ΜΑΙΡΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ – ‘’Το πιο μελωδικό ρεφρέν’’… ”Τα βιβλία είναι το ιδανικότερο μέσο για να ταξιδέψουμε, σε μια εποχή που τα ταξίδια απαγορεύονται.”
9 Μαρτίου 2021
”Η ΧΑΛΑΣΤΡΑ” – Σύλλογος Δράσεων & Πολιτισμού
10 Μαρτίου 2021

Τις πληροφορίες μας τις έστειλε η Μάγδα Γκοστίλη..

πηγη: el.wikipedia.org

Σήμερα θα γνωρίσουμε τα Μπαχαρικά . Ο δρόμος τους ξεκινάει από τα παζάρια της Ανατολής και γεμίζουν το σπιτικό μας με μυρωδιές που μας γαληνεύουν και ερεθίζουν τη γεύση μας…. Αν η μαγειρική είναι τέχνη τότε τα μπαχαρικά είναι ο θησαυρός της.Ποιός είναι αυτός άλλωστε που δεν έχει δει την ”Πολίτικη κουζίνα” ή δεν ξέρει τη ”Λωξάντρα”

Τα Μπαχαρικά είναι τα αποξηραμένα τμήματα κάποιων φυτών που περιέχουν αρωματικές ή καυτερές ουσίες και χαρακτηρίζονται από έντονη μυρωδιά και πικάντικη γεύση. Ανάλογα, λοιπόν, με το φυτό από το οποίο προέρχονται και τη χρήση τους, μπορούν να είναι είτε αποξηραμένα φύλλα είτε σπόροι, καρποί, βολβοί, ρίζες, φλοιοί, άνθη ή ακόμα και στήμονες. Χρησιμεύουν στα φαγητά για να αρωματίσουν, να χρωματίσουν ή και να συντηρήσουν τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται και να προσθέσουν γεύση στο τελικό πιάτο, ενώ τα αιθέρια έλαιά τους χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιία, την παρασκευή σαπουνιών και καλλυντικών.

Εδώ μπορείτε να κάνετε ένα ταξίδι εικονικό στη Δρέσδη

Ελάτε να δούμε τα σημαντικά!!

Η κορυφή των μπαχαρικών είναι ”Η Κανέλα’‘ Χρησιμοποιείται στα γλυκά, αλλά και στα φαγητά. Μέχρι και στο cappuccino κανέλα.. Μπαχαρικό της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής. Βγαίνει από το φλοιό του δέντρου Cinamomum ceylanicum και χρησιμοποιείται είτε σε ξυλάκια που βράζουν μαζί με το φαγητό και αφαιρούνται πριν από το σερβίρισμα είτε σε μορφή σκόνης. Προσδίδει υπέροχο άρωμα στα κοκκινιστά, το ρυζόγαλο.

Η βανίλια, απαραίτητη κυρίως στα γλυκίσματα και σε αφεψήματα (τσάγια κ.ά.). Τονώνει το νευρικό σύστημα και βοηθάει στην πέψη. Στα πολίτικα ζαχαροπλαστεία, έκαιγαν βανίλια με βούτυρο και ζάχαρη για να αναστατώνουν τις γειτονιές και να προσελκύουν πελάτες.

Μαύρα, κόκκινα, πράσινα, ροζέ, καφέ, δίνουν υπέροχες γεύσεις στα περισσότερα φαγητά, ανοίγουν την όρεξη και βοηθούν στην πέψη. Θεωρούνται ισχυρό φάρμακο κατά των βακτηριδίων . Συγγενείς με το μπούκοβο (σπόροι καυτερής πιπεριάς), χρησιμοποιείται σε σάλτσες, στην παρασκευή αλλαντικών, στις σούπες του χειμώνα.Κυρίες και κύριοι σας παρουσιάζω τα πιπέρια.

Η μαστίχα ί. Είναι φάρμακο για το στομάχι .Παγκόσμια αποκλειστικότητα του νησιού της Χίου, η μαστίχα είναι μια ρητίνη που συλλέγεται προσεκτικά από το χαραγμένο φλοιό του μαστιχόδεντρου. Σε μορφή κρυστάλλων ή σκόνης, δίνει το χαρακτηριστικό άρωμά της -που δεν μοιάζει με τίποτα άλλο- σε πολλά γλυκά και φαγητά, σε ποτά, στο κρασί, σε ψωμί και στο ρακί.

Σουμάκι ,κυκλοφορεί και με το όνομα «ρους ο βυρσοδεψικός». Τυπικό ανατολίτικο μπαχαρικό με μπορντοκόκκινο χρώμα, ιδιαίτερα αγαπητό στους Πολίτες για την ξινούτσικη γεύση που δίνει στο φαγητό.

Το γλυκάνισο αρωματίζει σάλτσες, ζυμαρικά, το ρύζι, ποτά (ούζο), γλυκά (κουλουράκια, μπισκότα). Βοηθά πολύ στη χώνεψη και ως αφέψημα καταπραΰνει τους κωλικούς των μωρών.

Ποιός δεν ξέρει τη Δάφνη...Στην Πόλη βάζουν δάφνη μέσα σε βάζο με ζάχαρη, την αρωματίζουν και στη συνέχεια με αυτήν τα γλυκά που παρασκευάζουν. Και φυσικά  χρησιμοποιείται ευρύτατα στη μαγειρική, στα κρέατα, στα ψάρια και στη φακή.

Ο κόλιανδρος μοιάζει πολύ με τον μαϊντανό και έχει έντονη γεύση, ηπιότερη όταν είναι ξερός σε μορφή σπόρων. Βοηθάει στο πεπτικό σύστημα, αρωματίζει φαγητά και σαλάτες και απαλλάσσει από τυμπανισμό. Στην Ανατολή χρησιμοποιείται εδώ και 3.000 χρόνια. Είναι βασικό συστατικό για την παραγωγή αρωμάτων, παρασκευασμάτων μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής, καλλυντικών. Σύμφωνα με την κινέζικη παράδοση, ο κόλιανδρος εξασφαλίζει αθανασία της ψυχής.

Κάντε μια περιήγηση στην Κνωσό

Αν δεν βάλεις κύμινο στα σουτζουκάκια , Σμυρνέικα δεν τρως δυνατό και βαρύ άρωμα και γεύση, θυμίζει το κάρυ. Χρησιμοποιείται σε κρέατα, σε όσπρια, σε ορισμένα τυριά και σε ψωμί. Ως αφέψημα τονώνει την καρδιά και μειώνει την ταχυπαλμία.

Και τελειώνουμε με το μαχλέπι. Το μαχλέπι που προέρχεται από το κουκούτσι των αγριοκέρασων, χρησιμοποιείται ως αρωματικό σε τσουρέκια και κουλούρια και έχει αποχρεμπτικές ιδιότητες. 

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Comments are closed.