Η Κρήτη τον καιρό της Ενετοκρατίας
10 Μαΐου 2021
Διάφανη Ψυχή από την Αναστασία Κορινθίου
11 Μαΐου 2021

Όταν ο Πάγκαλος απαγόρευσε τις κοντές φούστες

«Κατόπιν διαταγής του Προέδρου της Κυβερνήσεως, καταρτίζεται και υποβάλλεται εις το Υπουργείον Εσωτερικών προς έγκρισιν αστυνομική διάταξις, δι? ης απαγορεύονται αι κονταί φούσται των γυναικών. Το κατώτατον άκρον της φούστας δέον να απέχη από του εδάφους 30 εκατοστά του μέτρου. Εις τον περιορισμόν τούτον υπάγονται άπασαι αι γυναίκες από του 12ου έτους και άνω. Αι παραβάτιδες θα παραπέμπωνται εις το επ? αυτοφώρω πταισματοδικείον, συνυπεύθυνοι θα είναι και οι γονείς αυτών. Η εφαρμογή θα αρχίση από 15 Δεκεμβρίου».

Αυτή ήταν η διάταξη που αποφάσισε να εφαρμόσει ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγγαλος και απαγόρευε τις κοντές φούστες. Ήταν 11 Μαϊου του 1926.

Η ελληνική πολιτική ιστορία έχει πολλά και διάφορα παράδοξα. Είναι λογικό αν αναλογιστεί κανείς πως οι περίοδοι που όλα κυλούν ομαλά είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Μέσα σε αυτές τις περιόδους, λοιπόν, είναι επίσης λογικό να έχουν διαδραματιστεί πολλές ιστορίες που προκαλούν γέλιο 

Στην κορυφαία πεντάδα, είναι και η αλήστου μνήμης απόφαση του δικτάτορα Θεόδωρου Παγκαλου να απαγορεύσει στις γυναίκες να φορούν κοντές φούστες.
Όταν λέμε κοντές μη φανταστείτε τίποτα μίνι… Αρκεί να ήταν πάνω από 30 πόντους από το έδαφος και τότε η «δράστιδα» θα συλλαμβανόταν και θα περνούσε μια βόλτα από το εδώλιο του κατηγορουμένου. Εκεί επίσης διαδραματίστηκαν πολλές ιστορίες για γέλια και για κλάματα. Και πως θα πιστοποιόταν το «έγκλημα»; Μα από τους αστυνομικούς οι οποίοι άφησαν τα γκλοπ και έπιασαν τις μεζούρες!

Ολα έγιναν για να γλυτώσει την κρεβατομουρμούρα..

Μη νομίζετε ότι επειδή ήταν δικτάτορας στο λαό ήταν και στο σπίτι του…Όοχι εκεί έκανε τον δικτάτορα η κυρία Πάγγαλου ..

 Μια ημέρα η σύζυγος του δικτάτορα αποφασίζει να επισκεφθεί τον άνδρα της στο πρωθυπουργικό γραφείο. Εκεί η Αριάδνη Σκλιά-Σαχτούρη, συναντά μια νεαρή, εργαζόμενη κοπέλα η οποία περιφέρεται φορώντας… ξεδιάντροπα μια φούστα μέχρι το γόνατο. 

Η πρώτη κυρία εξοργίζεται και επιτίθεται λεκτικά στους εμβρόντητους αστυνομικούς οι οποίοι «της επιτρέπουν να κυκλοφορεί με τα πόδια της ολόγυμνα, σκανδαλίζοντας τους άνδρες», ανάμεσα στους οποίους, βέβαια, ήταν και δικός της.

Από την φασαρία ο δικτάτορας βγήκε από το γραφείο του και προκειμένου να ηρεμήσει την έξαλλη γυναίκα του, απευθύνθηκε προς τον τότε Αστυνομικό διευθυντή των Αθηνών Ιωάννη Καλυβίτη και του είπε πως πραγματικά το θέαμα δεν είναι… ωραίο!

Για να πείσει, μάλιστα, για το πόσο το πιστεύει αυτό, έδωσε εντολή να δημιουργηθεί μια διάταξη η οποία θα έπρεπε άμεσα να τεθεί σε εφαρμογή και που θα προέβλεπε πως οι γυναίκες που θα κυκλοφορούσαν στο δρόμο με φούστες που απείχαν περισσότερο από 30 εκατοστά από το έδαφος θα συλλαμβάνονταν και θα οδηγούνταν στο δικαστήριο!

Άφησαν τα γκλοπ και …έπιασαν τις μεζούρες..

Το καθεστώς έδωσε 15 ημέρες προθεσμία στις γυναίκες προκειμένου να προσαρμόσουν την γκαρνταρόμπα τους. Μετά τη λήξη της διορίας ακολούθησαν στιγμές απείρου κάλλους. Οι αστυνομικοί άφησαν τα γκλοπ και έπιασαν τις μεζούρες. Κυκλοφορούσαν στους δρόμους και έψαχναν για… φούστες.

Αν ήταν εμφανώς κάτω του ορίου δεν ασχολούνταν. Αν ήταν εμφανώς πάνω από το όριο τότε υπήρχε άμεση σύλληψη.

Τι γινόταν, όμως, αν η κατάσταση ήταν… οριακά εκεί γύρω στα 30 εκατοστά από το έδαφος; Τότε τον πρώτο λόγο τον είχε η μεζούρα.Το… «εμπνευσμένο» αυτό μέτρο, όπως ήταν φυσικό, δεν κράτησε για πολύ καιρό.

Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από εκεί που ο δικτάτορας Πάγκαλος, σίγουρα δεν περίμενε. Από τους συντηρητικούς οι οποίοι άρχισαν να διαμαρτύρονται πως οι αστυνομικοί άγγιζαν τα πόδια των θυγατέρων ή των συζύγων τους για να μετρήσουν τις φούστες. Έντονα διαμαρτυρήθηκαν και οι φεμινίστριες, που θεώρησαν το μέτρο περιοριστικό των ελευθεριών των γυναικών.

Έντονα, επίσης, διαμαρτυρήθηκαν και πάρα πολλοί άνδρες οι οποίοι τόνιζαν πως έπρεπε να επωμιστούν το έξοδο της… επιμήκυνσης των ρούχων των συζύγων τους προκειμένου να γλιτώσουν απ’ όλο αυτό τον διασυρμό που έφτανε μέχρι και τα δικαστήρια.

Το μέτρο καταργήθηκε στις 31 Μαρτίου 1926 όταν πλέον άρχισε να λαμβάνει διεθνείς διαστάσεις μέσα από τις φωτογραφίες και τα ρεπορτάζ των εφημερίδων της εποχής.

Ο Πάγκαλος φοβήθηκε πως το καθεστώς του θα γελοιοποιηθεί εντελώς καθώς ήδη είχε αποκτήσει τη φήμη του… κυνηγού των κοντών φορεμάτων και έτσι έδωσε νέα εντολή στον Ιωάννη Καλυβίτη να τερματίσει άμεσα την εφαρμογή του.

Και μπορεί ο νόμος να ήταν για γέλια αλλά αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης για ένα ρεμπέτικο κομμάτι του Γιώργου Μητσάκη, που τραγούδησε ο Γιώργος Νταλάρας και το οποίο ξεκινούσε με τον –ιστορικό- στίχο «στην εποχή του Πάγκαλου ήταν μακριές οι φούστες»!

Και μπορεί ο νόμος να ήταν για γέλια αλλά αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης για ένα ρεμπέτικο κομμάτι του Γιώργου Μητσάκη, που τραγούδησε ο Γιώργος Νταλάρας και το οποίο ξεκινούσε με τον –ιστορικό- στίχο «στην εποχή του Πάγκαλου ήταν μακριές οι φούστες»!

Ελάτε στην παρέα της ”Γωνιά Χαλάρωσης ” στο Facebook

Comments are closed.