Ταϊλάνδη-Αγιουτάγια-Περιήγηση στην παλιά πρωτεύουσα
27 Φεβρουαρίου 2021
Σύλλογος Φίλων της Μονάδας Αυτιστικού Ατόμου Ελπίδα. Αυτισμός Ελπίδα
28 Φεβρουαρίου 2021

”ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΡΑ”-3D ξενάγηση

Ο Νέστορας ήταν ο Βασιλιάς της Πύλου και σήμερα το ανάκτορο του είναι το πιο καλοδιατηρημένο Μηκυναϊκό Ανάκτορο στη χώρα μας.

Χτίστηκε τον 13ο αιώνα  από το βασιλιά Νέστορα, το γιο του Νηλέα. Από τον Όμηρο ο Νέστορας παρουσιάζεται ως ένας συνετός γέροντας που σέβονταν όλοι οι Αχαιοί.Ο Νέστορας οδήγησε την Πύλο στον Τρωικό πόλεμο με 90 καράβια .Οι ανασκαφές άρχισαν το 1888 αλλά τελικά το 1939 ο Κωνσταντίνος Κουρουνιώτης, μαζί με τον Καρλ Μπλέγκεν πραγματοποίησε εντατικές ανασκαφές, έως ότου ήλθαν στο φως τα πρώτα ευρήματα του ανακτόρου.

Δείτε επίσης: Giethoorn : Η Βενετία της Ολλανδίας

Από τις ανασκαφές βρέθηκαν χίλιες πινακίδες με κείμενα σε Γραμμική Β’, οι οποίες αποκρυπτογραφήθηκαν το 1952  και έτσι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πολλές σημαντικές πληροφορίες για την καθημερινή ζωή, αλλά και τις οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες της προϊστορικής Πύλο

Μπορείτε να κάνετε μια εικονική ξενάγηση στην Κνωσό, ΕΔΩ

Σε αντίθεση με τις Μυκήνες, το Ανάκτορο στην Πύλο δεν ήταν οχυρωμένο με κυκλώπεια τείχη. Κάτι τέτοιο δεν  ήταν αναγκαίο αφού η τοποθεσία είχε επιλεγεί λόγω της φυσικής οχύρωσης. Το Ανάκτορο του Νέστορα ήταν διακοσμημένο με έγχρωμες τοιχογραφίες και είχε δύο ορόφους.

Το Ανάκτορο του Νέστορα, καταστράφηκε από μεγάλη πυρκαγιά στα τέλη του 13ου αιώνα π.Χ. ή στις αρχές του 12ου αιώνα π.Χ. σχεδόν ολοκληρωτικά και δεν ανοικοδομήθηκαν ποτέ.

Σήμερα μπορούμε να κάνουμε μια εικονική περιήγηση χάρη στην εφορεία αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και να θαυμάσουμε το Ανάκτορο

Ακολουθήστε μας στο Facebook ”Γωνιά Χαλάρωσης”

Η φωτογραφία είναι από το el. wikiredia.org

2 Comments

  1. […] Κάντε μια 3D περιήγηση με τα παιδιά στο Ανάκτορο του Νέσ… […]

  2. […] Περπατήστε στο Ανάκτορο του Νέστορα Στην Πάτρα κατά τη διάρκεια του Πατρινού καρναβαλιού, εκατοντάδες Πατρινοί από το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης στήνουν ψησταριές σε κάθε σημείο της πόλης, ακόμα και έξω από τα καταστήματά τους. Τοπικά δρώμενα “ο γάμος της Γιαννούλας της κουλουρούς” και “τα Τριτάκεια του Λάζαρη”. Λαϊκά και καρναβαλικά δρώμενα, μουσικές κομπανίες συμπληρώνουν τη βραδιά της άφθονης κατανάλωσης ψητού κρέατος και οινοποσίας. Στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας τελούνται τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσα ή πετεγόλια ή πετέγολα που δεν είναι άλλο από το γνωστότατο κουτσομπολιό και αποτελεί μέρος του Κερκυραϊκού Καρναβαλιού. Τα πετεγολέτσα πραγματοποιούνται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης στις κεντρικές πλατείες ή τα στενά δρομάκια των διαφόρων χωριών της Κέρκυρας, με αποκορύφωμα τα πετεγολέτσα που παίζονται στην Πίνια που είναι τo κέντρο της παλιάς πόλης, κοντά στην τοποθεσία “Κουκουνάρα”. Σ’ αυτήν συμμετέχουν και διάφορες νοικοκυρές από τα κοντινά σπίτια, στήνοντας ένα πραγματικό, πετεγουλιό – κουτσομπολιό, στα παράθυρα (φανέστρες) των σπιτιών τους με ξεκαρδιστικές ιστορίες βγαίνουν στη φόρα όλα τα άπλυτα των υποτιθεμένων πού έπεσαν σε διάφορα παραπτώματα, καυτηριάζοντας διαχρονικούς τύπους ανθρώπων και καταστάσεων. Στην Κοζάνη την Τσικνοπέμπτη γίνεται η επίσημη έναρξη της αποκριάς στην κεντική πλατεία ενώ ανάβει και ο πρώτος φανός σε μία από τις γειτονιές της πόλης. Ο φανός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Κοζανίτικης αποκριάτικης παράδοσης. Πρόκειται για εορταστική πυρρά σε κεντρικά σταυροδρόμια και γειτονιές της Κοζάνης όπου οι συμμετέχοντες χορέβουν γύρω της με τη συνοδεία τοπικού κρασιού και Κοζανίτικου κιχιού. Στις αλάνες των Σερρών ανάβονται μεγάλες φωτιές, στις οποίες αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους. Τέλος κάποιος από την παρέα με χιούμορ αναλαμβάνει τα «προξενιά», ανακατεύοντας ταυτόχρονα τα κάρβουνα με ένα ξύλο. Στην Ίο, το βράδυ της Τσικνοπέμπτης μασκαράδες ζωσμένοι με κουδούνια προβάτων διασχίζουν τη Χώρα και επισκέπτονται σπίτια και καταστήματα. Στην Κομοτηνή καψαλίζουν μια κότα που πρόκειται να φαγωθεί την επόμενη Κυριακή (της Απόκρεω). Αυτήν την ημέρα τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν δώρα φαγώσιμα. Ο αρραβωνιαστικός στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα, τον κούρκο, και εκείνη στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή. Όλα αυτά πραγματοποιούν την παροιμία πως ο «έρωτας περνάει από το στομάχι». […]