Βαμβακάρης-Φραγκοσυριανή ”η ιστορία πίσω από το τραγούδι”
26 Φεβρουαρίου 2021
Αλέξης Παρχαρίδης
26 Φεβρουαρίου 2021

Duomo di Milano – Καθεδρικός ναός Duomo

Η Οδύσσεια του ναού….

Σήμερα θα πάμε Βόρεια Ιταλία και συγκεκριμένα στο Μιλάνο. Εκεί θα συναντήσουμε τον  καθεδρικό ναό του Μιλάνο . Είναι ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Ιταλίας. Βρίσκεται  στην πλατεία Duomo (Piazza del Duomo), που οφείλει το όνομά της στο ναό. Είναι το πιο χαρακτηριστικό κτίσμα της πρωτεύουσας της Λομβαρδίας και το σημαντικότερο από τα αξιοθέατα του Μιλάνου. Είναι γοτθικού ρυθμού και αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο γοτθικό ναό του κόσμο και τον πέμπτο μεγαλύτερο συνολικά με μήκος που φτάνει τα 157 μέτρα. Αποτελεί την έδρα του αρχιεπισκόπου της πόλης και είναι αφιερωμένος στην Παναγία της Γέννησης.

Άρχισε να χτίζεται το 1386 με πρωτοβουλία του τότε Αρχιεπισκόπου Αντόνιο ντα Σαλούτσο (Antonio da Saluzzo) και ολοκληρώθηκε το 19ο αιώνα. Αυτό σημαίνει ότι η κατασκευή του κράτησε 5 αιώνες

Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η πλατεία Duomo και ο καθεδρικός ναός του Μιλάνου, από τον 5ο αιώνα βρισκόταν η βασιλική της πόλης, ενώ το 838 μ.Χ. προστέθηκε μια ακόμα. Μια πυρκαγιά που ξέσπασε όμως το 1075, στάθηκε ικανή να καταστρέψει και τους δύο ναούς. 

Το 1389 άρχισε να αποκτά μια έντονη γοτθική όψη χάρη στον Γάλλο μηχανικό Nicolas de Bonaventure, που είχε αναλάβει την κατασκευή του.Το 1510, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του οκταγωνικού θόλου και η διακόσμησή του με 4 σειρές 15 αγαλμάτων που παρουσιάζουν Αγίους της Καθολικής Εκκλησίας.

Το 1571 με τον Αρχιεπίσκοπο Carlo Borromeo και τον μηχανικό Pellegrino Pellegrini έγινε μια προσπάθεια ο ναός να αποκτήσει αναγεννησιακό στυλ καθώς το γοτθικό έμοιαζε κάπως ξένο στους ντόπιους. Ωστόσο, τον 17ο αιώνα, με αρχιτέκτονα τον Carlo Buzzi, η ιδέα για την κατασκευή του ναού με βάση το γοτθικό ρυθμό ήρθε και πάλι στο τραπέζι.

Όπως μαρτυρά η ιστορία του καθεδρικού ναού του Μιλάνο, πολλοί προσπάθησαν να τον ολοκληρώσουν, όμως την ολοκλήρωση της κατασκευής του εξωτερικού τμήματος του ναού, το 1805, την έκανε ο Ναπολέοντας. Ο ναός έχει συνολικά 3.400 αγάλματα . Λευκόμάρμαρο,εντυπωσιακά βιτρό και το επιβλητικό άγαλμα της Παναγίας που είναι καλυμμένο με φύλλα χρυσού και έχει ύψος 4 μέτρα, αποδεικνύουν ότι μπορεί να άργησε η ολοκλήρωση αλλά το αποτέλεσμα απλά εκθαμπωτικό .

Σήμερα έχουμε περιήγηση μέσα στο ναό αλλά και μια περιήγηση ανάμεσα στα καμπαναριά του ναού ψηλά ,πολύ ψηλά…..και πάντα γυρίζουμε τον κόσμο και μένουμε ασφαλής!!!!

πηγή και φωτογραφία αρχική από el.wikipedia.org

Comments are closed.