ΣΤΑΘΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ- Το αηδόνι του Πόντου
13 Μαρτίου 2021
Θεατρική ομάδα Πολ. Συλλ. Νεοχωρούδας ”Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ”
14 Μαρτίου 2021

Η Ακρόπολη των Αθηνών!!

Η Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων (European Night of Museums) γιορτάζεται κάθε χρόνο το Σάββατο πριν από την 18η Μαϊου που είναι αφιερωμένη στην Διεθνή ημέρα Μουσείων.

Την ημέρα αυτή πολλά μουσεία χωρών της Ευρώπης παραμένουν ανοιχτά μέχρι αργά το βράδυ, δίνοντας την ευκαιρία σε ένα διαφορετικό κοινό (κυρίως νεανικό) να θαυμάσει τις μόνιμες συλλογές και τις περιοδικές εκθέσεις τους.

Το πολιτιστικό αυτό γεγονός τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, της UNESCO και του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM).
Εμείς σήμερα θα πάμε στην Ακρόπολη σε ένα ζωντανό Μουσείο όπου όλα τα μνημεία του διατηρούνται επί αιώνες, μέχρι σήμερα.. και μπορούμε να τα δούμε στο Μουσείο της Ακρόπολης.. Διασώθηκαν από φωτιές, σεισμούς, εισβολές και εισβολείς, επιδρομές, πολέμους και κατακτητές.

Η Ακρόπολη των Αθηνών, ο επονομαζόμενος “ιερός βράχος”, είναι ο πιο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα και βρίσκεται σε λόφο στο κέντρο της σημερινής Αθήνας. Στην Ακρόπολη υπάρχουν τρεις αρχαίοι ναοί, ο Παρθενώνας, το Ερέχθειο και ο ναός της Απτέρου Νίκης.

Επίσης, υπάρχει και η μνημειακή είσοδος, τα Προπύλαια. Όλα τα μνημεία της Ακρόπολης είναι κατασκευασμένα από Πεντελικό μάρμαρο και χτίστηκαν κατά το Χρυσό αιώνα του Περικλή, την επονομαζόμενη Κλασική Περίοδο (450-330 π.Χ.).

Ο Παρθενώνας ήταν αφιερωμένος στη θεά Αθηνά.

Χτίστηκε από τους αρχιτέκτονες Ικτίνο και Καλλικράτη υπό την εποπτεία του Αθηναίου γλύπτη Φειδία. Στο χώρο υπήρχαν επίσης δύο κολοσσιαία αγάλματα της θεάς Αθηνάς, έργα του Φειδία.

Το ένα από τα δύο αγάλματα βρισκόταν μέσα στον Παρθενώνα, ήταν φτιαγμένο από χρυσό και ελεφαντόδοντο και είχε ύψος 9 μέτρα. Το άλλο, εξίσου μεγάλο, ήταν φτιαγμένο από χαλκό και βρισκόταν έξω από το  ναό.

 Ακριβώς απέναντι από τον Παρθενώνα βρίσκεται το Ερέχθειο. Είναι ο ναός του οποίου οι 6 κίονες έχουν τη μορφή νεαρών κοριτσιών, των Καρυάτιδων. Ήταν όμορφες κόρες από τις Καρυές της Λακωνίας.

ΕΔΩ θα βρείτε μια ωραία πρόταση από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Τα Προπύλαια η μνημειώδης αυτή είσοδος της Ακρόπολης άρχισε να χτίζεται το 436 π.Χ. μετά την ολοκλήρωση του Παρθενώνα. πάνω σε σχέδια του αρχιτέκτονα Μνησικλή. Έξι κίονες δωρικού ρυθμού κοσμούν την πρόσοψη. Οι κίονες λεπταίνουν όσο προχωρούν από τη βάση προς την κορυφή. Πάνω σ’ αυτούς στηριζόταν ένα αέτωμα χωρίς διακόσμηση.
Ο κύριος χώρος διαιρείται σε τρία κλίτη με δύο σειρές από ιωνικούς κίονες (τρεις σε κάθε πλευρά).Τα Προπύλαια δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Οι εργασίες σταμάτησαν με την έναρξη του Πελοποννησιακού πολέμου το 431π.Χ και μετά το θάνατο του Περικλή το 429π.χ οι διάδοχοι του δεν έδειξαν ενδιαφέρον να το ολοκληρώσουν.

Αυτό που μένει είναι να επιστρέψουν τα μάρμαρα του από την Αγγλία επίτέλους που θέλουν με ξένο πολιτισμό να βγάζουν χρήμα..

Σήμερα μέσα από μια 3D αναπαράσταση θα δούμε την Ακρόπολη!!

Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ  η σελίδα μας!!

3 Comments

  1. […] Περπάτήστε στην Ακρόπολη τον 5ο αιώνα παρέα με τα παιδι… […]

  2. […] Κάντε μια διαδραστικη περιήγηση με τα παιδιά στην Ακρόπολη τον 5ο αιώνα πΧ ΕΔΩ […]