ΓΥΝΑΙΚΑ- Αυτό που έχει αξία πάνω σε μια γυναίκα ….δεν αγοράζεται!!
8 Μαρτίου 2021
Βαρδάρης Χρήστος – Άγνωρες διαδρομές.
8 Μαρτίου 2021

Πομπηία- ένα τραγικό τέλος..

Η Πομπηία ήταν πόλη της νότιας Ιταλίας  κοντά στη σημερινή Νάπολη. . Χτίστηκε τον 8ο αιώνα π.Χ από τους Όσκους  στους πρόποδες του Βεζούβιου.  Η Πομπηία έπεσε στα χέρια των  Ρωμαίων και είχε επηρεαστεί πολύ από τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό. Η τοποθεσία της και το κλίμα της ήταν περίφημα, πράγμα που την έκανε το καλύτερο θέρετρο της αρχαίας Ρώμης.  Πολλοί πλούσιοι Ρωμαίοι είχαν χτίσει εξοχικές επαύλεις, τις οποίες στόλιζαν με διάφορα έργα τέχνης.

Το 62 μ.Χ. έγινε ένας σφοδρότατος σεισμός ο οποίος ήταν το προμήνυμα για την ολοσχερή καταστροφή της , αφού στις 24 Αυγούστου του 79 μ.Χ μετά από μια φοβερή έκρηξη του Βεζούβιου ένα τεράστιο κύμα από πυροκλαστικό κύμα, σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες έθαψε και έκαψε τα πάντα, μέσα σε λίγες ώρες.

Περπατήστε στην Πέτρα στην Ιορδανία-εικονική περιήγηση

Μέχρι σήμερα επικρατούσε ότι οι κάτοικοι της Πομπηίας πέθαναν από ασφυξία από την εισπνοή τέφρας. Ωστόσο ο Ιταλός ηφαιστειολόγος Giuseppe Mastrolorenzo μιλώντας στο National Geographic ανέφερε ότι μέσα από εκτενή έρευνα που έκανε μαζί με την ομάδα του εισάγοντας τα δεδομένα της έκρηξης σε ειδικό προσομοιωτή, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Βεζούβιος που βρισκόταν περίπου δέκα χιλιόμετρα από την Πομπηία, έκανε 6 διαδοχικές πυροκλαστικές εξάρσεις με αποτέλεσμα θερμά κύματα να αγκαλιάσουν το έδαφος, ενώ παράλληλα ο αέρας μετέφερε τοξικά αέρια και τέφρα….

Πυροκλαστικό κύμα χαρακτηρίζεται η ρευστοποιημένη μάζα μαγματικού αερίου που εκτινάσσεται σε μορφή αναβατικών δακτυλίων κατά τη διάρκεια ορισμένων ηφαιστειακών εκρήξεων. Πρόκειται για την “εν ψυχρώ” καλούμενη πυροκλαστική ροή που περιέχει πολύ μεγαλύτερη αναλογία αερίου έναντι πυροκλαστικών θραυσμάτων και συνεπώς μικρότερη πυκνότητα. Το γεγονός αυτό καθιστά το πυροκλαστικό κύμα περισσότερο ταραχώδες που του επιτρέπει να κινηθεί ανοδικά πάνω από ράχες και λόφους σε αντίθεση με τις πυροκλαστικές ροές που κινούνται καθοδικά στις πλαγιές των ηφαιστείων.

 Στην αρχή σηκώθηκε ένα φοβερό σύννεφο από στάχτη, το οποίο σκέπασε την πόλη σε ύψος ενός μέτρου. Μόλις αντιλήφθηκαν οι κάτοικοι της Πομπηίας τη θεομηνία, άρχισαν να τρέπονται σε φυγή, παίρνοντας ο καθένας ό,τι μπορούσε να προφτάσει τις συνταρακτικές εκείνες στιγμές. Πολλοί όμως άλλαξαν γνώμη και ξαναγύριζαν .Ακολούθησε έπειτα το πυροκλαστικό κύμα όπου κατά τα λεγόμενα του  Giuseppe Mastrolorenzo «Οι θερμοκρασίες τόσο στους εσωτερικούς, όσο και στους εξωτερικούς χώρους έφτασε τους 300 βαθμούς Κελσίου. Θερμοκρασία ικανή να σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους σε κλάσματα του δευτερολέπτου».

Η παλαιά πόλη είχε ξεχαστεί και κανείς δεν ήξερε την ύπαρξή της. Πρώτη ανακάλυψη τμήματος της Πομπηίας έγινε το 1592, τυχαία, κατά τις εργασίες για την κατασκευή του υπόγειου υδραγωγείου της πόλης Τόρε Ανουντσιάτα που βρίσκεται εκεί κοντά. Τότε βρέθηκαν πολλά σημαντικά αντικείμενα, που μαζί με όσα ανακάλυψαν σε κατοπινές ανασκαφές  αποτελούν σήμερα έναν πραγματικό θησαυρό τέχνης. Οι ανασκαφές έφεραν την Πομπηία ζωντανή στα μάτια μας, αποκαλύπτοντας πολλές λεπτομέρειες της καθημερινότητας των κατοίκων της. Διασώθηκαν, προστατευμένες απ’ τη φθορά του χρόνου, όλες οι πλούσιες επαύλεις, με τις πολυάριθμες τοιχογραφίες τους, η αγορά, οι πολυάριθμοι ναοί, το μικρό και το μεγάλο θέατρο, οι αψίδες, οι κρήνες, τα καταστήματα, τα ιδιωτικά σπίτια. Διασώθηκαν και λεπτομέρειες που μας δείχνουν τον ξαφνικό θάνατο της πόλης, από την καθημερινή ζωή που διακόπηκε απότομα.  Άνθρωποι που έτρωγαν ξαπλωμένοι στα ανάκλιντρα, άνθρωποι που πνίγηκαν απ’ τις αναθυμιάσεις προσπαθώντας να ξεφύγουν απ’ το φριχτό θάνατο. Στα τραπέζια των πανδοχείων βρέθηκαν παρατημένα τα κύπελλα και τα πιάτα, σ’ ένα δωμάτιο βρέθηκαν τα σώματα επτά παιδιών που ο θάνατος τα είχε προλάβει ενώ έπαιζαν.

Γνωρίστε την ”ΑΡΧΑΙΑ ΠΡΙΗΝΗ” μέσα από το εικονικό ταξίδι από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Τα θύματα υπέστησαν θερμικά σοκ με αποτέλεσμα να προκληθεί άμεση νεκρική ακαμψία η οποία ευθύνεται για την παραμορφωμένη στάση με την οποία βρέθηκαν τα περισσότερα σώματα.

πηγη εικόνας αρχική : ellinondiktion.gr

πηγές κειμένου : National Geographic

πηγή χαρακτηριστικής εικόνας diaforetiko.gr

Παρακάτω θα δούμε σε μορφή 3D και θα περπατήσουμε μέσα σε ένα σπίτι στην Πομπηία:

Και στον παρακάτω σύνδεσμο θα δούμε το χρονικό της ολοκληρωτική καταστροφή της Πομπηίας …

1 Comment

  1. […] Κάντε μια διαδραστική περιήγηση στην Πομπηία […]