Τα πανηγύρια και οι χοροί μέσα στο χρόνο..
30 Ιουνίου 2021
Ο Φάρος και η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας .
1 Ιουλίου 2021

Ικαρία: εκεί ο χρόνος σταματά!!

 «Νησί της μακροζωίας», η Ικαρία ανήκει στις περιοχές του πλανήτη με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής, ένα φαινόμενο που αποτελεί διαχρονικό αντικείμενο επιστημονικής μελέτης!

Η Ικαρία, το νησί με τη μεγάλη ιστορία από τα βάθη τωναιώνων όπως αυτή αποτυπώνεται από μνημεία και ευρήματα της.
Η ιστορία του νησιού αρχίζει πριν από εκατομμύρια χρόνια όπωςαυτές καταγράφονται σε αρχαιολογικά ευρήματα.

Άρρικτα συνδεδεμένη με τον θεό Διόνυσο καθώς σύμφωνα με τη μυθολογία τοΔράκανο ήταν ο τόπος γέννησής του και πατρίδα του κρασιού.
Η Ικαρία είχε κατά καιρούς διάφορες ονομασίες όπως Δολίχη, Μακρίς, Ιχθοέσσα, Ανεμοέσσα και Οινόη

προτού αποκτήσει τη σημερινή της ονομασία η οποία προέρχεται από τον γνωστό μύθο του Ικάρου.

Ο Μύθος

 Όταν ο Ίκαρος και ο πατέρας του Δαίδαλος δραπέτευσαν από το παλάτι του Βασιλιά Μίνωα

στην Κρήτη και πετώντας με προορισμό την Ιωνία και τα παράλια της Μικράς Ασίας.

Σε κάποιο σημείο ο Ίκαρος, εμφανώς ενθουσιασμένος και μαγεμένος από την ομορφιά της πτήσης και των τοπίων που έβλεπε ανέβηκε υψηλότερα από εκεί που πετούσε,

αψηφώντας τον κίνδυνο και την συμβουλή του πατέρα του ότι αν ανέβαινε θα έλιωναν τα φτερά.

Τα φτερά λοιπόν πράγματι έλιωσαν και εκείνος έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε (σημερινή τοποθεσία θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο χωριό Χρυσόστομο και Ξυλοσύρτη, όπου έχει φτιαχτεί μνημείο και θερινό αμφιθέατρο).

Η θάλασσα αυτή ονομάστηκε αργότερα Ικάριο πέλαγος και το παρακείμενο νησί Ικαρία.

Μεταξύ των ντόπιων έχει επικρατήσει η ονομασία Νικαριά και οι άνθρωποι καλούνται Καριώτης και Καριωτίνα, αντί για Ικαριώτης και Ικαριωτίνα.

Αρχαιότητα

Τον 8ο αι. π.Χ. (750 π.Χ.), η Ικαρία για πρώτη φορά αποικίθηκε από τους Μιλησίους.

Η Μίλητος ήταν μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ιωνίας και αποτέλεσε σημαντικότατη ναυτική δύναμη.

Για αιώνες, η αποίκηση αυτή είχε θετική επίδραση στη ζωή των γηγενών Ικαριωτών και γενικότερα του νησιωτικού χώρου.

Η θαλάσσια συγκοινωνία αναπτύχθηκε και το εμπόριο άνθισε. Η γη άρχισε να καλλιεργείται, η αλιεία και η κτηνοτροφία ήκμασαν.

Γίνονταν εξαγωγές σε οίνο, πατάτες, ελιές, καϊσια, μέλι, ξυλεία, κάρβουνα κ.α. προς άλλα νησιά και προς τα παράλια της Μικράς Ασίας.

Παράλληλα, εκείνη την περίοδο άρχισε να οργανώνονται οι πρώτες αρχές στο νησί, όπως η Εκκλησία του δήμου, η Βουλή κτλ.

Ρωμαϊκοί χρόνοι

Τα πρώτα χρόνια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας επικρατούσε ειρήνη, μέχρι την επίθεση του Μιθριδάτη

από την Ανατολή, με σκοπό την κατάκτηση της Ρώμης.

Με το τέλος των Μυθριδατικών πολέμων (108-66 π.Χ.), στη Μεσόγειο επικράτησε μεγάλη αναταραχή.

Σημαντική ήταν η δράση των πειρατών της Κιλικίας (παράλια Μ. Ασίας) οι οποίοι κυριάρχησαν σε όλη την Μεσόγειο και στη Ικαρία, την οποία λεηλάτησαν και λήστεψαν ως και το ναό της Αρτέμιδος στο Ταυροπόλιον.

Με τη συντριβή των πειρατών από τον Πομπήιο, τα νησιά κατάφεραν και συνήλθαν.

Αργότερα, όμως, με την άνοδο του Οκταβίου, η Ικαρία περιήλθε στη Σάμο.

Κατά τη διάρκεια της Ρωμαιοκρατίας, το νησί γέμισε από εξόριστους, ενώ συνεχιζόταν η τυρανία των Ρωμαίων, που έφερε το νησί σε άθλια κατάσταση.

Τουρκοκρατία

Μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς Τούρκους και την απόσυρση των Φράγκων από το Αιγαίο, πολλοί Σάμιοι μετεγκαταστάθηκαν στη Χίο προκειμένου να φιάξουν ένα κοινό μέτωπο οχύρωσης ενάντια στον κοινό εχθρό που επεκτεινόταν στο Αιγαίο.

Οι Ικάριοι, ωστόσο, δεν δέχτηκαν να αφήσουν το νησί τους και να εγκατασταθούν στη Χίο, παρά ακολούθησαν την τακτική της αποκρυβής σε μυστικούς οικισμούς στα βουνά, όπως άλλοτε έκαναν και στο παρελθόν, με στόχο να δείχνει έρημο και ακατοίκητο το νησί. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίστηκε ως ‘Ο αιώνας της αφάνειας’ και διήρκησε από το 1521 ως το 1601 (80 χρόνια), ενώ περιοχές στις οποίες είχε συγκεντρωθεί πληθυσμός ήταν η Λαγκάδα, το Κουμαρό, το Πέζι, το Περδίκι και άλλες.

Με τον τρόπο αυτό της αποκρυβής, κατάφεραν και γλίτωσαν οι Ικάριοι, από τις επιδρομές τού Τούρκου πειρατή Μπαρμπαρόσα (περί τα 1537 μ.Χ.). 

Οι Ικάριοι άρχισαν σιγά-σιγά να ξεπροβάλλουν και να κυκλοφορούν στο νησί όταν ηγέτης ήταν ο σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, ο οποίος ήταν αρκετά ήπιος προς τους νησιώτες, ενώ γύρω στον 18ο μ.Χ. αιώνα εγκαταστάθηκε στο νησί ο πρώτος αγάς, προκειμένου να εισπράτει φόρους από τους κατοίκους και να ελέγχει τη διοίκηση εκεί.

Τι πρέπει να δείτε στην Ικαρία:

  1. Ν’ ανακαλύψετε τις κρυφές ομορφιές της ικαριώτικης ενδοχώρας μέσα από τα μονοπάτια της. Το μονοπάτι που ξεκινά από το χωριό Χριστός Ραχών και κάνει τον γύρο των Ραχών καλύπτει μια διαδρομή 25 χιλιομέτρων μέσα από εκθαμβωτικά φυσικά τοπία και μνημεία πολιτισμού.
  2. Ξενάγηση στα τέσσερα οινοποιεία του νησιού και μύηση στα μυστικά του καριώτικου κρασιού. Η περιήγηση στους αμπελώνες της Εύδηλου, των Ραχών και της Προεσπέρας προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις στους λάτρεις του κρασιού.
  3. Μια αναζωογονητική θεραπεία στα φυσικά ιαματικά νερά του νησιού, φημισμένα ήδη από την αρχαιότητα. Οκτώ φυσικές θερμοπηγές αναβλύζουν σε διαφορετικές τοποθεσίες της Ικαρίας με πιο διάσημες αυτές στα Θέρμα, την σημαντικότερη καριώτικη λουτρόπολη.
  4. Να απολαύσετε τη θέα στο Αιγαίο από την κορυφή του Φάρου στο ακρωτήριο Πάπας.
  5. Να δείτε το ηλιοβασίλεμα από την παραλία του Να.
  6. και φυσικά Τα ικαριώτικα πανηγύρια Συνώνυμα της ικαριώτικης ταυτότητας, τα πανηγύρια του νησιού ξεχωρίζουν για τη διονυσιακή τους ατμόσφαιρα και το ιδιαίτερο τελετουργικό τους. Κεντρική θέση σ’ αυτά έχει ο «Ικαριώτικος», ένας από τους πιο εμβληματικούς νησιωτικούς χορούς της ελληνικής παράδοσης.

πηγή πληροφοριών: http://www.ikaria.gov.gr/

Ελάτε στην παρέα της ”Γωνιά Χαλάρωσης” στο Facebook

Comments are closed.