Εθνική Επέτειος- Αφιερώματα
22 Μαρτίου 2021
Ο Καναδάς τιμά την Ελληνική Επανάσταση
22 Μαρτίου 2021

ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

Ιστορίες με χρώματα και αρώματα άλλων εποχών!!

Καλώς ήρθατε στη γωνίτσα μας και ελπίζουμε να απολαύσετε την συζήτηση μας . Κυρία Παπαδάκη, θα ήθελα να ξεκινήσουμε με το βιβλίο σας που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο ‘’Ανέφαλα Αγρίμια’’. Να σας ευχηθούμε καλοτάξιδο και θα ήθελα να μου πείτε , είναι ένα βιβλίο με διδάγματα και μηνύματα ζωής μέσα από τη μυθοπλασία. Πείτε μας λίγο μια μικρή περίληψη.

Δεν είναι εκατό τοις εκατό προϊόν μυθοπλασίας. Είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, την ιστορία του συζύγου μου που είναι Πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας. Για να μπείτε στο νόημα, σας παραθέτω το οπισθόφυλλο…

«Ανέφαλα κι αγρίμια μοιάζουνε! Δε νταγιαντούνε χαλινάρι», έλεγε η γιαγιά Κιράζ και δεν είχε άδικο, αφού ο μικρός Οδυσσέας Αρχοντάκης από το Λευκοχώρι, ένα πεδινό χωριό της Κρήτης, ένα σκέτο αγρίμι είναι στ’ αλήθεια! Αετόπουλο με δυο φτερά στην πλάτη, που τα ξεδιπλώνει μεγαλώνοντας και πετά στα σύννεφα. Μ’ ένα ηχηρό «μπορώ» κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Φοιτά στη Σχολή Ικάρων και γίνεται πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας. Παντρεύεται τη Φανή, μα περνώντας τα χρόνια συνειδητοποιεί πως ο έρωτάς του για κείνη δεν ήταν παρά μια αυταπάτη.

Η μετάθεσή του από τα Χανιά στην Κύπρο, αλλάζει ριζικά τη ζωή του!

Ένα έγκλημα στα Λιχαδονήσια Ευβοίας, τα ανατρέπει όλα!

Ο έμπορος Καρτάλ Ντεμίρ, η νεραϊδογέννητη Ντεφνέ, ο στρατηγός Ομέρ Ασλάν, χαράζουν μοιραίες πορείες!

Η αγωνία της μάνας, αφοπλίζει ψυχές!

Η λεβεντιά και η ανδρειωσύνη του πατέρα, γεννά ιδανικά κι αξίες!

Η θέληση και το πείσμα του παιδιού να κυνηγήσει τα όνειρά του και να φτάσει ψηλά, παρόλα τα εμπόδια, σηματοδοτούν τη δύναμη του ανθρώπου!

Ο δυνατός και αιώνιος έρωτας που παλεύει να επιζήσει, ανάβει φωτιές στα σωθικά κι ανασκαλεύει άγνωστα συναισθήματα!

Το ταξίδι από την Κρήτη στην Κύπρο, στην Κωνσταντινούπολη, στην Αμερική, στον Καναδά, ελευθερώνει ανάσες στα στήθη!

Μια ιστορία με τα χρώματα άλλων εποχών, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, γεμάτη κρητικά αρώματα, έρωτα, μυστήριο, μάγια και άγια!

Με μια πρώτη εκτίμηση μέσα από την ιστορία των ηρώων γίνεται ένας ύμνος στο νησί , στα ήθη και έθιμα;

Ύμνος στο νησί νομίζω πως είναι λίγο πολύ όλα μου τα βιβλία. Αγαπώ την Κρήτη και όχι μόνο επειδή είναι ο τόπος καταγωγής μου. Το αξίζουν τα ιδανικά και οι αξίες που αποπνέει. Τα ήθη και τα έθιμά της είναι ξεχωριστά, κι αν και διαννύουμε μια εποχή παγκοσμιοποίησης, κρατούν καλά και διέπουν τις Κρητικές ψυχές.

Οι μύθοι για ξωτικά και νεράιδες είναι ο δικός σας τρόπος για να περάσετε τα μηνύματα στον αναγνώστη;

Ναι, είναι ο δικός μου αγαπημένος τρόπος. Λατρεύω τις νεράιδες και τα ξωτικά. Στο μυαλό μου και στην ψυχή μου είναι σχεδόν υπαρκτά πρόσωπα ικανά να μεταμορφώνουν ζωές. Το μοναδικό μήνυμα που περνάω στους αναγνώστες μου μ’ αυτόν τον τρόπο, είναι η ελευθερία που συμβολίζουν τα αγαπημένα μου ξωτικά.

Η γλυκιά γιαγιά Κιράζ είναι η γιαγιά όλων , ακόμα και της λογικής και της σοφίας;

Και βέβαια είναι. Την αγαπώ πολύ κι ας μην τη γνώρισα ποτέ. Τη λάτρεψα μέσα από τα λεγόμενα του συζύγου μου, που τυχαίνει να είναι και ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου μου. Η κερασομάγουλη είναι το απαύγασμα της εξυπνάδας, της σοφίας, της ηρεμίας, της ενορατικότητας. Νομίζω δε πως είναι και το κλειδί της ιστορίας μου.

Ευλογημένο ψέμα, εκδόσεις Ωκεανός το 2018. Έχουμε τον ήρωα που βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα… Έντονο το στοιχείο του ‘’ιερού’’ με το ‘’κοσμικό’’ . Θα μας πείτε λίγο για την ιστορία του Γιάννη;

Ο Γιάννης είναι ένας νέος άνδρας που θέλει να γίνει τραγουδιστής, όμως οι συγκυρίες της ζωής οδηγούν τα βήματά του στην ιεροσύνη. Γίνεται όμως ένας εναλλακτικός ιερέας που πασχίζει να βοηθήσει το ποίμνιό του όπως μπορεί και δεν θεωρεί τίποτα ταμπού. Δεν είναι ο συντηητικός ιερέας κάποιας ενορίας που φορά παρωπίδες στο κοσμικό κομμάτι του λειτουργήματός του. Βλέπει μπροστά και μακριά, κι αυτός είναι ο λόγος που αγαπιέται πολύ από τους ενορίτες του, οι οποίοι τον υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια, όταν οι ανώτεροί του θέλουν να τον καθαιρέσουν λόγω του προχωρημένου του νου. Ένα δυστύχημα που παρολίγο να του στοιχίσει τη ζωή, αλλάζει ριζικά την καθημερινότητά του. Του συστήνει τον μεγάλο και παράφορο έρωτα που πασχίζει να επιζήσει. Βγάζει μπροστά του πάλι την ανάγκη του για το τραγούδι. Του φυλάει μυστικά κι ένα ψέμα που εκ των υστέρων το βαφτίζει ευλογημένο.

Πιστεύετε ότι ο κάθε άνθρωπος αργά ή γρήγορα παίρνει αυτό που του αξίζει ή κάποιοι τη γλιτώνουν; Και μιλάω για τη θεία δίκη…

Πολλοί τη γλυτώνουν. Αν έπαιρναν όλοι οι άνθρωποι αυτό που τους αξίζει, θα ζούσαμε σ’ έναν ιδανικό κόσμο. Πολλά λάθη ή απατεωνιές όμως πληρώνονται αργά ή γρήγορα, γι’ αυτό λέμε πως εδώ είναι η κόλαση και ο παράδεισος. Όσο για τη θεία δίκη, είναι έννοια αμφιλεγόμενη. Ο Θεός που αγαπώ εγώ δείχνει τον δρόμο, προστατεύει αλλά δεν τιμωρεί, αφού αφήνει ελεύθερο το δημιούργημά του να πράττει ως βούλεται.

Οι επιλογές μας καθορίζουν τη μοίρα μας ή η μοίρα μας οδηγεί στις επιλογές μας;

Οι επιλογές μας καθορίζουν τη μοίρα μας. Εμείς ευθυνόμαστε για την πορεία που ακολουθεί κάθε φορά η ζωή μας.

Πηγαίνουμε στο 2017 και στην ‘’Κρουσταλλένια μου’’, εκδόσεις Ωκεανίδα. Η Αντιγόνη, για την εποχή του ΄50, ήταν επαναστάτρια της ζωής;

Και βέβαια ήταν. Δεν γινόταν τακτικά εκείνη την εποχή μια γυναίκα σχεδόν έφηβη να το σκάσει από το σπίτι της για να γλυτώσει από τη μοίρα που διάλεξαν οι δικοί της ερήμην της, και να για ακολουθήσει το όνειρό της.

Η ‘’Κρουσταλλένια μου’’ είναι ιστορία που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα;

Ναι, βασίζεται στην ιστορία των γονιών μου. Τη δασκάλα Αντιγόνη και τον Ενωμοτάρχη Λευτέρη που τη φώναζε… «κρουσταλλένια μου». Τα ονόματα δεν είναι βέβαια τα πραγματικά τους.

Ο Κόσμο , ήρθε στη ζωή της Αντιγόνης για να της δώσει την ευκαιρία αλλά και για μάθημα;

Ακριβώς. Ο Κόσμο είναι κατά μία έννοια το… ξωτικό που υπάρχει και σ’ αυτό μου το βιβλίο. Ο φύλακας άγγελος της Αντιγόνης, που από τη μια την προστατεύει κι από την άλλη… της παραδίδει μαθήματα ζωής.

Το 2016 έρχεται το ‘’Κλειστό λόγω αγάπης’’ εκδόσεις Ωκεανίδα και την Ακριβή με την Ελπίδα . Θα μας πείτε για αυτές τις δυο γυναίκες;

Αυτό μου το βιβλίο είναι για μένα ένας ύμνος στη φιλία, που αν είναι δυνατή κι έχει γερά θεμέλια είναι αθάνατη, λειτουργεί σαν βοτάνι στις πληγές, σώζει καταστάσεις. Η Ακριβή είναι το αερικό μου στο «Κλειστό λόγω αγάπης» Μια γυναίκα με ομορφιά που καθηλώνει, κοκκινομάλλα και σμαραγδομάτα. Μια γυναίκα που ξαφνικά εξαφανίζεται αφήνοντας πίσω τη ζωή της για κάποιον ιερό σκοπό, που μόνο στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου φανερώνεται. Η μάγισσα της αγοράς που έλεγε σ’ όλους… «Μια σταλιά είν’ η ζωή και δεν αξίζει λυπημένος να τη ζήσεις…» κέρναγε τους πελάτες της τσικουδιά και χαμόγελα και σοφία, και τους προμήθευε βοτάνια και μαντζούνια που μάζευε η ίδια από την ευλογημένη Κρητική γη. Η Ελπίδα, ένα βασανισμένο πλάσμα που στηρίζεται στη δύναμη της Ακριβής, και η ζωή της καλυτερεύει σχεδόν μαγικά. Και μετά την εξαφάνιση της φιλενάδας της, αναλαμβάνει και τη δική της τη ζωή άξια και προκομένα. Είναι και οι έρωτες που μπερδεύονται, λυτρώνουν μα και βασανίζουν.

Η Ακριβή είναι όπως η γιαγιά Κιράζ; Η φωνή της σοφίας που όλοι έχουμε ανάγκη να ακούσουμε σε πολλές καταστάσεις στη ζωή μας;

Ακριβώς. Η Ακριβή είναι η γιαγιά Κιράζ στο «Κλειστό λόγω αγάπης», η ενορατική, η αλέγκρα, η σοφή, που δίνει λύσεις και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Η αιθέρια ύπαρξη που μερώνει τα αγρίμια που κρύβονται στην ανθρώπινη ψυχή μ’ ένα νεύμα της, ένα χαμόγελο, μια κουβέντα.

Πόσες ευκαιρίες χρειάζεται να έχουν οι άνθρωποι, και γιατί μόνο αν σηκώσει κάποιος το ανάστημα , τα χέρια , τη φωνή έχει δικαίωμα στην ευκαιρία; Με τους σιωπηλούς που υποφέρουν τι γίνεται;

Οι άνθρωποι χρειάζονται ευκαιρίες, αλλά τις παίρνουν μόνο αυτοί που σηκώνουν ανάστημα, όπως λες, και κείνοι που τις διεκδικούν με κάθε τρόπο. Είναι κι οι άλλοι βέβαια που ούτε καν τις βλέπουν και τις προσπερνούν σαν να είναι αόρατες. Οι σιωπηλοί που υποφέρουν, μονάχα στον εαυτό τους κάνουν κακό. Αν δεν αποφασίσεις να σηκώσεις τα χέρια ψηλά και να διεκδικήσεις τ’ αστέρια, ο ουρανός χαμηλώνει μόνο για σένα» Ρύση της Ακριβής που νομίζω πως δίνει την πιο σωστή απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα.

Το ‘’Κλειστό λόγω αγάπης’’ ήταν στίχοι σας σε τραγούδι το οποίο έχει ερμηνεύσει ο Βασίλης Λέκκας και το ‘’Τι γυρεύω εγώ εδώ’’ ήταν μυθιστόρημα που έγινε στίχος τραγουδιού και ερμήνευσε η Λένα Αλκαίου. Πείτε μου γι’αυτό αλλά και για τα συναισθήματα όταν αυτό που γράφεις έρχεται η στιγμή που το ακούς και το αντίστροφο;

Οι στίχοι μου και τα βιβλία μου είναι άρρηκτα δεμένα. Το «Κλειστό λόγω αγάπης» ήταν αρχικά τραγούδι που ερμήνευσε ο Βασίλης Λέκκας και τη μελωδία έγραψε η Βάσω Αλλαγιάννη. Έπειτα έγινε και βιβλίο. Το «Τι γυρεύω εγώ εγώ» ήταν αρχικά βιβλίο και έπειτα έγινε τραγούδι που ερμήνευσε η Λένα Αλκαίου και τη μελωδία έγραψε ο Γιάννης Νικολάου. Επίσης και το «Ευλογημένο ψέμα» έγινε τραγούδι μετά την κυκλοφορία του ομότιτλου βιβλίου. Το ερμήνευσε η Άννα Κατσούλη και τη μελωδία έγραψε η Ζωή Τηγανούρια. Τα συναισθήματά μου, όταν έρχεται η στιγμή να ακούσω αυτό που γράφω… δεν περιγράφονται! Είναι σα να μου χαρίζουν τον ουρανό με τ’ άστρα. Σα να κρατώ στα χέρια μου ένα τρυφερό και σπουδαίο πλάσμα μετά από έναν δύσκολο τοκετό.

‘’Τι γυρεύω εγώ εδώ’’ εκδόσεις Φίλντισι 2014. Όλοι δεν το λέμε όταν νιώθουμε ότι βρισκόμαστε κάπου που δεν νιώθουμε άνετα; Αυτό έπαθε η ηρωίδα;

Σίγουρα το λέμε όλοι. Αυτό φυσικά έπαθε και η κεντρική ηρωίδα μου η Εύη. Βρέθηκε ξαφνικά στο Κίεβο της Ουκρανίας, ακολουθώντας τον σύζυγό της που τοποθετήθηκε ως Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική πρεβεία στο Κίεβο. Εγκαταστάθηκε σε μια πόλη μιας χώρας που διέφερε πολύ από την Ελλάδα και τη ζωή που ζούσε μέχρι τότε. Και δεν έφτανε αυτό. Βρέθηκε αντιμέτωπη και με καταστάσεις που κούρδισαν στο τέρμα τους φόβους και την αδρεναλίνη της. Κόντεψε να χάσει τα πάντα, μέχρι και να απωλέσει νου…

Η ποιητική συλλογή ‘’Αγάπη Δροσουλίτες’’ εκδόσεις Γκοβόστης είναι ποιήματα από κάποια συγκεκριμένη πηγή έμπνευσης;

Είναι εμνευσμένη πάλι από την Κρήτη. Οι «Δροσουλίτες» είναι ένας μύθος στα Σφακιά της Κρήτης, που λέει πως κάθε Μάη με τις δροσούλες, εμφανίζεται στον ορίζοντα ένας στρατός που υποχωρεί. Και μόνο όσοι έχουν αγνή ψυχή μπορούν να τον δουν… Τα ποιήματά μου σ’ αυτή τη συλλογή δεν έχουν να κάνουν ακριβώς μ’ αυτόν τον μύθο. Αναφέρονται σε αγάπες που απομακρύνονται σαν άπιαστα οράματα από το οπτικό μας πεδίο, όπως ο στρατός του μύθου, οι Δροσουλίτες.

Πιστεύετε ότι η καλύτερη πηγή έμπνευσης για έναν συγγραφέα είναι τα βιώματα του;

Και βέβαια το πιστεύω. Όχι όμως μόνο τα δικά του βιώματα, αλλά και των άλλων, που αν του τα διηγηθούν, από κείνη τη στιγμή που τα απιθώνει στο χαρτί γίνονται αυτόματα και δικά του. Πηγή έμπνευσης για έναν συγγραφέα είναι η ίδια η ζωή με τα πάνω και τα κάτω της, τα γυρίσματά της, τα ωραία και τα άσχημά της, τα καλά και τα κακά της, την κόλαση και τον παράδεισό της.

Ποια τα συναισθήματα όταν τελειώνει ένα βιβλίο και το βλέπετε να παίρνει το δρόμο προς την ανάγνωση;

Πληρότητας και αγωνίας μαζί. Πληρότητας για το έργο σου που τελείωσε και φεύγει πια από τα χέρια σου, και αγωνίας για την τύχη του από κει και πέρα. Για το αν θα το δεχτεί με ανοιχτές αγκάλες το αναγνωστικό κοινό ή απλά θα περάσει απαρατήρητο. Ξέρετε, είναι μεγάλος ο αγώνας ενός συγγραφέα μέχρι το έργο του να φτάσει στις προθήκες των βιβλιοπωλείων και κατόπιν στα χέρια των αναγνωστών. Κι αυτό ίσως δεν περνάει από το μυαλό όσων διαβάζουν.

Ένα ταξίδι που θα θέλατε να κάνετε και θα μπορούσε να είναι πηγή έμπνευσης για ένα επόμενο βιβλίο;

Τα νοερά ταξίδια είναι αυτά που αποτελούν πηγή έμπνευσης για μένα. Όταν ταξιδεύω για λόγους αναψυχής, δεν γράφω, απλά απολαμβάνω. Ίσως ένα ταξίδι με μια μηχανή του χρόνου, εάν υπήρχε, σε κάποια άλλη χρονική διάσταση, θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή αστείρευτης έμνευσης για έναν ανήσυχο νου σαν και τον δικό μου.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά που ήρθατε στην παρέα μας και κάναμε αυτή την τόσο όμορφη συζήτηση. Να σας ευχηθούμε καλές και πολλές επιτυχίες και σύντομα θα χαρούμε να σας έχουμε και πάλι στην παρέα μας με νέο σας έργο!!

Εγώ ευχαριστώ για τις εξαιρετικές ερωτήσεις σας. Με μεγάλη μου χαρά θα βρεθώ και πάλι στην παρέα σας.

Ελάτε στη ”Γωνιά Χαλάρωσης” στο Facebook

1 Comment

  1. […] τα εμπόδια, σηματοδοτούν τη δύναμη του ανθρώπου. ΕΔΩ όλη η συνέντευξη της Κας […]