Θεατρική ομάδα Πολ. Συλλ. Νεοχωρούδας ”Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ”
14 Μαρτίου 2021
Καππαδοκία – επίσκεψη σε μια υπόγεια πόλη!!
15 Μαρτίου 2021

«Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» Πολιτιστικός – Επιμορφωτικός Σύλλογος Φερών

Φέρες:

Κωμόπολη βορειοανατολικά της Αλεξανδρούποληςσε απόσταση 28 χιλιομέτρων και σε απόσταση 6 χιλιομέτρων δυτικά του ποταμού  Έβρου .Η περιοχή χαρακτηρίζεται ως σταυροδρόμι πολιτισμών και όχι άδικα αφού από την αρχαιότητα ως σήμερα είναι σημαντικό πέρασμα το οποίο δέχτηκε επιρροές από Ρωμαίους, Βυζαντινούς, Φράγκους, Βούλγαρους, Τούρκους και Έλληνες και διαμόρφωσε έναν ιδιαίτερο πολιτισμικό χαρακτήρα . Τα μνημεία που συναντάει ο επισκέπτης είναι η η Μονή Παναγίας Κοσμοσώτειρας

Το πιο πολυσέβαστο μνημείο της Θράκης, στις Φέρες του Έβρου. Χτίστηκε το 1152 μ.Χ. από τον Καίσαρα Ισαάκιο Κομνηνό, τριτότοκο γιο του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Αλεξίου Α΄ Κομνηνού, στην τοποθεσία του Εβρου, γνωστή ως Βήρα, δίπλα στον δρόμο που οδηγούσε από την Τραϊανούπολη στην Κωνσταντινούπολη. Ο Καίσαρ Ισαάκιος Κομνηνός, γνωστός στην Ιστορία ως κτήτωρ της περίφημης Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, δημιούργησε στη Θράκη ένα μνημείο-σύμβολο που απηχούσε τη μεγαλοπρέπεια της τέχνης της Πρωτεύουσας του Βυζαντίου του 12ου αιώνα -Κομνήνεια Περίοδος και μόνασε και ετάφη σε αυτή. Ο Ισαάκιος Κομνηνός αφιέρωσε όλη του την περιουσία για την κατασκευή της μονής, η οποία περιελάμβανε κελιά για 100 μοναχούς, νοσοκομείο, γηροκομείο, υδραγωγείο, βιβλιοθήκη και άλλα οικήματα. Για να ιδρύσει τον οικισμό, μετέφερε πληθυσμό από τρία γειτονικά χωριά. 

Τον Πολιτιστικό Επιμορφωτικό Σύλλογο Φερών σήμερα τον φιλοξενούμε στη ‘’Γωνιά Χαλάρωσης’’. Ιδρύθηκε το 1980 με σκοπό τη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς της ιστορικής περιοχής των Φερών με τη συμμετοχή των κατοίκων σε πολιτιστικές δραστηριότητες .

Καλώς ήρθατε και σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας. Πείτε μας για το σύλλογο , πόσα μέλη έχει , πόσα τμήματα;

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε όπως είπατε το 1980 και παρουσιάζει 40 χρόνια σταθερής πορείας στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής και όχι μόνο. Όλα τα Διοικητικά Συμβούλια που διοίκησαν το Σύλλογο προσπάθησαν για τους σκοπούς του με ζήλο και κατάφεραν σήμερα να θεωρείται ένας από τους πιο παλαιούς και μεγάλους του Έβρου. Αριθμεί 400 ενεργά εγγεγραμμένα μέλη, και λειτουργεί 5 τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών στα οποία συνολικά συμμετέχουν 200 άτομα όλων των ηλικιών.

Απ’ όσο γνωρίζω έχετε και πλούσια ιματιοθήκη με φορεσιές της Θράκης κυρίως.. Θέλετε να μου πείτε για τις φορεσιές υπάρχουν κατηγορίες ,καθημερινές , γιορτινές κλπ;

Ο Σύλλογος διαθέτει φορεσιές από ενδυματολογικές περιοχές από την λοιπή Ελλάδα, αλλά όπως είναι σαφές περισσότερη προσπάθεια έγινε για τη διάσωση αυθεντικών φορεσιών της Θράκης αλλά και κατασκευή καινούριων. Αυτή τη στιγμή έχει συνολικά 200 ολοκληρωμένες φορεσιές μεταξύ των οποίων και πολλές αυθεντικές από την περιοχή της Θράκης.

Η Θράκη άλλωστε παρουσιάζει ποικιλομορφία στις φορεσιές της και αριθμεί πολλές ενδυματολογικές ομάδες στα όρια της, με πολλές ή με λίγες διαφορές. Οι Θράκες αρέσκονταν στο να στολίζουν τα ρούχα τους όχι μόνο με περίτεχνα κεντήματα ή υφάνσεις του αργαλειού αλλά και με πολλά κοσμήματα. Κάθε κορίτσι από μικρό ετοίμαζε τις «αλλαξιές» της ως που να παντρευτεί. Φυσικά υπήρχαν τα καθημερινά ρούχα τους τα επίσημα, τα γαμπριάτικα και τα νυφιάτικα τα οποία συγκέντρωναν και τον μεγαλύτερο στολισμό. Ο φόρτος της φορεσιάς ή εξαρτήματα ακόμη και συγκεκριμένα κεντήματα έδειχναν και ιδιαίτερες πληροφορίες, όπως αν ήταν παντρεμένη κοπέλα, ελεύθερη με παιδιά ή ακόμη και χήρα. Τα χρώματα ήταν ζωηρά και τα στολίδια πολλά στη νεαρή ηλικία και όσο περνούσαν τα χρόνια τα χρώματα σκούρυναν και τα στολίδια αφαιρούνταν.

Ο σύλλογος συμμετέχει σε Φεστιβάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό ,ενδεικτικά πείτε μου σε ποιά;

Ο Σύλλογος στα 40 χρόνια πορείας του συμμετείχε σε πολυάριθμα Φεστιβάλ στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα. Διεθνή με πολλές χώρες όπως της Λευκάδας αλλά και ποικίλες διοργανώσεις στον ελληνικό χώρο. Επίσης έχουμε συμμετάσχει σε φεστιβάλ σε πολλές χώρες, όπως Γαλλία, Πορτογαλία, Γερμανία, Κροατία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ιταλία, Ουγγαρία, Σερβία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες

Επίσης ο σύλλογος πρωτοστατεί σε καρναβαλικές εκδηλώσεις του Δήμου και αναβιώνετε ένα έθιμο , αυτό της ‘’καμήλας΄΄ . Θέλετε να μας πείτε γι’ αυτό;

Στην ουσία ο Σύλλογος και τα μέλη του ξεκίνησαν το Καρναβάλι στις Φέρες και όχι μόνο, σε εποχές όπου ελάχιστες πολιτιστικές διοργανώσεις πραγματοποιούνταν. Μιλάμε για τη δεκαετία του 1980. Όλα αυτά τα έτη συμμετέχει ενεργά με το έθιμο της Καμήλας το οποίο αναβιώνεται δεκαετίες….

Κάντε ΕΔΩ ένα εικονικό ταξιδι σε όποια πόλη του κόσμου θέλετε..Οδηγείστε και απολαύστε ..

Οι πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης έφεραν μαζί τους το δικό τους τρόπο ζωής, τα ήθη και τα έθιμα, πολλά δε απ’ αυτά είχαν Διονυσιακή προέλευση και ήταν αφιερωμένα στο Φθινόπώρο τον καιρό της σποράς και την Άνοιξη, τον καιρό της γονιμότητας. Στο κύκλο αυτό αναφέρεται και το έθιμο της Καμήλας που είναι αποκριάτικο έθιμο και ταυτίζεται με την Καθαρή Δευτέρα.

Ένας παλιός καμηλιέρης διηγείται: Την καμήλα έμαθα να την κατασκευάζω από τον πατέρα μου που ήταν και αυτός καμηλιέρης. Πολλές μέρες πιο μπροστά στη γειτονιά που ετοιμάζονταν η καμήλα είχε κίνηση, ζωή. Ψήναμε μεζέδες, πίναμε κρασί, η γκάιντα έπαιζε και εμείς όλοι σκεπτόμασταν και προσπαθούσαμε να κάνουμε την καμήλα καλύτερη από πέρσι. Ετοιμάζαμε τον ξύλινο σκελετό – το κεφάλι το προσέχαμε ιδιαίτερα – και βάζαμε όλη την τέχνη μας ώστε να μοιάζει με της καμήλας.

Την Καθαρή Δευτέρα σκεπάζαμε τον ξύλινο σκελετό της καμήλας με πολύχρωμα κιλίμια – φούντες -χάντρες, έμπαιναν κάτω από δύο άντρες, βάζαμε πάνω τον καρνάβαλο, δύο καμηλιέρηδες ο ένας με τη γυναίκα του, ο γκαϊντατζής και ο οδηγός με το γαϊδουράκι και παίρναμε τους δρόμους. Στη διαδρομή η καμήλα ζωηρή με το μεγάλο της στόμα άρπαζε ό,τι της άρεσε και ό,τι της κερνούσαν. Πλήθος μεταμφιεσμένων με τολμηρές χειρονομίες, πειράγματα και τραγούδια συμπλήρωναν το σκηνικό. Ο ένας καμηλιέρης σε κάποια στιγμή σκότωνε τον αντίπαλο του, εκείνος όμως ξαφνικά ξαναζωντάνευε. Η αιώνια αναπαράσταση της ζωής και του θανάτου. Του σπόρου που πέφτει στη γη και βλασταίνει με τρόπο μαγικό.

Στο τέλος κρεμούσαν την καμηλιέρη τιμωρώντας την για τα αγαθά που έκλεψε, εκδικούμενοι μ’ αυτόν τον τρόπο τον Τούρκο κατακτητή για την άγρια φορολογία. Όλοι μαζί κατέληγαν στην πλατεία και γλεντούσαν ως το πρωί. Σ’ όλη αυτή τη διαδικασία με αποκορύφωμα το γλέντι ακούονταν τραγούδια, στίχοι με ποιητικό πλούτο. Όπως σ’ όλα τα έθιμα έτσι και στο έθιμο της καμήλας έχουμε την αναπαράσταση της σποράς, της βλάστησης, της δημιουργίας της ΖΩΗΣ.

ΕΔΩ υα περπατησετε στο αληθινό χωριό του Hobbit στη N. Ζηλανδία

Θέλω να μου πείτε για το κοινωνικό έργο του συλλόγου γιατί και αυτό είναι πλούσιο.

Νομίζω ότι οι περισσότεροι Σύλλογοι στις τοπικές κοινωνίες προσφέρουν ποικιλοτρόπως. Εμείς τουλάχιστον κάνουμε ότι μπορούμε. Οι Φέρες είναι μικρή κοινωνία των 5000 κατοίκων. Προσπαθούμε όσο γίνεται επομένως να στηρίξουμε την τοπική αγορά. Πέρα από αυτό όμως είμαστε πάντα παρόντες και σε κοινωνικά ζητήματα αλλά και σε ότι αρωγή χρειαστεί ο τόπος ή κάποιος ιδιώτης. Κατά καιρούς έχουμε διοργανώσει ημερίδες με ποικίλα θέματα.

Υπάρχει βοήθεια με τη μορφή επιχορήγησης προς το σύλλογο από την τοπική αυτοδιοίκηση ή την περιφέρεια;

Ναι υπάρχει. Όλοι οι Δήμοι έχουν κονδύλιο για την επιχορήγηση των Συλλόγων, αρκεί οι Σύλλογοι να είναι δραστήριοι να παρουσιάζουν έργο.

Οι Σύλλογοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αναστολή και είναι σοβαρό πλήγμα κυρίως για την ψυχολογία όσων είναι χορευτές αλλά και πλήγμα οικονομικό ως προς τα πάγια έξοδα των συλλόγων. Πιστεύετε παρ’ όλα αυτά ότι μόλις τελειώσει όλη αυτή η πολύ άσχημη κατάσταση για όλους , τα μέλη των συλλόγων είναι και πάλι έτοιμα να αναγεννήσουν τον πολιτισμό ή θα επικρατεί ο φόβος;

Ειλικρινά δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση με σιγουριά. Είναι μεγάλο το χρονικό κενό και κανείς δεν ξέρει πότε θα μπορέσουν και θα επιτραπεί οι Σύλλογοι να λειτουργήσουν. Ευχόμαστε όλοι ότι θα επανέλθουμε κανονικά με όλα τα μέλη και τους χορευτές μας και με ακόμα πιο πολλούς.

Περπάτήστε στην Ακρόπολη τον 5ο αιώνα παρέα με τα παιδιά . Ξεναγοί οι ήρωες του δημοφιλούς παιχνιδιού Assassin’s Creed Odyssey της Ubisoft.

Κλείνοντας την όμορφη κουβέντα μας θα ήθελα να αφιερώσετε έναν χαρακτηριστικό χορό της περιοχής στους αναγνώστες μας.

Πως δεν θα μπορούσα να αφιερώσω τον πιο χαρακτηριστικό χορό της Θράκης….. Το Ζωναράδικο και Κουλουριαστό…. Στα γλέντια εδώ στον Έβρο μας αρκεί να χορεύουμε μόνο αυτό όλο το βράδυ….

Σας ευχαριστούμε που ήσασταν κοντά μας και να ευχηθούμε σύντομα να μπορέσουμε να κάνουμε όλοι μαζί ένα όμορφο παραδοσιακό γλέντι!!!

Για να βλέπετε όλα τα άρθρα που ανεβαίνουν , ακολουθήστε μας στο Facebook. ΕΔΩ

Στους παρακάτω συνδέσμους θα δούμε το έθιμο της Καμήλας σε αναπαράσταση ”Έθιμα του χειμώνα από την ετήσια παράσταση το Πολιτιστικού Συλλόγου Φερών Η ΑΓΙΑ ΣΟΦIΑ”.

Ζωναράδικος Μακράς Γέφυρας-Έθιμο του Πουρπούρ’. Πολιτιστικός Σύλλογος Φερων Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Τραγούδια του γάμου-Παράσταση 2019

ΖΩΝΑΡΑΔΙΚΟΣ ΜΑΚΡΑΣ ΓΕΦΥΡΑΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΕΡΩΝ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Comments are closed.