Η ιστορία της Porsche…και επίσκεψη στο Μουσείο..
17 Αυγούστου 2021
Ρώμη: η ιστορία μιας ”αιώνιας πόλης”…
19 Αυγούστου 2021

Ποιος ήταν ο δρόμος του μεταξιού (9ο μέρος)

Παλμύρα -Συρία

Η Παλμύρα είναι πόλη της κεντρικής Συρίας, ηλικίας 2.000 ετών, που περιλαμβάνεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Unesco , η Παλμύρα, αναφέρεται για πρώτη φορά στα αρχεία της αρχαίας πόλης Μάρι τη 2η χιλιετία π.Χ.

Ήταν μια όαση για τα καραβάνια όταν τέθηκε υπό ρωμαϊκό έλεγχο στο πρώτο μισό του 1ου αιώνα και αποτέλεσε τμήμα της ρωμαϊκής επαρχίας της Συρίας.

Η επίσημη ονομασία στη Συρία είναι Ταντμόρ (Πόλη των χουρμάδων), έγινε σιγά σιγά μια ακμάζουσα πόλη πάνω στο δρόμο που συνέδεε την

Περσία, την Ινδία και την Κίνα με τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, χάρη στο εμπόριο των μπαχαριών και των αρωμάτων, του μεταξιού και του ελεφαντόδοντου της ανατολής, των αγαλμάτων και της επεξεργασίας του γυαλιού της Φοινίκης.

Χρυσή εποχή

Το 129, η Παλμύρα κηρύχθηκε ελεύθερη πόλη από τον ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό και γνωρίζει τη χρυσή εποχή της τον 2ο αιώνα μ.Χ.

Η πόλη ήταν “χτισμένη σύμφωνα με το δυτικό πολεοδομικό σχέδιο: μια αγορά, μεγάλοι δρόμοι, ένα θέατρο, ναοί, θα μπορούσε να συγκριθεί με τη Ρώμη

Η βασίλισσα Ζηνοβία

Η ευημερία της πόλης κορυφώθηκε τον 3ο αιώνα, την εποχή της βασίλισσας Ζηνοβίας, η οποία αψήφησε τον ρωμαίο αυτοκράτορα.

Το 267 μ.Χ. ο άραβας κυβερνήτης της Παλμύρας Οδαίναδος δολοφονείται μυστηριωδώς.

Η σύζυγός του Ζηνοβία αναλαμβάνει την εξουσία. Ωθούμενη από την επιθυμία της για ελευθερία και δόξα, καταλαμβάνει τη Συρία το 270, εισβάλλει στην Αίγυπτο και στέλνει τις στρατιωτικές δυνάμεις της έως τον Βόσπορο, πριν ανατραπεί το 272 από τον αυτοκράτορα Αυρηλιανό.

Η φυλακή, σύμβολο καταστολής

Την εποχή του Χαφέζ αλ-‘Ασαντ, πατέρα του σημερινού προέδρου Μπασάρ αλ-‘Ασαντ , η φυλακή της Παλμύρας γίνεται δυστυχώς γνωστή για τη σφαγή εκατοντάδων κρατουμένων από το καθεστώς το 1980.

Πολιτικοί κρατούμενοι σάπιζαν και βασανίζονταν επί χρόνια πριν το καθεστώς στείλει εκεί ανυπότακτους και λιποτάκτες με την έναρξη της εξέγερσης.

Όταν κατέλαβε την πόλη, το ΙΚ ανατίναξε τη φυλακή της Παλμύρας.

Καταστροφές

Από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο του 2015, το ΙΚ θεωρεί ειδωλολατρία τα αγάλματα που παριστάνουν ανθρώπους και ζώα,
καταστρέφει το άγαλμα του Λέοντα της Αθηνάς, ένα μοναδικό έργο ύψους τριών και πλέον μέτρων,
ενώ μετατρέπει το μουσείο σε δικαστήριο και φυλακή.

Η πανάρχαια πόλη, ένα από τα κοσμήματα του ανθρώπινου πολιτισμού, υπέστη ολοκληρωτικές καταστροφές από τους τζιχαντιστές,

αλλά και από τις συνεχόμενες συγκρούσεις που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή της.

Ενα από τα πολυτιμότερα ιστορικά μνημεία του κόσμου, ισοπεδώθηκε και παρ’όλο που οι ειδικοί εκτιμούν ότι μεγάλο μέρος των ζημιών θα αποκατασταθεί μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, η περιοχή ποτέ δεν θα είναι ίδια με πριν.

πηγή πληροφοριών:https://hellasjournal.com/

Παρακάτω μπορούμε να δούμε ένα σύνδεσμο πως ήταν η Παλμύρα…

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook ή Την ομάδα μας στο Facebook

Comments are closed.