Αέριδες , η συνοικια και τα λουτρά της παλιάς Αθήνας
26 Απριλίου 2021
Μ. Τρίτη: Το τροπάριο της Κασσιανής
27 Απριλίου 2021

Ορισμός:

Η Σίκαλη είναι σιτηρό με προέλευση που διίστανται οι απόψεις . Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι από την Κεντρική Ασία  από άγρια χόρτα και άλλοι από μια άγρια σίκαλη που βρέθηκε στη Συρία, την Αρμενία και το Ιράν. Είχε θεωρηθεί ως ένα κατώτερο σιτηρό και εξετάσθηκε από τον Ρωμαίο συγγραφέα και φιλόσοφο Πλίνιο τον Πρεσβύτερο, ο οποίος ισχυριζόταν ότι ήταν τρόφιμο που απλά απότρεπε την πείνα.

Όποια όμως και αν είναι η προέλευση της ένα είναι το αποτέλεσμα.Η σίκαλη είναι μια πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών, φωσφόρου, μαγνησίου, μαγγανίου, πρωτεϊνών και βιταμίνης Β1 και βρίσκεται στη βάση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Είναι επίσης πλούσια πηγή φυτοοιστρογόνων τα οποία δρουν ως αντιοξειδωτικά.

Ποικιλίες:

Το σχήμα της  έχουν το ίδιο σχήμα, δηλαδή επίμηκες όπως οι σπόροι σιταριού.Μπορούν να χρησιμοποιούνται ολόκληροι, σπασμένοι ή αλεσμένοι όπως η βρώμη, αλλά γενικά μοιάζει με το αλεύρι. Το αλεύρι σίκαλης έρχεται σε διάφορες ποικιλίες.

 Η ανοικτόχρωμη σίκαλη έχει υποστεί επεξεργασία και της αφαιρείται το πίτουρο.Η σκουρόχρωμη σίκαλη διατηρεί τα περισσότερα από τα πίτουρα και τα φύτρα. Είναι μια καλή πηγή μαγνησίου, ιχνοστοιχείων, φολικού οξέος, θειαμίνης και νιασίνης. Το αλεύρι σίκαλης διατηρεί περισσότερο τα θρεπτικά του συστατικά από το αλεύρι σιταριού, λόγω της δυσκολίας που χωρίζει το φύτρο και το πίτουρο από το ενδοσπέρμιο της σίκαλης.

Ψωμί σίκαλης

Τα ψωμιά σίκαλης παρασκευάζονται με συνδυασμό αλεύρου σίκαλης και κόκκων, ανάλογα με τον τύπο του ψωμιού. Είναι πιο πυκνά, πιο σκούρα και έχουν ισχυρότερη γεύση από τα κανονικά λευκά και σίτου ψωμιά. Το αλεύρι σίκαλης περιέχει λιγότερη γλουτένη από το αλεύρι σίτου. Ωστόσο, δεδομένου ότι εξακολουθεί να περιέχει γλουτένη, είναι ακατάλληλο για άτομα με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία σε γλουτένη.

Σίκαλη και χοληστερόλη

Αποτελέσματα μελέτης έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση σίκαλης, φάνηκε μια αποτελεσματική και πρακτική μέθοδος για τη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης στους άνδρες. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι τα επίπεδα χοληστερόλης ήταν σημαντικά υψηλότερα μετά από μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες από ό, τι μετά από μια δίαιτα υψηλή σε φυτικές ίνες.

Αυτό το φαινόμενο πιθανόν οφείλεται στο υψηλό περιεχόμενο διαλυτών ινών που υπάρχουν στο ψωμί σίκαλης και σχηματίζει μια ουσία τύπου γέλης(gel) στον πεπτικό σωλήνα και βοηθάει στην απομάκρυνση της χολής που είναι πλούσια σε χοληστερόλη.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση διαλυτών διαιτητικών ινών, συνδέεται με μείωση κατά 5-10%, τόσο της ολικής, όσο και της LDL (κακής) χοληστερόλης σε 1 μήνα

Σίκαλη και καρδιά

Οι διαιτητικές ίνες που περιέχονται στη σίκαλη, κατ’ επέκταση και στο ψωμί σικάλεως, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Έχει φανεί επίσης το ευεργετικό αποτέλεσμα στους ηλικιωμένους, που αυξάνουν την κατανάλωση των διαιτητικών ινών στα δημητριακά πρωινού, να εμφανίζουν μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Στον διαβήτη..

Ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα είναι σημαντικός για όλους, ειδικά για άτομα με διαβήτη τύπου 2 και για άτομα που δεν μπορούν να παράγουν αρκετή ινσουλίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου.

Μεταγευματικά, τα προϊόντα σίκαλης φαίνεται να ανταποκρίνονται καλύτερα στα επίπεδα γλυκόζης, με σταθερό ρυθμό. Σε αντίθεση με το λευκό σιτάρι, προκαλούν καλύτερο κορεσμό, αφού αυξάνουν ομαλά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Το ψωμί σίκαλης περιέχει επίσης φαινολικές ενώσεις, που μπορεί να επιβραδύνουν την απελευθέρωση της γλυκόζης και της ινσουλίνης στην κυκλοφορία του αίματος, βοηθώντας περαιτέρω τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Καλή λειτουργεία του πεπτικού..

Τρόφιμα ολικής αλέσεως, όπως προϊόντα με σίκαλη παρέχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία του πεπτικού. Οι φυτικές ίνες από τη σίκαλη φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικές από ότι το σιτάρι, στη γενική βελτίωση της υγείας του πεπτικού συστήματος.

Πλήρες γεύμα με ψωμί σικάλεως έχει αποδειχθεί να αυξάνει σημαντικά την παραγωγή κοπράνων και τη συχνότητα περιττωμάτων σε σύγκριση με ψωμί ολικής αλέσεως, και στις γυναίκες και τους άνδρες. 

Αύξηση του Κορεσμού

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το ψωμί σίκαλης αυξάνει τον κορεσμό. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές ίνες.

Μελέτη έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν ψωμί σίκαλης ολικής αλέσεως αισθάνθηκαν πιο χορτάτοι και κατανάλωσαν λιγότερες θερμίδες αργότερα από ό, τι οι άνθρωποι που έτρωγαν ψωμί σιταριού

Ανεπιθύμητες ενέργεις

Μετεωρισμός

Η σίκαλη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και γλουτένη, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα σε άτομα που είναι ευαίσθητα σε αυτές τις ενώσεις

Δυσανεξία στη γλουτένη

Λόγω της γλουτένης στη σίκαλη, θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. 

πηγή πληροφοριών : mednutrition.gr

Ελάτε στην παρέα μας στο Facebook

Comments are closed.