Ποιός ήταν ο δρόμος του μεταξιού (3ο μέρος)
12 Αυγούστου 2021
Παγκόσμια ημέρα αριστερόχειρων!!
13 Αυγούστου 2021

Ίος: το λουλούδι τον Κυκλάδων!!

Ίος που σημαίνει λουλούδια . Λουλούδια, υπάρχουν στο νησί άφθονα την Άνοιξη.

Σύμφωνα με την παράδοση, έχει 365 εκκλησίες, δηλαδή μία για κάθε ημέρα του έτους και αυτό επειδή

στο νησί της Ίου οι παραδόσεις διαδραματίζουν ενεργό ρόλο έως και σήμερα. Οι κάτοικοί του φροντίζουν για τη συντήρησή τους και περιποιούνται τον περιβάλλοντα χώρο.

Πολλές από τις εκκλησίες του κυκλαδονησίου έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέες ως ιστορικά μνημεία της μεταβυζαντινής περιόδου.

Η αρχιτεκτονική τους είναι λίγο πολύ η ίδια σε όλες. Διαθέτουν στην κορυφή τους θόλο και είναι σε ορθογώνιο σχήμα.

Στο εσωτερικό τους είναι λιτά φτιαγμένες με λιγοστές καρέκλες  και εικόνες, ενώ εξωτερικά είναι ασβεστωμένες.

Ίος – εκεί γεννήθηκε και πέθανε η μητέρα του Όμηρου, εκεί ο Όμηρος συνέθεσε την Οδύσσεια και την Ιλιάδα τον 8ο αιώνα π.χ. και εκεί στην  περιοχή «Πλακωτός» υπάρχει ο τάφος του.

Ο θρύλος υποστηρίζει ότι ο Όμηρος πέθανε στην Ίο μην μπορώντας να λύσει το αίνιγμα που του έθεσαν ψαράδες στην περιοχή του Πλακωτού.

Το νησί της Ίου δέχτηκε αρχικά την επίδραση των εποίκων από τα παράλια της Μ. Ασίας. Τα επιτεύγματα του Μινωικού πολιτισμού (2000-1500 π.Χ.) στο νησί θάφτηκαν κάτω από την λάβα του ηφαιστείου της Σαντορίνης.

Γύρω στα 1100 π.χ. Δωριείς και Ίωνες φτάνουν στο νησί και του δίνουν το όνομα του.

Στη συνέχεια η Ίος έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας και στις αρχές του 13 μ.χ. αιώνα κατακτήθηκε από τους Ενετούς με σημαντική περίοδο γύρω στα 1397 μ.χ. όταν ο Διοικητής του νησιού Μάρκος Κρίσπος,

οχύρωσε την Χώρα του νησιού με τα τείχη του Κάστρου, ερείπια των οποίων υπάρχουν μέχρι σήμερα.

Κατά τη Βυζαντινή περίοδο χτίζονται εκκλησίες στις θέσεις που υπήρχαν οι ναοί των αρχαίων θεών και είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί από τους Χριστιανικούς αυτούς ναούς

είναι χτισμένοι με μάρμαρα και κίονες των αρχαίων ναών, κάτι που αποτελούσε μια προσπάθεια συνέχισης της λατρείας.

Την περίοδο της Φραγκοκρατίας, η Ίος όπως και τα περισσότερα Κυκλαδονήσια βρίσκονταν στο έλεος των πειρατών.

Το φυσικό λιμάνι του νησιού ελκύει τα καράβια τους και τα προστατεύει από τις θαλασσοταραχές.

Όποτε δουν ξένο πλοίο στο λιμάνι τους κλείνονται στο κάστρο και στέλνουν στο λιμάνι τις πιο ηλικιωμένες γυναίκες ως δόλωμα για να ελέγξουν τους σκοπούς των ξένων.

Αν αυτές δεν επιστρέψουν στο κάστρο, θα πρέπει να ετοιμαστούν για πόλεμο.


Το 1207 το νησί προσχωρεί στο Δουκάτο της Νάξου, του οποίου ηγείτο ο Μάρκος Σανούδος και ακολουθεί εποχή ακμής για το νησί. Το 1269 ξαναπερνά στα χέρια των Βυζαντινών και από το 1296 έως το 1537 έχουμε την ενετική κυριαρχία.

Το 1537 τελικά, η Ίος υποτάσσεται στους Τούρκους, και αρχίζει περίοδος βαριάς φορολογίας και άλλων δεινών για τους κατοίκους ενώ εξακολουθεί να υποφέρει από επιθέσεις πειρατών.

Οι Τούρκοι κατακτητές χαρακτήριζαν το νησί «Μικρή Μάλτα» λόγω της απόλυτης ασφάλειας που προσέφερε το φυσικό του λιμάνι.

Κατά την Τουρκοκρατία, ο Σπυρίδων Βαλέτας (1718-1843) τέκνο της Ίου και μέλος της Φιλικής Εταιρείας, διακρίθηκε στον Απελευθερωτικό Αγώνα, υπήρξε ο Πρώτος Υπουργός Παιδείας της Νεότερης Ελλάδας και μεγάλος Ευεργέτης του νησιού.

Κατά την ενσωμάτωσή του με το νέο ελληνικό κράτος είναι ένα νησί άγονο με λίγους κατοίκους που προσπαθούν να ζήσουν καλλιεργώντας τη γη, εκτρέφοντας ζώα και εξορύσσοντας ορυκτά από το υπέδαφος.

Μετά τη δεκαετία του 1970 η Ίος καταφέρνει να αναπτύξει τον τουρισμό της και να γίνει δημοφιλής προορισμός για τους Ευρωπαίους κυρίως νέους.

Σήμερα η Ίος διατηρεί την φήμη της ως το νησί των νέων και της διασκέδασης, αλλά διαθέτει και άρτιες τουριστικές υποδομές, οργανωμένη μαρίνα στο λιμάνι της και αρκετά καλό οδικό δίκτυο.

Πάντως, παρά τον αυξημένο τουρισμό, το νησί συνεχίζει να ζει από την κτηνοτροφία (κυρίως πρόβατα και αγελάδες), η οποία συνεισφέρει στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και ιδιαίτερα τυριού, αλλά και την αλιεία.

Αξιοθέατα:

Το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης (17ου αιώνα) που είναι χτισμένο δεξιά στην είσοδο του λιμανιού.

 • Ο τάφος του Ομήρου στο Πλακωτό.
 • Απομεινάρεια αρχαίου υδραγωγείου στο Πλακωτό.
 • H εκκλησία του Αη Γιώργη στο Γιαλό.
 • Η Παναγιά η Γκρεμιώτισσα στη Χώρα.  Η εκκλησία της Γκρεμιώτισσας είναι βυζαντινής αρχιτεκτονικής και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση τη Θεοτόκου.
 • Η Παναγία η Καθολική.
 • Η εκκλησία του Ευαγγελισμού (Μητρόπολη).
 • Ερείπια βυζαντινού κάστρου στο Παλιόκαστρο.
 • Ο Ψαθόπυργος στη θέση Πλακωτό.
 • Ο Άγιος Ιωάννης στον Κάλαμο.
 • Ο Άγιος Ιωάννης στον Πύργο χτισμένος στα ερείπια του ναού του Απόλλωνα.
 • Η Αγία Αικατερίνη όπου βρίσκονται υπολλείματα Βυζαντινού ναού και ερείπια αρχαίου Ναού αφιερωμένου στον Απόλλωνα.
 • Η περιοχή των Ανεμόμυλων (12 στον αριθμό).
 • Το πετρο-μαρμαρόκτιστο ανοικτό θέατρο “Οδυσσέας Ελύτης”, 1000 θέσεων.
 • Το Λαογραφικό Μουσείο.
 • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου.
 • Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στους Κολιτσάνους.

Πολλές οι εκδηλώσεις στο νησί καθ’όλη τη διάρκεια του έτους με την πιο μεγάλη αυτή του Μαϊου ,Τα «Ομήρεια», πολιτιστικές εκδηλώσεις υπό την αιγίδα της UNESCO προς τιμήν του επικού ποιητή Ομήρου.

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook ή Την ομάδα μας στο Facebook

Comments are closed.