Ναυάγιο ”Vasa” ένα άθικτο έργο τέχνης του 17ου αιώνα.
4 Ιουνίου 2021
Η ψηλότερη γέφυρα στον κόσμο είναι στην Κίνα
6 Ιουνίου 2021

Καταλονία-Castellfollit de la Roca

Αν κάποιος θέλει κάθε μέρα να ζει με την αδρεναλίνη στα ύψη τότε θα πρέπει να μετακομίσει στο Castellfollit de la Roca στην Καταλονία.

Χτισμένο κυριολεκτικά πάνω στον γκρεμό, το χωριό Castellfollit de la Roca βρίσκεται στην Καταλονία  . Η επιβλητική του θέση σε συνδυασμό με τα δύο ποτάμια (Fluvià και Turonell) που κυλούν ακριβώς από κάτω, δημιουργούν ένα μοναδικό αλλά ριψοκίνδυνο φυσικό περιβάλλον.

Ανήκει στο φυσικό πάρκο ηφαιστειακής ζώνης της Garrocha (Garrotxa) στα ανατολικά Πυρηναία και δημιουργήθηκε από την διάβρωση που προκαλεί το νερό στην ηφαιστειογενή πέτρα της περιοχής.

Ο βράχος σχηματίζεται από το πέτρωμα βασάλτη και στέκεται στα 50 μέτρα ύψος, ενώ έχει μήκος πάνω από ένα χιλιόμετρο, φιλοξενώντας περίπου 1000 μόνιμους κατοίκους. Έτσι αποτελεί μία απ’ τις μικρότερες διοικητικές μονάδες στην Ισπανία, με μόνο 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο επιφάνεια.

Στην περιοχή μάλιστα λειτουργεί το μοναδικό λατομείο βασάλτη στην χώρα, επίσημα ήδη από το 1929.

Τα σπίτια «κρέμονται» κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού, προσφέροντας μια μοναδική πανοραμική θέα στον επισκέπτη, ενώ είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένα από ηφαιστειακά πετρώματα, δημιουργώντας «μυστηριακές» εικόνες, βγαλμένες από μεσαιωνικούς μύθους.

Τα σκούρα χρώματα στα κτίρια και τα ξύλινα παραθυρόφυλλα, η ακατέργαστη πέτρα στα καλντερίμια, τα μικρά μπαλκόνια αλλά και οι σκοτεινοί διάδρομοι κάτω από τα σπίτια προσδίδουν στο Castellfollit de la Roca  ιδιαίτερη γοητεία μιας άλλης εποχής.

Το όνομα του

Το όνομα του Castellfollit προέρχεται είτε από την ύπαρξη κάστρου στο ύψωμα κατά τον Μεσαίωνα με το όνομα «Kastro Fullit» ή «Castro-follito», είτε από την μορφολογική σιλουέτα του βράχου, που μοιάζει με μεγάλη αμυντική οχύρωση.

Η ονομασία «de la roca» (του βράχου) προστέθηκε πρόσφατα για να το ξεχωρίσει από άλλα ομώνυμα χωριά που βρίσκονται στην Καταλονία (Castellfollit de Riubregós και Castellfollit del Boix).

Το λιθόκτιστο εσωτερικό του προφέρει μία μοναδική περιπλάνηση σε μία άλλη εποχή και εκτείνεται κατά μήκος του δρόμου calle mayor έως το mirador Josep Pla. Η θέα που θα αντικρίσεις στην άκρη του βράχου είναι ανεπανάληπτη.


Το καταπράσινο τοπίο, που συχνά τον χειμώνα βάφεται άσπρο απ’ το χιόνι, προσφέρει ιδανικές συνθήκες για πεζοπορία και απόλαυση στη φύση.

Ελάτε να κάνουμε έναν περίπατο σ’αυτό το ιδιαίτερο μέρος

Ελάτε στην παρέα της ‘Γωνιά Χαλάρωσης” στο Facebook

Comments are closed.