Θεόδωρος Παπαθεοδώρου-” Ζωή Ρέουσα”
19 Ιουνίου 2021Κλεοπάτρα: Η Βασίλισσα της Αιγύπτου..
20 Ιουνίου 2021Η χώρα των μύθων και των ξωτικών.
Δεν είναι άλλωστε περίεργο που ακόμη και σήμερα ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, πιστεύει σε πολλές από τις παγανιστικές δοξασίες και μορφές της λαογραφίας.
Από νεράιδες που κοιμούνται μέσα σε παγωμένες λίμνες και νάνους που κλέβουν χρυσαφικά για να φτιάξουν το στέμμα του βασιλιά τους για το νέο έτος.
Ένα έθιμο που κρατά από το 1944 όταν η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της από τους Δανούς και τηρείται μέχρι σήμερα.
Είναι το Jólabókaflóðið. Μπορεί να είναι δύσκολη η προφορά του αλλά είναι πολύ απλό και δημιουργικό…
Ανήμερα των Χριστουγέννων όπου ο κόσμος ανοίγει τα δώρα, οι Ισλανδοί αφιερώνουν μερικές ώρες για να κάνουν μόνο ένα πράγμα: να διαβάσουν βιβλία.
Μάλιστα συνοδεύουν την στιγμή πίνοντας έναν περίεργο συνδυασμό ποτού που περιλαμβάνει Fanta και Guinness. Ή απλά μια ζεστή σοκολάτα.
Crystal Cave Svmnafellsjvkull ..Το εντυπωσιακό σπήλαιο !!
στο Εθνικό Πάρκο Skaftafell της Ισλανδίας αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την ομορφιά της φύσης, εντυπωσιάζοντας τους επισκέπτες με το βαθύ μπλε χρώμα των πάγων του!
Η περίφημη “κρυστάλλινη σπηλιά” δημιουργήθηκε από τους πάγους που έπεσαν από τις πλαγιές του Vrffajvkull, του ψηλότερου ενεργού ηφαιστείου της Ισλανδίας,
και στην πορεία του χρόνου το χιόνι που πέφτει πάνω τους δημιούργησε το εκπληκτικό αποτέλεσμα το οποίο μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο..
Ιστορία
Πρώτη αναφορά στην Ισλανδία θεωρείται αυτή του έλληνα ναυτικού Πυθέα, που έζησε στη Μασσαλία και επισκέφθηκε ο ίδιος το νησί, μεταξύ 332-310 π.Χ..
Έγραψε ότι έφθασε στη νήσο Θούλη μετά από 6 μέρες βόρεια από τη Βρετανία, κοντά σε μια παγωμένη θάλασσα. Εκεί ο ήλιος το καλοκαίρι έμενε πάνω από τον ορίζοντα σχεδόν όλη τη νύχτα.
Οι μαρτυρίες του Πυθέα θεωρήθηκαν φανταστικές στην εποχή τους, κι έτσι χάθηκε το μεγαλύτερο μέρος από τις ταξιδιωτικές αφηγήσεις του…
Τον 8ο αι. έφθασαν στην Ισλανδία με δερμάτινες βάρκες Ιρλανδοί μοναχοί.
Ίχνη της εγκατάστασής τους σώζονται στη νότια κυρίως ακτή. Οι Βίκιγκ έπλευσαν με τα ελαφρά πλοία τους τον 9ο αιώνα από τη Δυτική κυρίως Νορβηγία, και εγκαταστάθηκαν στο νησί.
Για 300 περίπου χρόνια η χώρα ήταν ανεξάρτητη, αναπτύσσοντας μάλιστα την πρώτη δημοκρατία στη σύγχρονη Δυτική Ευρώπη. Το 1262 όμως υποτάχτηκε στη Νορβηγία και το 1397 στη Δανία.
Η Ισλανδία απέκτησε πλήρη ανεξαρτησία από τη Δανία μόλις το 1944.
Η αγροτική κατοικία στην Ισλανδία
Αφού το αφαιρούσαν από το έδαφος, σε βάθος περίπου 10 εκατοστών, το έκοβαν σε λωρίδες με πλάτος περίπου 80 εκατοστά. Τις λωρίδες αυτές ξέραιναν και τις στοίβαζαν σχηματίζοντας τους τοίχους με όμορφα γεωμετρικά σχήματα.
Στη στέγη για μόνωση φύτευαν χορτάρι. Τα αγροτικά αυτά σπίτια μπορούσαν να σχηματίζουν δαιδαλώδη συμπλέγματα (passage houses) και, με τη σωστή συντήρηση, να διατηρούνται για πολλούς αιώνες.
Ίχνη από παρόμοιες κατοικίες έχουν βρεθεί στη Newfoundland του Καναδά και αποδίδονται στους πρώτους Βίκινκ πoυ για λίγο εγκαταστάθηκαν στην Αμερική.
Το συγκρότημα σπιτιών στο Glaumbaer της Βόρειας Ισλανδίας φτιάχθηκε με την τεχνική αυτή το 17ο αιώνα και σήμερα είναι μουσείο.
Η ηρωίδα των Saga, Gudridur Thorbarnardottir, μιά από τις μεγαλύτερες γυναίκες εξερευνήτριες όλων των εποχών,
έφτασε στην Αμερική και πέρασε ένα χειμώνα στην θρυλική αποικία των Βίκιγκ Vineland στη Βόρεια Αμερική, που σήμερα ταυτίζεται με τη Newfoundland
Όταν επέστρεψε το 1010 στην Ισλανδία, αγόρασε το αγρόκτημα Glaumbaer , στην ίδια θέση όπου σήμερα σώζεται το αγρόκτημα/μουσείο του 17ου αιώνα.
Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο τα σπίτια όπως τα έφτιαχναν τον 17ο αιώνα!!
Ηφαίστεια
Ολόκληρη η Ισλανδία είναι ηφαιστειογενής.
Καθώς οι δύο πλάκες του φλοιού της γης που σχηματίζουν τον πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού απομακρύνονται,
δημιουργούνται κενά και ρήγματα, απ΄ όπου ξεπηδά η λάβα.
Στην Ισλανδία υπάρχουν 200 ηφαίστεια, πολλοί θερμοπίδακες (geyzir), σολφατάρες
και άλλα σημεία εντυπωσιακής ηφαιστειακής δραστηριότητας.
Φύση
Παλιότερα το εσωτερικό της Ισλανδίας ήταν μια απρόσιτη περιοχή.
Όλες οι οδικές μεταφορές γίνονται ακόμη και σήμερα από τον κυκλικό δρόμο που ακολουθεί την περιφέρεια του νησιού, με μεγάλα διαστήματα χωρίς άσφαλτο.
www.natturuvaktin.com Nature Watch
Ελάτε στην παρέα της ”Γωνιά Χαλάρωσης” στο Facebook
Για το τέλος ,μπείτε στο σύνδεσμο και απολάυστε τη φύση της Ισλανδίας μιας και είναι ένας προορισμός όχι και τόσο εύκολος!!