Το σπαθόλαδο -hypericum oil ή βάλσαμο
είναι ένα αποτελεσματικό φάρμακο και αποδεικνύεται και το καλύτερο καλλυντικό. Το περίφημο βάλσαμο των αρχαίων Σπαρτιατών είναι ιδανικό για πληγές και χτυπήματα, μώλωπες, εκχυμώσεις, στραμπουλήγματα, εγκαύματα, φλεγμονές, τσιμπήματα.
ενώ το πρότειναν οι θεραπευτές της εποχής για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του έλκους στομάχου.
Αναγνωρισμένο για τις πολλές του ιδιότητες, το σπαθόλαδο κατάφερε να διατηρηθεί ως «απαραίτητο γιατρικό», από αρχαιοτάτων χρόνων έως σήμερα.
Στις αρχές Μαΐου και για περίπου έναν μήνα ανθίζει το σπαθόχορτο, ένα από τα σημαντικότερα λουλούδια της ελληνικής πανίδας.
Μαζεύουμε τα άνθη και τα βάζουμε σε ένα βάζο για τρεις εβδομάδες στον ήλιο ( ένα μέρος άνθη και τρία μέρη ελαιόλαδο).
Όταν το ελαιόλαδο πάρει ένα κόκκινο χρώμα είναι έτοιμο για χρήση.
Ενδείκνυται για καθημερινή χρήση σε πρόσωπο και σώμα, ενώ είναι ακόμη υγρά από το ντους, γιατί έτσι το νερό κλειδώνει την υγρασία στο δέρμα, απλώνεται ευκολότερα και ελαχιστοποιείται η αίσθηση του λαδιού.
Το βαλσαμέλαιο έχει αντιφλογιστικές, αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες.
Η ιδιότητα του να αναπλάθει τα κύτταρα του δέρματος, βοηθά στην αντιμετώπιση πολλών δερματολογικών προβλημάτων.
το σπαθόλαδο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, τονώνοντας και διεγείροντας έναν εξασθενημένο οργανισμό. Η δράση του ως αντικαταθλιπτικό και ηρεμιστικό είναι πολύ σημαντική, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως αντιμετωπίζει και την αϋπνία.
Το σπαθόλαδο είναι ακόμη ιδανικό και για μασάζ, αφού έχει μυοχαλαρωτικές, κατευναστικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσετε τους πόνους στη μέση, τις ισχιαλγίες και μυαλγίες, το λουμπάγκο, τους ρευματισμούς, αλλά και τους κιρσούς.
Οι αναλγητικές ιδιότητες του βοτάνου είχε ειπωθεί πρώτα ότι οφείλονταν στις ουσίες hypericin, pseudohypericin και στα φλαβονοειδή, αλλά σύμφωνα με πρόσφατες φαρμακολογικές και κλινικές μελέτες τα αποτελέσματα επικεντρώνονται σε μια κυρίως δραστική ουσία του, τη hyperforin.
Στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται κυρίως σε νευραλγίες και τραυματισμούς νεύρων και γενικά συμπτωματολογία που ξεκινά από τραυματισμούς νεύρων, όπως απώλεια μαλλιών, κατάθλιψη και νευραλγία.
Το σπαθόλαδο δεν πρέπει να καταναλώνεται ή να χρησιμοποιείται σε καμία του μορφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
Επίσης, τα άτομα που έχουν υπέρταση θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν την χρήση του βαλσαμόλαδου.
Τέλος, καλό θα είναι να μην χρησιμοποιείται σε παιδιά κάτω των 12 ετών.
Ελάτε στην παρέα της ”Γωνιά Χαλάρωσης” στο Facebook