιακοί ανεμόμυλοι του 19ου αιώνα και βυζαντινά ερείπια.

Οι ανεμόμυλοι έχουν ανακηρυχθεί ως ιστορικά και διατηρητέα κτίσματα και οι έξι από αυτούς έχουν παραχωρηθεί σήμερα στον Δήμο Θήρας.

Σύμφωνα με μελέτη που έχει συνταχθεί για λογαριασμό του δήμου, στο μέλλον προβλέπεται οι δύο να δουλεύουν ως κανονικοί ανεμόμυλοι, ο ένας ως μουσείο για ανεμόμυλους και εργαλεία μυλωνάδων, ένας ως παραδοσιακό καφενείο και οι υπόλοιποι ως καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων.

Ο λόφος του Γαβρίλου είναι ένα χαμηλό ύψωμα νότια του Εμποριού.

Οι μύλοι της Σαντορίνης φτιάχνονταν από ηφαιστειακές πέτρες, νερό, χώμα και ασβέστη και το ύψος τους έφτανε περίπου τα έξι μέτρα.

Στο τέλος της κορυφογραμμής, στην κορυφή του λόφου θα συναντήσουμε το κατάλευκο παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία του Χαμηλού (σε αντίθεση με την ομώνυμη Ιερά Μονή που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του νησιού).

Το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στο Ημεροβίγλι

Ένα τρισυπόστατο μοναστήρι μιας και έχει ένα παρεκκλήσι αφιερωμένο

στον Άγιο Παντελεήμονα,

ένα στη Ζωοδόχο Πηγή

και το κεντρικό που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο.

Η Μονή ιδρύθηκε το 1651 στο καστέλι του Σκάρου, όπου λειτουργούσε ως γυναικείο μοναστήρι, έως το 1815 που αποφασίστηκε η κατασκευή της νέας μονής στη σημερινή της θέση.

Στην επίσκεψή σας θα μπορέσετε να θαυμάσετε το ξυλόγλυπτο τέμπλο αλλά και την εικόνα του Αγίου Νικολάου από τα Βυζαντινά χρόνια.

Τι πρέπει να θυμόμαστε:

Η Σαντορίνη είναι το νησί που πηγαίνεις και θέλεις να πας και να ξαναπάς . Έχει τόσα πολλά να δεις και να κάνεις που σίγουρα δεν φτάνει ένα πενταήμερο.

Εκεί θα βρεις τις καλύτερες παραλίες και υπέροχα νερά. Ο χρόνος σταματάει στη Σαντορίνη και πάντα φεύγει ο επισκέπτης με μια θλίψη γιατί πρέπει να φύγει αλλά και με ανυπομονησία να ξαναγυρίσει…

Ελάτε να κάνουμε ένα περίπατο και να δούμε το ηλιοβασίλεμα..

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook ή Την ομάδα μας στο Facebook

Comments are closed.