Φλωρεντία : η πόλη της αναγέννησης
23 Μαΐου 2021
Ο Αρχαίος Πολιτισμός των Μάγια
24 Μαΐου 2021

Φυσικοί χυμοί φρούτων και υγεία…

Έχουμε ακούσει ότι πρέπει να τρώμε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Αλλά αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι λίγοι άνθρωποι τηρούν κάτι τέτοιο.  Επίσης ορισμένες φορές δεν καταναλώνουμε ολόκληρα φρούτα επειδή αυτά προκαλούν ενοχλήσεις. Ωστόσο, ο χυμός φρούτων αποφεύγει τα προβλήματα των άθικτων φρούτων παρέχοντας παράλληλα ένα περίπου ίδιο φάσμα φυτοχημικών που προάγουν την υγεία.

Οι χυμοί φρούτων ήταν κάποτε μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αλλά σήμερα θεωρείται συχνά ότι παρέχουν υψηλή δόση ζάχαρης. Πολλοί υποστήριζαν σε μελέτες ότι οι χυμοί δεν πρέπει να αποτελούν μέρος της διατροφής μας. Ο φόβος είναι ότι επειδή ο χυμός φρούτων περιέχει ζάχαρη και λιγότερες φυτικές ίνες και αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Είναι γεγονός ότι ένας χυμός φρούτου έχει υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από το ίδιο το φρούτο διότι η πέψη του είναι πολύ πιο γρήγορη. Ωστόσο, ο φυσικός χυμός περιέχει ζάχαρη, αλλά δεν πρέπει να θεωρείται παρόμοιος με τα ποτά που περιέχουν προστιθέμενη ζάχαρη.

Εδώ υπάρχει μια σύγχυση. Ο όρος “χυμός φρούτων” περιλαμβάνει και τα ποτά που έχουν υποστεί επεξεργασία με ζάχαρη περιέχοντας λίγο (εάν υπάρχει) χυμό από φρούτα. 

 Αντίθετα, ο φυσικός χυμός φρούτων δεν έχει προστιθέμενη ζάχαρη αλλά αυτή που υπάρχει εκ φύσεως στο φρούτο.

Οι χυμοί φρούτων  δεν είναι μόνο ιδιαίτερα νόστιμοι, δροσεροί και αναζωογονητικοί, αλλά επίσης προσφέρουν τόνωση και οφέλη στη υγεία μας. Επιπλέον, μπορεί ο καθένας από εμάς να τους παρασκευάσει στο σπίτι του, εύκολα και γρήγορα. Μπορείτε ακόμη να πολλαπλασιάσετε τα οφέλη για την υγεία, συνδυάζοντας 2-3 διαφορετικά φρούτα .

Τα φρούτα έχουν βιταμίνες και ανόργανα συστατικά που δεν παραμένουν σταθερά σε όλες τις συνθήκες θερμοκρασίας και αέρα. Για παράδειγμα, η βιταμίνη C χάνεται όταν εκτίθεται σε θερμότητα ή αέρα. Ως εκ τούτου, ο καλύτερος τρόπος για να λάβετε τα οφέλη των περισσοτέρων φρούτων , είναι να τα απολαμβάνετε σε μορφή χυμού, φρέσκα. Πέρα από αυτό, εάν επρόκειτο να φάτε τα φρούτα στη φυσική τους μορφή, δε θα μπορούσατε να φάτε τόσα, όσα μπορείτε με τη μορφή χυμού και έτσι να αποκομίσετε περισσότερα οφέλη.

Παρακάτω θα αναφέρουμε ενδεικτικά χυμούς φρούτων και τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην υγεία μας:

Χυμός πορτοκάλι

Βασικό συστατικό του χυμού πορτοκαλιού είναι τα φυσικά σάκχαρα του φρούτου και το νερό. Τα σάκχαρα, είναι απλοί υδατάνθρακες οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως άμεση πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Μην ξεχνάτε ότι οι απλοί υδατάνθρακες είναι το βασικό ενεργειακό καύσιμο του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Ο χυμός πορτοκαλιού αποτελείται κατά 80% περίπου από νερό. Έτσι, μπορεί να αποτελέσει έναν άμεσο αλλά και απολαυστικό τρόπο ενυδάτωσης προλαμβάνοντας τις δυσσάρεστες συνέπειες ακόμα και μιας ήπιας μορφής αφυδάτωσης του οργανισμού όπως είναι ο πονοκέφαλος ή η κόπωση.

Έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C , γνωστή για την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση της. Επίσης περιέχει σημαντικές ποσότητες φυλλικού οξέος , ασβεστίου,μαγνησίου,φωσφόρου και καλίου τα οποία σε συνδυασμό συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στη διατήρησητης καλής υγείας , των οστών και στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών.

  Χυμός μήλου

  Το μήλο είναι ένα φρούτο γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β και C και επίσης περιέχει κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο σε μικρές ποσότητες και είναι πλούσιο σε πηκτίνη -μια φυσική, υδατοδιαλυτή ουσία που δρα ως φυτική ίνα. Η πηκτίνη βοηθά στη μείωση της LDL χοληστερόλης («κακής» χοληστερόλης). Ο χυμός του μήλου έχει επίσης ηρεμιστική και κατευναστική επίδραση και βοηθά στον καθαρισμό του πεπτικού συστήματος.

 Χυμός σταφυλιού

 Πλούσιος σε βιταμίνη Β και C, ο χυμός σταφυλιών περιέχει επίσης κάλιο, ιώδιο, σίδηρο, χαλκό και ασβέστιο σε μικρές ποσότητες. Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση του στρες και την αποβολή των τοξινών από το σώμα και δίνει ενέργεια. Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, διατηρώντας έτσι το δέρμα και τα όργανα σε καλή κατάσταση και είναι ευεργετικός σε συνθήκες όπως η δυσκοιλιότητα, το άγχος, τα καρδιακά νοσήματα, οι αλλεργίες και η ουρική αρθρίτιδα.

Χυμός ροδιού

Πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, ο χυμός ροδιού έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός κατά του καρκίνου (πιο συγκεκριμένα, του μαστού και του προστάτη) και στη μείωση της LDL χοληστερόλης («κακή» χοληστερόλη). O χυμός του ροδιού έχει τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά ανά 100 ml από ό, τι το κόκκινο κρασί ή το πράσινο τσάι. Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όχι μόνο βοηθάει στην πρόληψη της σκλήρυνσης των αρτηριών (συσσώρευση πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών, γνωστή ιατρικά ως αθηροσκλήρωση), αλλά μπορεί και να αντιστρέψει την εξέλιξη της ασθένειας αυτής. Μια μελέτη σε ζώα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurobiology of Disease, έδειξε επίσης ότι ο χυμός ροδιού μπορεί να εμποδίσει ή να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Χυμός λεμονιού

 Πλούσιος σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, συμβάλλει στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, είναι ευεργετικός στην απώλεια βάρους και την αποτοξίνωση του σώματος.

Χυμός καρότου

Είναι πλούσιος σε β-καροτίνη και περιέχει πολλές βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, όπως βιταμίνες B, C και Κ, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, αλουμίνιο, νάτριο, μαγγάνιο, σίδηρο, χαλκό και πολλά άλλα μέταλλα.

Η βήτα-καροτίνη είναι ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό και έχει αντικαρκινική, αντιγηραντική και αντιφλεγμονώδη δράση. Ο χυμός από τα καρότα, βοηθά στη μείωση της LDL χοληστερόλης («κακή» χοληστερόλη) και ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία. Ο χυμός καρότου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι ιδιαίτερα ευεργετικός, καθώς βοηθά στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Χυμός ακτινίδιου

 Ο χυμός από ακτινίδιο είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, σίδηρο, φώσφορο και κάλιο. Βοηθά στην πέψη και είναι ευεργετικός σε περιπτώσεις όπως η ανορεξία (μειωμένη αίσθηση της όρεξης) και η αναιμία.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Comments are closed.