‘’Και μη χειρότερα’’ και…Τίνα Μιχαηλίδου!!!!
27 Μαΐου 2021
Η άλωση της Πόλης-Η Πόλις εάλω…
29 Μαΐου 2021

Βιβλιοθήκη του Αδριανού& Ρωμαϊκή αγορά της Αθήνας

Θα ξεκινήσω την περιήγησή μας με τη γνωστή φράση του Λατίνου ποιητή Οράτιου ”Graecia capta ferrum victorem cepit et artes intulit agresti Latio” , που σημαίνει : «Η κατακτημένη Ελλάς κατέκτησε τον σκληρό κατακτητή της και εισήγαγε τις τέχνες στον αγροίκο Λάτιο»…

Αυτή η φράση είναι ικανή να μας θυμίζει ότι η   Ρωμαϊκή περίοδος είναι μια από τις σημαντικότερες της Ελληνικής ιστορίας διότι ένας λαός ουσιαστικά υπόδουλος  και στρατιωτικά εξουθενωμένος  , κατορθώνει με την τρομακτική δημιουργική δύναμη του πολιτισμού του να κατακτήσει και να εκπολιτίσει τον κατακτητή του.
Τον διδάσκει την φιλοσοφία του ,  τις τέχνες του, τα γράμματά του ,και κάνει τον  κατακτητού του να τα μεταφέρει έξω από τη χώρα  στην ανθρωπότητα και τελικά προσφέρει και τη γλώσσα του  για να διατυπωθεί και να διαδοθεί μέσω αυτής η διδασκαλία του Χριστιανισμού.Αυτό από μόνο του αποτελεί απόδειξη πως δεν μιλάμε για εποχή παρακμής. 
Η Αθήνα διατηρούσε την αίγλη των Κλασικών και Ελληνιστικών χρόνων με τα λαμπρά μνημεία, τα γυμνάσια, τις επαύλεις και τους κήπους της έως το 86 π.Χ., οπότε ο Ρωμαίος στρατηγός Σύλλας, την πολιόρκησε και την κατέλαβε. Τα τείχη της πόλης και του Πειραιά κατεδαφίστηκαν, πολλά μνημεία καταστράφηκαν, ενώ σπουδαία έργα τέχνης διαρπάγησαν.

Το λαμπρό παρελθόν της επηρέασε τους Ρωμαίους κατακτητές της, Αυτοκράτορες και πλούσιους φιλαθηναίους ιδιώτες, καθώς και βασιλείς άλλων χωρών, οι οποίοι πολύ ενωρίς άρχισαν να διαθέτουν μυθώδη ποσά για την επισκευή κατεστραμμένων μνημείων, την κατασκευή έργων κοινής ωφελείας, καθώς και λαμπρών νέων οικοδομημάτων και να συμβάλλουν στην ανόρθωση του μεγαλείου της πόλης.

Εκείνος που πρώτος άρχισε ένα συστηματικό οικοδομικό πρόγραμμα ανόρθωσης της πόλης είναι ο Αύγουστος (27 π.Χ. – 14 μ.Χ.), ο οποίος απέκτησε ισχύ μετά την ναυμαχία του Ακτίου (31 π.Χ.). Έδειξε σεβασμό στην πολιτιστική της κληρονομιά και σε όλα τα έργα του διακρίνεται ένα φιλάρχαιο πνεύμα.

Η Ρωμαϊκή αγορά

Κτίσθηκε μεταξύ 19-11 π.Χ. από τις δωρεές του Ιουλίου Καίσαρα και του Αυγούστου. Επί αυτοκράτορος Αδριανού πλακοστρώθηκε η αυλή. Μετά την επιδρομή των Ερούλων (267 μ.Χ.) και τον περιορισμό της Αθήνας μέσα στο υστερορωμαϊκό τείχος, το διοικητικό και εμπορικό κέντρο της πόλης μεταφέρθηκε από την Αρχαία Αγορά στη Ρωμαϊκή Αγορά και στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού.

Κατά την Βυζαντινή εποχή και την Τουρκοκρατία ο χώρος καταλήφθηκε από οικίες, εργαστήρια και εκκλησίες καθώς και το Φετιχιέ Τζαμί.

Η  Ρωμαϊκή Αγορά ή Αγορά του Καίσαρα και του Αυγούστου, υπήρξε το κέντρο της οργανωμένης εμπορικής δραστηριότητας στην Αθήνα των ρωμαϊκών χρόνων. Το εσωτερικό της Ρωμαϊκής Αγοράς αποτελούσε χώρο για το εμπόριο του λαδιού, ενω κατά την Τουρκοκρατία αποτέλεσε χώρος εμπορίου σίτου.

Εντός όμως του αρχαιολογικού χώρου, μεταξύ άλλων μνημείων που χρονολογούνται στον 1ο αι. μ.Χ. («Αγορανομείο», «Βεσπασιανές»), στον 7ο και στον 17ο αιώνα (Πρωτοβυζαντινή βασιλική και Φετιχιέ τζαμί, αντίστοιχα),  βρίσκεται επίσης το Ωρολόγιο του Ανδρονίκου Κυρρήστου (τέλη 2ου αι. π.Χ.), μια εντυπωσιακή αρχιτεκτονική δημιουργία της ύστερης ελληνιστικής εποχής, γνωστή και ως Πύργος των Ανέμων ή Αέρηδες.(Διαβάστε το άρθρο για τη συνοικία των αέριδων) ΕΔΩ

Η βιβλιοθήκη του Αδριανού

Η Βιβλιοθήκη του Αδριανού κατασκευάστηκε το 132-134 μ.Χ. από το, φιλέλληνα και ένθερμο υποστηρικτή των τεχνών, Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό. Ο Αδριανός επισκεπτόταν συχνά την Αθήνα και έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη για τον πολιτισμό και τις τέχνες, που αυτή προσέφερε στον κόσμο.

Εκτός από τη Βιβλιοθήκη ο αυτοκράτορας έχτισε και άλλα κτήρια, διεύρυνε τη Ρωμαϊκή Αγορά, έκτισε την Πύλη του Αδριανού και έφερε εις πέρας την κατασκευή της στήλης του Ολυμπίου Διός.

Κτήριο ρωμαϊκής έμπνευσης και πολυτελούς κατασκευής, με χρήση πολύχρωμων μαρμάρων τόσο στην πρόσοψη όσο και στο εσωτερικό του, αποτέλεσε το μεγαλύτερο πνευματικό και πολιτισμικό κέντρο της πόλης κατά τους αυτοκρατορικούς χρόνους.

Την πρόσοψή του, από πεντελικό μάρμαρο, κοσμούσαν κίονες, επτά για την κάθε πλευρά. Ο κάθε κίονας είχε κατασκευαστεί από μάρμαρο Καρύστου και ήταν κορινθιακού τύπου.

Στα τέλη του 3ου αι. μ.Χ. ο εξωτερικός του περίβολος ενσωματώθηκε στην οχύρωση που κατασκευάστηκε για τη μελλοντική προστασία της πόλης από βαρβαρικές επιδρομές, ενώ στις αρχές του 5ου αι. μ.Χ. κατασκευάστηκε εντός της εσωτερικής του αυλής, ένα κτήριο, το λεγόμενο Τετράκογχο.

Πρόκειται, πιθανόν, για την πρώτη εκκλησία που οικοδομήθηκε εντός των τειχών της αρχαίας πόλης, την οποία διαδέχθηκαν στην ίδια θέση δύο βυζαντινές εκκλησίες, του 7ου και του 11ου αιώνα.

Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής εποχής, η Βιβλιοθήκη του Αδριανού και η ευρύτερη περιοχή της, αποτελεί τη διοικητική και εμπορική καρδιά της πόλης  φιλοξενώντας το Παζάρι και το Διοικητήριό της («Βοεβοδαλίκι»).

Μετά την απελευθέρωση της πόλης, το κτήριο μετατρέπεται σε στρατώνα του πεζικού και του ιππικού (1835), ο οποίος κατεδαφίστηκε σταδιακά τον προηγούμενο αιώνα προκειμένου να αποκαλυφθεί εκ νέου το μεγαλοπρεπές ρωμαϊκό κτήριο.

Σήμερα έχουμε στη διάθεση μας δυο συνδέσμους . Ο πρώτος είναι μια 3D περιήγηση στη Ρωμαϊκή αγορά και τη βιβλιοθήκη του Αδριανού , ο δεύτερος σύνδεσμος μας μεταφέρει στο χώρο όπως είναι σήμερα και με ότι έχει σωθεί…

πηγη πληροφοριών: http://odysseus.culture.gr/

Ελάτε στην παρέα μας στο Facebook

Comments are closed.