Οστεοπόρωση και Διατροφή
28 Απριλίου 2021
Η Σταύρωση του Ιησού
29 Απριλίου 2021

Μ. Τετάρτη: Ιερός νηπτήρας, Μυστικός Δείπνος,Όρος των Ελαιών, Προδοσία…

Το βράδυ της Μ.Τετάρτης στις εκκλησίες βιώνουμε τον όρθρο της Μ. Πέμπτης με τέσσερα σημαντικά γεγονότα .

Ο Μυστικός Δείπνος- Ο Ιερός νιπτήρας, πράξη ταπείνωσης του Κυρίου προς τους μαθητές του.

Ο Δείπνος λέγεται μυστικός όχι γιατί έγινε εν κρυπτώ αλλά γιατί ο Χριστός ήθελε να αποκαλύψει στους μαθητές του το μυστήριο της Θείας Μετάληψης.

Την πρώτη ημέρα από τις επτά της εορτής των αζύμων (εβραϊκό Πάσχα), οι μαθητές ρώτησαν τον Ιησού για τον τόπο παράθεσης του πασχάλιου δείπνου και Εκείνος θέλησε να το περάσει μαζί τους .

Εκείνο το βράδυ της Πέμπτης, πριν ν’ αρχίσει το δείπνο ο Ιησούς σηκώνεται από το τραπέζι, αφήνει κάτω τα ιμάτιά του, βάζει νερό στο νιπτήρα και τα κάνει όλα μόνος Του, πλένοντας τα πόδια των Μαθητών Του. Με τον τρόπο αυτό θέλει να δείξει σ’ όλους ότι δεν πρέπει να επιζητούμε τα πρωτεία. Μετά τη νίψη των ποδιών λέγει: «όποιος θέλει να είναι πρώτος, να είναι τελευταίος απ’ όλους».

Στη συνέχεια της διδασκαλίας Του ο Ιησούς παροτρύνει τους μαθητές να ακολουθήσουν το παράδειγμα που τους έδωσε και να υπηρετούν διά του νιπτήρα ο ένας τον άλλον.

Πρώτα πήγε στον Ιούδα και μετά στό Πέτρο, ο οποίος ήταν ο πιο ορμητικός απ’ όλους και στην αρχή σταματάει το Διδάσκαλο, αλλά ύστερα όταν τον έλεγξε, υποχωρεί με τη καρδιά του. Αφού έπλυνε τα πόδια όλων, πήρε τα ιμάτιά Του και ξανακάθησε.

Άρχισε κατόπιν να τους νουθετεί να αγαπούν ο ένας τον άλλον και να μη επιζητούν το ποιός θα είναι πρώτος.

 Κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου, ο Χριστός είπε στους μαθητές του ότι ένας από αυτούς θα τον παραδώσει στους εχθρούς του. Ο καθένας από εκείνους αναρωτιούνταν μήπως είναι ο ίδιος που θα τον προδώσει και ο Ιησούς τους απάντησε ότι ο προδότης είναι εκείνος που θα βουτήξει μαζί το χέρι του στην πιατέλα με το ζωμό. Τόνισε μάλιστα ότι ο Υιός του ανθρώπου θα φύγει από τη ζωή σύμφωνα με τις προφητείες, αλλά αλίμονο στον προδότη, που καλύτερα γι’ αυτόν θα ήταν να μην είχε γεννηθεί. Στη συνέχεια, ο Ιούδας ρώτησε, αν είναι αυτός ο ίδιος που θα τον προδώσει και ο Κύριος του απάντησε «σὺεἶπας».

Κατόπιν, ο Χριστός, αφού ευχαρίστησε, έκοψε τον άρτο σε τεμάχια και τον μοίρασε στους μαθητές, λέγοντας τους συστατικούς λόγους του μυστηρίου: «Λάβετε φάγετε· τοῦτό ἐστι τὸ σῶμά μου». Και αφού ευχαρίστησε, πήρε το ποτήρι και είπε: «τοῦτο γάρ ἐστι τὸαἷμά μου τὸ τῆς καινῆς διαθήκης τὸ περὶπολλῶν ἐκχυνόμενον εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν».

Στη συνέχεια, παραδίδει το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, τον άρτο και τον οίνο, το Σώμα και το Αίμα, δίδοντας την εντολή στους μαθητές να πράττουν παρομοίως προς δική Του ανάμνηση .Κλείνοντας το Μυστικό Δείπνο ο Χριστός επισημαίνει, ότι δεν θα πιει από αυτό το γέννημα της αμπέλου, έως την ημέρα που θα ενωθεί και θα το πιεί με τους μαθητές στην Μέλλουσα Βασιλεία

Ύστερα, ο Ιησούς, προλέγει στον Πέτρο το γεγονός της άρνησης, αφού πρώτα τον συμβουλεύει να στηρίξει τους αδελφούς του. Επίσης, προσθέτει ότι είναι καιρός να πουλήσουν τα ίματιά τους και να αγοράσουν μάχαιρα, υπονοώντας τους χαλεπούς καιρούς των διωγμών που επίκεινται

Όρος των Ελαιών

Ο Ιησούς ολοκληρώνει την προσευχή με τους πιστούς αποστόλους του. Μετά, “αφού ψάλλουν αίνους, βγαίνουν έξω στο Όρος των Ελαιών”. Κατευθύνονται ανατολικά, προς έναν κήπο με το όνομα Γεθσημανή, όπου ο Ιησούς συνηθίζει να πηγαίνει.

Όταν φτάνουν σε αυτό το ωραίο μέρος, μέσα στα ελαιόδεντρα, ο Ιησούς αφήνει πίσω οχτώ αποστόλους. Ο Ιησούς παίρνει μαζί του τρεις αποστόλους​—τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη—​και προχωρεί πιο μέσα στον κήπο. Αρχίζει να νιώθει έντονη ταραχή και λέει σε αυτούς τους τρεις: «Είμαι βαθιά λυπημένος, μέχρι θανάτου. Μείνετε εδώ και να είστε σε εγρήγορση μαζί μου»

Ο Ιησούς απομακρύνεται λίγο, “πέφτει στο έδαφος και προσεύχεται”.«Πατέρα, τα πάντα είναι δυνατά για εσένα· απομάκρυνε αυτό το ποτήρι από εμένα. Όχι όμως αυτό που θέλω εγώ, αλλά αυτό που θέλεις εσύ»

Αφού ο Ιησούς προσεύχεται αρκετή ώρα, επιστρέφει και βρίσκει τους τρεις αποστόλους να κοιμούνται. Λέει στον Πέτρο: «Δεν μπορούσατε ούτε μία ώρα να είστε σε εγρήγορση μαζί μου; Να είστε σε εγρήγορση και να προσεύχεστε, για να μην μπείτε σε πειρασμό». Ο Ιησούς καταλαβαίνει ότι και οι απόστολοι βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση και ότι η ώρα είναι περασμένη. Γι’ αυτό προσθέτει: «Το μεν πνεύμα είναι πρόθυμο, αλλά η σάρκα αδύναμη».

«Δείτε! ἤγγικεν ἡ ὥρα καὶ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου παραδίδοται εἰς χεῖρας ἁμαρτωλῶν.. Σηκωθείτε, πάμε. Να! Ο προδότης μου έχει πλησιάσει»

Τον πρόδωσε με …ένα φιλί

Προφανώς, όταν ο Ιησούς απέπεμψε τον Ιούδα από το πασχαλινό γεύμα, εκείνος πήγε κατευθείαν στους πρωθιερείς.Οι ιερείς έχουν συμφωνήσει να πληρώσουν στον Ιούδα 30 ασημένια νομίσματα για να προδώσει τον Ιησού.Αυτοί συγκέντρωσαν τους δικούς τους φρουρούς, καθώς και μια μονάδα στρατιωτών.

Εκείνος λοιπόν μπαίνει επικεφαλής μιας μεγάλης ομάδας πρωθιερέων και Φαρισαίων που ψάχνουν τον Ιησού. Τους συνοδεύει ένα απόσπασμα ένοπλων Ρωμαίων στρατιωτών υπό τις διαταγές ενός χιλίαρχου.

Ο Ιούδας μπορεί να τους οδήγησε πρώτα στο δωμάτιο όπου ο Ιησούς και οι απόστολοί του είχαν γιορτάσει το Πάσχα. Τώρα όμως αυτός ο όχλος έχει διασχίσει την Κοιλάδα Κιδρόν και κατευθύνεται προς τον κήπο.

Εκτός από όπλα, έχουν μαζί τους λυχνάρια και πυρσούς, αποφασισμένοι να βρουν τον Ιησού.Καθώς ο Ιούδας οδηγεί την πομπή στο Όρος των Ελαιών, είναι βέβαιος ότι ξέρει πού θα βρει τον Ιησού. Την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο Ιησούς και οι απόστολοι πηγαινοέρχονταν μεταξύ Βηθανίας και Ιερουσαλήμ, σταματούσαν συχνά στον κήπο της Γεθσημανή.

Τώρα όμως είναι νύχτα, και οι σκιές των ελαιόδεντρων στον κήπο μπορεί να κρύβουν τον Ιησού. Πώς θα τον αναγνωρίσουν λοιπόν οι στρατιώτες, οι οποίοι μπορεί να μην τον έχουν ξαναδεί; Για να τους βοηθήσει, ο Ιούδας θα τους δώσει ένα σημάδι.

Τους λέει: «Όποιον φιλήσω, αυτός είναι· συλλάβετέ τον και μεταφέρετέ τον υπό φρούρηση».​Καθώς ο Ιούδας οδηγεί τον όχλο μέσα στον κήπο, βλέπει τον Ιησού με τους αποστόλους του και πηγαίνει κατευθείαν σε αυτόν. «Χαίρε, Ραββί!» του λέει και τον φιλάει τρυφερά.

Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε την αναπαράσταση της τελετήε του Ιερού Νιπτήρα , να κάνουμε επίσκεψη στο Όρος των Ελαιών , να επισκεφτούμε τη φυλακή Του και οι μικροί φίλοι να παρακολουθήσουν τον Μυστικό Δείπνο και την αγωνί του Κυρίου στον κήπο της Γεσθημανής

Θα χαρούμε να έρθετε στην παρέα μας στο Facebook

 

Comments are closed.