Γιώργος Τσιβελέκος: Ο «επιμένων έρωτας νικά».
1 Αυγούστου 2021
Τόκιο 2020 – Χρυσό μετάλλιο ο Τεντόγλου στο μήκος!!
2 Αυγούστου 2021

Veni, vidi, vici ,“Ήλθα, είδα και κατέκτησα”

 Γνωστή ρήση του Καίσαρα η οποία αποτελεί αναμφισβήτητα μία εξαιρετική περιγραφή των κατορθωμάτων του ως στρατηγός.

Η ζωή του, οι εκστρατείες , η συνομωσία και η δολοφονία του…

Ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρας ήταν στρατηγός και πολιτικός, με τις κατακτήσεις του έβαλε τις βάσεις για την δημιουργίας της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Γεννήθηκε στην Ρώμη σε μια οικογένεια αριστοκρατικής καταγωγής που άνηκε στην τάξη των πατρικίων, ο Ιούλιος ωστόσο σε όλη του την ζωή τάχθηκε αμετακίνητα με το φιλολαϊκό (δημοκρατικό) κόμμα.

Έλαβε πολύ καλή μόρφωση, στα λατινικά και στα ελληνικά, έμαθε την τέχνη της ρητορικής, της ποίησης και την νομικής ενώ το 86 πέθανε ο πατέρας του κι ο Ιούλιος ανεξαρτητοποιήθηκε απότομα.

Διέλυσε έναν αρραβώνα που του είχαν κάνει και παντρεύτηκε την κόρη του αρχηγού των δημοκρατικών Κορνηλία. Το 84 ανέλαβε την εξουσία ο αρχηγός των αριστοκρατικών Σύλλας και του ζήτησε να την χωρίσει την Κορνηλία ως ένδειξη σύμπραξης μαζί του.

Ο Ιούλιος που είχε εντωμεταξύ μια κόρη την Ιουλία αρνήθηκε και έζησε για ένα διάστημα κρυμμένος στην εξορία για να γλιτώσει.

Έτσι θα βρεθεί στην Σικελία, αλλά και στην Ασία ως υποτακτικός άλλων ανδρών.

Οι επιδόσεις, αλλά και οι ηγετικές και στρατηγικές του ικανότητες δε θα αργήσουν να φανούν και γρήγορα θα κερδίσει του πρώτους επαίνους.

Το 78 π.Χ. ο Σύλλας πέθανε και ο Καίσαρας μπορούσε να επιστρέψει με ασφάλεια στη Ρώμη.

Ανέλαβε νομική υποστήριξη ανθρώπων, στρεφόμενος εναντίον διάσημων – για την ανηθικότητα και την διαφθορά- κυβερνητών.

Έγινε γρήγορα γνωστός για τον πύρινο λόγο του, την ψιλή φωνή του, αλλά και την παραστατικότητά του που εκδηλωνόταν μέσω χειρονομιών.

Γαλατική εκστρατεία

Ο Ιούλιος Καίσαρας έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τις μάχες του ενάντια στους Γαλάτες. Οι νίκες του διεύρυναν τα σύνορα τις Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας 

Γαλατική εκστρατεία

Ο βιογράφος του Καίσαρα, Πλούταρχος, ανέφερε ότι στις μάχες της Γαλατίας ο ρωμαϊκός στρατός αντιμετώπισε περίπου 3 εκατομμύρια στρατιώτες, εκ των οποίων το 1/3 πέθανε και άλλοι τόσοι υποδουλώθηκαν.

Σύνολο κατατρόπωσαν περίπου 300 φυλές και κατέστρεψαν 800 πόλεις.

Το 50 π.Χ. ο Ιούλιος Καίσαρας διατάχθηκε να αποστρατεύσει το στράτευμα του και να επιστρέψει στη Ρώμη. Ο Πομπήιος κατηγόρησε τον Καίσαρα για προδοσία και απειθαρχία.

Ο ίδιος γνώριζε πως δεν ήταν ασφαλές για αυτόν να έρθει στη Ρώμη. Το 49 π.Χ. θα διασχίσει το ποτάμι Ρούμπικο με μία μόλις λεγεώνα, κάτι που θα ξεκινήσει τον εμφύλιο πόλεμο. 

 Ο Πομπήιος δεν ήθελε να παλέψει τον Καίσαρα, παρότι υπερτερούσε αριθμητικά σε πολύ υψηλό βαθμό.

Ο Καίσαρας προσπάθησε να τον αιχμαλωτίσει, αλλά αυτός κατάφερε να ξεφύγει, προτού τον συλλάβει ο στρατός του Καίσαρα.

Μετά από πολλές μάχες, ο Ιούλιος Καίσαρας θα κατορθώσει να νικήσει τον Πομπήιο και τους αξιωματικούς του.

Κυνήγησε τον Πομπήιο μέχρι την Αίγυπτο, όπου και τον βρήκε νεκρό και απαγχονισμένο.

Ο Καίσαρα τιμώρησε παραδειγματικά τους δολοφόνους του.

Τον Μάιο του 47 π.Χ., ο Ιούλιος Καίσαρας ήταν στην Αίγυπτο παρακολουθώντας την έγκυο ερωμένη του,
τη φημισμένη Φαραώ Κλεοπάτρα VII . 

Τον κάλεσε το καθήκον όμως και έπρεπε να την αφήσει: υπήρξε μια αναφορά του προβλήματος που ανέβαινε εναντίον των ρωμαϊκών εκμεταλλεύσεων στη Συρία.

Ο Καίσαρ ταξίδεψε στην Ασία, όπου έμαθε ότι ο πρωταρχικός ταραχοποιός ήταν ο Φάρνακας Β, ο οποίος ήταν βασιλιάς του Πόντου, περιοχή κοντά στη Μαύρη Θάλασσα στη βορειοανατολική Τουρκία.

Η μάχη στη Ζήλα

Σύμφωνα με τη Ζωή του Καίσαρα, που γράφτηκε από τον Έλληνα ιστορικό Πλουτάρχο (45-125 μ.Χ.), ο Φάρνακας, ο γιος του Μιθριδάτη ,

έφερνε προβλήματα σε «πρίγκιπες και τετράρχους» σε αρκετές ρωμαϊκές επαρχίες, όπως η Βιθυνία και η Καππαδοκία. Ο επόμενος στόχος του ήταν η Αρμενία.

Με μόνο τρία λεγεώδη στο πλευρό του, ο Καίσαρας πορεύεται κατά του Φαρνάκης και της δύναμης του των 20.000 στις 2 Αυγούστου του 46 π.Χ τον νίκησε με τη μάχη στη Ζήλα ή στη σύγχρονη Ζήλη, στην σημερινή επαρχία Τοκάτ της βόρειας Τουρκίας.

Για να ενημερώσει τους φίλους του πίσω στη Ρώμη για τη νίκη του, και πάλι σύμφωνα με τον Πλούταρχο, ο Καίσαρας σύντομα έγραψε:

”Veni, Vidi, Vici”
Veni, Vidi, Vici

Με την επιστροφή του στη Ρώμη, η Σύγκλητος του απένειμε τιμές για τις νίκες και την προσφορά του στη Ρώμη.

Ο Ιούλιος Καίσαρας ήταν υπεύθυνος για πολλές μεταρρυθμίσεις στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, τόσο σε νομικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Μία από τις σημαντικές αλλαγές που έφερε ήταν το καινούργιο ημερολόγιο βασισμένο στον Ήλιο.

Στις 15 Μαρτίου το 44 π.Χ. ο Καίσαρας έπρεπε να παρουσιασθεί στη Σύγκλητο για ένα συνέδριο.

Αρκετά μέλη της Συγκλήτου, ευγενείς, είχαν σχεδιάσει τη δολοφονία του.Ανάμεσα σε αυτούς και ο Βρούτος όπου ο Καίσαρας τον είχε μεγαλώσει σαν παιδί του.

Ο Μάρκος Αντώνιος, δεξί χέρι του Ιούλιου Καίσαρα, είχε μάθει το προηγούμενο βράδυ για το σχέδιο δολοφονίας του, αλλά δεν κατάφερε να τον ενημερώσει, με τις απόψεις για το λόγο της αποτυχίας του να διίστανται.

Δολοφονία του Καίσαρα

Περίπου 60 άντρες επιτέθηκαν στον Καίσαρα, μαχαιρώνοντας τον 23 φορές.

Το άψυχο σώμα του κείτονταν στο πάτωμα της Συγκλήτου. Η δολοφονία του Καίσαρα είχε σοβαρές επιπτώσεις, καθώς μεγάλο πλήθος των υποστηρικτών του εναντιώθηκε και εξεγέρθηκε.

”Και εσύ τέκνον Βρούτε”;;; ..Δείτε παρακάτω ολόκληρη τη συνωμοσία εναντίον του Ιούλιου Καίσαρα που οδήγησε στη δολοφονία του, ενώ ρίχνει φως σε άγνωστες ή λιγότερο γνωστές λεπτομέρειες για το σκηνικό της προδοσίας.

Το βίντεο είναι φτιαγμένο με ειδικό τρόπο που βοηθάει τον παρατηρητή, τόσο στην κατανόηση, όσο και στην παρακολούθηση.

πηγή πληροφοριών:https://www.greelane.com/

Ελάτε στην παρέα της ”Γωνιά Χαλάρωσης” στο Facebook

Comments are closed.