”ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΡΑ”-3D ξενάγηση
28 Φεβρουαρίου 2021
ΜΑΡΤΗΣ – ΈΘΙΜΑ
1 Μαρτίου 2021

Σύλλογος Φίλων της Μονάδας Αυτιστικού Ατόμου Ελπίδα. Αυτισμός Ελπίδα

Ο Σύλλογος Φίλων της Μονάδας Αυτιστικού Ατόμου «ΕΛΠΙΔΑ» είναι η φωνή της Μονάδας Αυτιστικού Ατόμου «ΕΛΠΙΔΑ» που εδρεύει στο Ωραιόκαστρο. Είναι εκείνη η φωνή που μας ενημερώνει για τις ανάγκες της Μονάδας αλλά και ενισχύει οικονομικά τη Μονάδα. Κοντά μας σήμερα η πρόεδρος Κα Κοντοδήμου. Καλώς ήρθατε και συγχαρητήρια για το έργο σας το οποίο είναι αξιέπαινο και προς παραδειγματισμό όλων μας. Θα ήθελα να μου συστήσετε Κα Κοντοδήμου το σύλλογό σας

Πως καταφέρνετε να συγκεντρώσετε χρήματα για να βοηθήσετε το έργο της μονάδας

Ο Σύλλογος Φίλων Αυτιστικού Ατόμου της Μονάδας ΕΛΠΙΔΑ ιδρύθηκε στο τέλος του 1997

με σκοπό, όπως αναφέρεται και στο καταστατικό του, να στηρίζει ηθικά και υλικά το έργο της Μονάδας ΕΛΠΙΔΑ που λειτουργεί από το 1980 στις εγκαταστάσεις της Παλιάς Παιδόπολης Ωραιοκάστρου «Άγιος Δημήτριος».

Τα χρήματα που στο τέλος κάθε οικονομικού έτους κατατίθενται ως Δωρεά στον τραπεζικό λογαριασμό της Μονάδας, σύμφωνα με το Καταστατικό του, συγκεντρώνονται από δράσεις πολιτιστικές, αθλητικές, κοινωνικές, ανοιχτές στα Μέλη και τους Φίλους του Συλλόγου, από προσφορές και δωρεές καθώς και από χορηγίες. Έτσι έχουμε πραγματοποιήσει θεατρικές παραστάσεις, μουσικές βραδιές, μια ενημερωτική Ημερίδα για τον Αυτισμό με πολύ μεγάλη προσέλευση φοιτητών, σπουδαστών και ασχολούμενων με την ειδική αγωγή.

Υπάρχουν μεγάλες εταιρείες , οργανισμοί που στέκονται δίπλα σας πέρα από τον απλό κόσμο που στηρίζει το σύλλογο;

Υπάρχουν εταιρείες που θέλουν να στηρίξουν το έργο μας και στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης βοηθούν το Σύλλογο. Επίσης κάποιοι οργανισμοί εντάσσουν στον προϋπολογισμό τους κάποια χορηγία στο Σύλλογό μας κυρίως στον Φιλανθρωπικό Αγώνα Βουνού.

Γνωρίζουμε οι περισσότεροι για τον αγώνα δρόμου που οργανώνει ο σύλλογος σας και γίνεται κάθε χρόνο στο Ωραιόκαστρο, θα θέλατε να μας πείτε πως ξεκίνησε και ποιοι μπορούν να συμμετέχουν;

Έχουν πραγματοποιηθεί με πολύ μεγάλη επιτυχία 7 Φιλανθρωπικοί Αγώνες Βουνού από το 2013, με σκληρή προσπάθεια και αξιοθαύμαστο εθελοντισμό από τα Μέλη των διοικητικών συμβουλίων και ένα πλήθος υποστηρικτών κάθε ηλικίας . Εδώ προστίθενται οι χορηγοί μας, οι Φίλοι και όλοι όσοι συντάσσονται και βοηθούν στη διοργάνωση και την επιτυχή έκβασή του. Δυστυχώς η επέλαση του ιού και ο αποκλεισμός οδήγησαν στη ματαίωση του 8ου Αγώνα Βουνού.

Ευχόμαστε να μπορέσουμε να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα μέσα στο 2021 και καλούμε όλους τους συμπολίτες μας, τους Φίλους από τη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια να δώσουν το παρόν στον 8ο Φιλανθρωπικό Αγώνα Βουνού.

Και θα ήθελα να μου πείτε για τη μονάδα. Ποιο είναι το έργο της;

Η Μονάδα Αυτιστικού Ατόμου ΕΛΠΙΔΑ λειτουργεί από το 1978, έχει ιδρυθεί από γονείς αυτιστικών ατόμων, εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και έχει ως στόχο να παρέχει θεραπεία, εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση σε άτομα με αυτισμό, ο οποίος αποτελεί τη σοβαρότερη μορφή διαταραχών επικοινωνίας. Παράλληλα προγραμματίζει την ίδρυση και λειτουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για τους αυτιστικούς ενήλικες.

Η μονάδα πόσα άτομα έχει δυνατότητα να φιλοξενήσει και πόσα έχει σήμερα ;

Η Μονάδα έχει δυνατότητα ημερήσιας απασχόλησης 50 ατόμων. Σήμερα είναι πλήρης.

Δειτε επίσης : Τη συνέντευξη του Σπύρου Μπιμπίλα

Η απασχόληση των παιδιών είναι καθημερινή; Η μεταφορά τους στη μονάδα πως γίνεται;

Η απασχόληση των παιδιών, ηλικίας από 4 έως 50 ετών είναι καθημερινή, με βάση το σχολικό πρόγραμμα λειτουργίας και διακοπών. Τα παιδιά μετακινούνται από όλη τη Θεσσαλονίκη προς τη Μονάδα και τανάπαλιν με δύο ιδιόκτητα λεωφορεία της Μονάδας, ευγενική προσφορά Φορέων και Εταιρειών.

Υπάρχει στήριξη προς τη Μονάδα από το κράτος ή από άλλους δημόσιους φορείς;

Το Υπουργείο έχει υπό την εποπτεία του τη Μονάδα. Η Μονάδα επιχορηγείται μερικώς από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στηρίζεται κυρίως από ιδιώτες, εταιρείες και Συλλόγους που συνεισφέρουν έμπρακτα στο έργο της.

Κα Κοντοδήμου ο σύλλογος σας είναι ένας από τους συλλόγους που υπάρχουν στη χώρα μας και μας διδάσκουν το τι σημαίνει εθελοντής. Τι θα λέγατε σε κάποιον που απαντάει δεν έχω χρόνο. Την ερώτηση την κάνω γιατί ξέρω ότι είστε γιατρός , που σημαίνει πολύ φορτωμένο πρόγραμμα καθημερινά συν τις υποχρεώσεις τις οικογενειακές και παρ’ όλα αυτά πρόεδρος του συλλόγου.

Για μένα προσωπικά αλλά και για όλα τα Μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων με τα οποία συνεργάστηκα όλα αυτά τα χρόνια ,ως μέλος και ως Πρόεδρος ,ο εθελοντισμός είναι μια εσωτερική ανάγκη και μια παρόρμηση για συνεργασία και αλληλεγγύη μέσω της προσφοράς. Ο καθένας βρίσκει το χώρο στον οποίο μπορεί να προσφέρει τις γνώσεις του,τον ελεύθερο χρόνο του, τα ωραία συναισθήματά του. Αυτό είναι για μένα εθελοντισμός και μέσω αυτού πραγματώνεται η έννοια του ανθρώπου.

Αν κάποιος θέλει να βοηθήσει το σύλλογο σας εκτός δράσεων πού μπορεί να σας βρεί;

Το μέιλ του Συλλόγου μας είναι autismelpida@gmail.com

Η ιστοσελίδα μας είναι http://autismelpida.gr

Για τη Για τη Μονάδα Αυτιστικού Ατόμου και Αυτιστικού Ατόμου με Νοητική Αναπηρία ΕΛΠΙΔΑ,

στην Παιδόπολη monadaelpida@gmail.com www.elpida-autism.gr

www.facebook.com/Monada ELPIDA/

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 697 614 2310 694 186 και 306994777677.

Κα Κοντοδήμου σας ευχαριστώ που βρεθήκατε στη ‘’Γωνιά Χαλάρωσης’’ , σας ευχαριστούμε για την ενημέρωση και παντα θα είμαστε κοντά σας γιατί η αξία τον εθελοντών είναι ανεκτίμητη !!!

Comments are closed.