Το Γαϊτανάκι- το έθιμο της αποκριάς και οι ρίζες του…
25 Φεβρουαρίου 2021
Γαλεριανό συγκρότημα- εικονική περιήγηση
25 Φεβρουαρίου 2021

Μούρμανσκ-Ρωσσία

Η πιο σκοτεινή πόλη …το σκοτάδι κυριαρχεί του φωτός, μια πόλη που έχει μάθει τον χειμώνα να τον ζει διαφορετικά από τον υπόλοιπο πλανήτη.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως δεν έχει Ήλιο, καθώς βρίσκεται στον Αρκτικό κύκλο και αποτελεί το βορειότερο τμήμα της αχανούς Ρωσίας.Είναι κτισμένη στις εκβολές του ποταμού Τουλόμα  12 χλμ. από τη θάλασσα Μπάρεντς, στη βορειοδυτική ακτή της χερσονήσου Κόλα, κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με τη Νορβηγία και τη Φινλανδία.Οι κάτοικοί της περνούν τον χειμώνα τους με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που συνηθίζεται.Από τις 2 Δεκεμβρίου έως τις 11 Ιανουαρίου, ο ήλιος δεν ανεβαίνει πάνω από τον ορίζοντα της πόλης, η οποία βρίσκεται στον ρωσικό αρκτικό κύκλο. Αυτό σημαίνει πως οι κάτοικοι για σαράντα ολόκληρες ημέρες δεν βλέπουν ήλιο πραγματοποιώντας την καθημερινότητά τους στο απόλυτο σκοτάδι!

 Iδρύθηκε το 1915 κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου με το όνομα «Μούρμαν» δηλαδή Νορβηγοί ή βόρειοι στα ρωσικά.  Αργότερα το 1916 μετονομάστηκε σε «Ρομάνοφ στο Μούρμαν» από τη ρωσική βασιλική δυναστεία των Ρομάνοφ. Ενώ το 1917 πήρε το σημερινό του όνομα.

Comments are closed.