Η πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης το 1917..
22 Ιουνίου 2021
Οι 9 Μούσες της ελληνικής μυθολογία
23 Ιουνίου 2021

Κεράσια: ποια τα οφέλη στην υγεία

Λίγη Ιστορία..

Τα αυθεντικά άγρια γλυκά κεράσια, γνωστά ως mazzards, ανακαλύφθηκαν στη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα στην πόλη της Κερασούντας, από όπου πιστεύεται ότι πήραν και το όνομα τους, κοντά στον Εύξεινο Πόντο.

Έπειτα έφτασαν στην Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Υπάρχουν δύο εκδοχές για τη «μετανάστευση» των κερασιών,

είτε με τα αποδημητικά πουλιά, που ”έσπερναν”, στη διάρκεια των πτήσεών τους, τα κουκούτσια από τα κεράσια που είχαν καταπιεί στην Ανατολή,

είτε από εμπόρους και μετανάστες που μετέφεραν τα μοσχεύματα του κερασιάς  από τη χώρα καταγωγής τους.

Η επικρατέστερη εκδοχή όμως είναι αυτή που αναφέρει ότι, ο στρατηγός Λούκουλος – διάσημος για τα πλούσια τραπέζια του –

έφερε την κερασιά στην Ιταλία μετά τη μάχη της Κερασούντας.

Καλλιεργήθηκαν από τους Κινέζους πριν από 3.000 χρόνια.

Τα mazzards ήταν γνωστά στους αρχαίους Αιγύπτιους, τους Έλληνες και τους Ρωμαίους, και υπάρχουν ακόμα και σήμερα.

Τα ξινά κεράσια τα έφεραν στη Ρώμη από την Ελλάδα και όλες οι  σύγχρονες  ποικιλίες  προέρχονται από τα πρώτα εκείνα δείγματα.

Εκτός από την Ευρώπη ,

οι κερασιές έχουν ιδιαίτερη θέση στον πολιτισμό και στις παραδόσεις της Ιαπωνίας.

Οι ανθισμένες κερασιές και οι γιορτές που οργανώνονται είναι χαρακτηριστικές και ιερές για την χώρα.

Είναι δέντρο σύμβολο και το προσφέρουν ως ένδειξη φιλίας σε άλλους λαούς.

Επίσης η λαβή των σπαθιών των σαμουράι ήταν στολισμένη με κεράσια, που συμβόλιζαν την πολεμική κλίση και τη μοίρα αυτών των ανδρών.

Ο κόκκινος καρπός του κερασιού ήταν σύμβολο του αίματος και της σάρκας, που έπρεπε να κοπεί για να φτάσει κανείς στον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Αλλά και στους γάμους, το έθιμο απαιτεί να ετοιμάζεται ένα ρόφημα από άνθη κερασιάς, εγγύηση για την ευτυχία των νεονύμφων.

Κεράσι: Ποια η διατροφική του αξία;

Τα κεράσια είναι πλούσια σε χρωστικές φλαβονοειδείς ουσίες, που είναι γνωστές ως γλυκοζίτες ανθοκυανινών, όπως η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και το β-καροτένιο, στις οποίες οφείλουν και το χρώμα τους.

Είναι συγκεντρωμένες κυρίως στην φλούδα, και είναι γνωστό ότι έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Επιπλέον τα κεράσια είναι πλούσια στην αντιοξειδωτική ουσία μελατονίνη.

Τα κεράσια είναι πλούσια επίσης σε

βιταμίνες του Β συμπλέγματος (Β1, Β2, Β3),

βιταμίνη Α,

φυλλικό οξύ

και βιταμίνη C,

ενώ περιέχουν μικρές ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, χαλκού και μαγγανίου.

Επιπροσθέτως, τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτοστερόλες.

Η περιεκτικότητά τους σε θερμίδες διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία με τα γλυκά κεράσια να παρέχουν περισσότερες θερμίδες/100 γρ. σε σύγκριση με τα ξινά κεράσια. 

Κεράσια και οφέλη για την υγεία μας

Αντιφλεγμονώδη δράση

 οι ανθοκυανίνες που περιέχονται στα κεράσια έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλουν θετικά σε ασθένειες όπως η ουρική αρθρίτιδα και η ινομυαλγία. Επίσης έχει φανεί ότι αυξάνουν κατά την παραγωγή ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος. Επομένως η κατανάλωση κερασιών πιθανόν να βοηθά στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη.

Αντιοξειδωτική δράση

Η αντιοξειδωτική ουσία μελατονίνη, που περιέχεται στα κεράσια, φαίνεται ότι, μπορεί να έχει κατευναστικά αποτελέσματα στους νευρώνες του εγκεφάλου, να συμβάλλει στην ηρεμία  του νευρικού συστήματος, να βοηθάει στην ευερεθιστότητα και να συμβάλλει στην ανακούφιση από ορισμένες νευρώσεις, αϋπνία και πονοκεφάλους.

Μείωση Χοληστερόλης

Τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτοστερόλες, συστατικά που σε επαρκείς ποσότητες συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης στο αίμα, στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής.

Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της τερηδόνας

ο χυμός των κερασιών αποτελεί ένα ισχυρό αντιβακτηριακό παράγοντα ενάντια στην τερηδόνα των δοντιών, καθώς καταστέλλει τη δραστηριότητα των ενζύμων εκείνων που οδηγούν στο σχηματισμό πλάκας, δηλαδή, το αρχικό σύμπτωμα της τερηδόνας.

Συμβουλές

  • Να επιλέγετε κεράσια τα οποία δεν είναι γδαρμένα, παραμορφωμένα ή μουχλιασμένα.
  • Να τα αγοράσετε μόνο αν θέλετε να τα καταναλώσετε μέσα στις επόμενες ημέρες.
  • Να τα τοποθετείτε στη συντήρηση του ψυγείου για να διατηρηθούν φρέσκα. Η συντήρηση έχει περισσότερη υγρασία από το υπόλοιπο ψυγείο και θα βοηθήσει τα κεράσια να διατηρηθούν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  • Να τα πλένετε με άφθονο ζεστό νερό προτού τα καταναλώσετε

Και μια συνταγή εύκολη και χωρίς ζάχαρη..

Εύκολο παγωτό κεράσι

Υλικά Συνταγής

  • 1 στραγγιστό γιαούρτι 0% ή 2% λιπαρά
  • 600 γραμ. κεράσια χωρίς κουκούτσια
  • 3 κ.σ μέλι
  • λίγες σταγόνες υγρή στέβια

Για να φτιάξουμε το εύκολο παγωτό κεράσι με γιαούρτι χωρίς παγωτομηχανή, παγώνουμε πρώτα τα κεράσια στην κατάψυξη να σφίξουν.

Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ ή στον κάδο του μίξερ και πολτοποιούμε με τους κόφτες μέχρι να γίνει λείο το μείγμα.

Σερβίρουμε αμέσως ή διατηρούμε στην κατάψυξη.

Ανάλογα, μπορούμε να φτιάξουμε ό,τι άλλο φρούτο μας αρέσει.

Αν καταψύξουμε, πρέπει να αφήσουμε για 15΄εκτός, ώστε να σερβίρουμε.

Φτιάξτε λικέρ κεράσι, μαρμελάδα για το πρωϊνό σας . Φτιάξτε υπέροχο τραγανό κεράσι γλυκό του κουταλιού, στολίστε τα γλυκά σας με αυτούς τους υπέροχους κόκκινους καρπούς και..Καλό Καλοκαίρι!!

πηγή πληροφοριών: https://www.mednutrition.gr/

Η συνταγή για παγωτό κεράσι είναι της Κας Αργυρώς Μπαρμπαρίγου https://www.argiro.gr/

Διαβάστε επίσης: Σύμπλεγμα βιταμινών Β

Ακολουθήστε τη ”Γωνιά Χαλάρωσης” στο Facebook

Comments are closed.