Εδώ έρχονται οι βιταμίνες για να δώσουν τα θρεπτικά τους συστατικά και να βοηθήσουν στη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Σήμερα εμείς θα μιλήσουμε για μια συγκεκριμένη ομάδα βιταμινών , το σύμπλεγμα βιταμινών Β οι οποίες δουλεύουν σαν μια καλοκουρδισμένη ομάδα.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συνεργάζονται στενά προκειμένου να επιτύχουν την καλή λειτουργία του οργανισμού, καθώς η έλλειψή τους μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Παίζει σημαντικό ρόλο, τόσο στη διάσπαση των τροφών και την απελευθέρωση ενέργειας, όσο και στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του νευρικού συστήματος.
Όσοι έχουν ανεπάρκεια της βιταμίνης Β1 εκδηλώνουν κόπωση, έλλειψη συγκέντρωσης, νευρικότητα, πονοκέφαλο, απώλεια όρεξης, ναυτία.
Η Βιταμίνη Β1 βρίσκεται στις εξής τροφές: φακές, μοσχαρίσιο συκώτι, αρακάς, σπαράγγια, ηλιόσποροι, φασολάκια
Διαβάστε ΕΔΩ για τον βασιλικό πολτό
Ενισχύει την όραση, χαρίζει ομορφιά, ενώ συνδέεται και με την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Τα συμπτώματα της έλλειψής της είναι κυρίως: κόπωση, πληγές στις άκρες των χειλιών, κουρασμένα μάτια, ευαισθησία στο φως, πονόλαιμος, φαγούρα, ξεφλούδισμα δέρματος, αϋπνία.
Στις τοπ τροφές με βιταμίνη Β2 είναι τα αμύγδαλα, τα αυγά, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, το σπανάκι .
Ρυθμίζει τα επίπεδα διαφόρων ενζύμων και διευκολύνει την πέψη.
Τα σημάδια που δείχνουν έλλειψη της βιταμίνης Β3 περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, κόπωση, αδυναμία, απώλεια όρεξης, πονοκέφαλο και ναυτία.
Καλές πηγές της βιταμίνης Β3 είναι τροφές όπως το παντζάρι, ο τόνος, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα μανιτάρια, ο αρακάς, οι ηλιόσποροι και το αβοκάντο.
Παίζει καταλυτικό ρόλο στην παραγωγή της βιταμίνης D, που συμβάλλει στην οστική υγεία.
Η έλλειψή της προκαλεί μυϊκές κράμπες, κόπωση, αϋπνία και απώλεια όρεξης.
Οι τροφές που περιέχουν την πολύτιμη αυτή βιταμίνη Β5 είναι
το συκώτι, οι ηλιόσποροι, ο σολομός, το αβοκάντο, το μπρόκολο, τα μανιτάρια και η βρώμη.
ΕΔΩ θα διαβάσετε για την οστεοπόρωση και τη διατροφή
Ακρως απαραίτητη για την ενέργεια του οργανισμού καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό και συμβάλλει στην παραγωγή της αιμοσφαιρίνης.
Η αιμοσφαιρίνη είναι η ουσία που επιτρέπει στα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλο το σώμα.
Στην περίπτωση που οι τιμές της στον οργανισμό είναι σε χαμηλά επίπεδα, προκαλεί ζαλάδες, ναυτίες, κόπωση, σύγχυση, αναιμία, πονοκεφάλους και δερματικά προβλήματα.
Καλές πηγές της βιταμίνης Β6 είναι οι πιπεριές, το κουνουπίδι, οι μπανάνες, το κοτόπουλο, τα δαμάσκηνα και το αβοκάντο.
είναι η καταλληλότερη για την υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος.
Τα συμπτώματα της έλλειψής της περιλαμβάνουν:
Τροφές πλούσιες σε βιοτίνη (βιταμίνη Β7) είναι τα αυγά, το τυρί, το συκώτι, το αβοκάντο, ο σολομός και οι σαρδέλες.
Θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντικό για την παραγωγή και τη συντήρηση νέων κυττάρων.
Είναι μάλιστα απαραίτητο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και της παιδικής ηλικίας.
Τα σημάδια που δείχνουν έλλειψη είναι:
έλκη στις γωνίες του στόματος, κόπωση και αδυναμία, αϋπνία, αναιμία, μυϊκές κράμπες, κατάθλιψη και αδύναμη μνήμη.
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι και η λαχανίδα), οι μπάμιες, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, οι φακές, τα μαύρα φασόλια, τα φιστίκια και το συκώτι.
Συμβάλλει στην παραγωγή υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ προστατεύει τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει:
Οι τροφές με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12 είναι οι αχιβάδες, τα στρείδια, τα μύδια, οι σαρδέλες, ο σολομός και ο τόνος.
πηγή πληροφοριών : Διατροφή και υγεία ,Δ’ εξαμήνου ΣΕΥΠ/ τμήμα Αισθητικής ΤΕΙ ΘΕΣΣ/ΝΙΚΗΣ ετος 1992 , καθηγητής Δούκας Ε.
πηγή φωτογραφιών : pansport.gr
1 Comment
[…] Διαβάστε επίσης: Σύμπλεγμα βιταμινών Β […]