” Χαιρέτα μου τον πλάτανο”
18 Φεβρουαρίου 2021ΕΦΗ ΜΠΟΖΙΑ -”Μ’αρεσει να υπάρχει το ζωντανό ακόμα και σε μικρογραφία ”
18 Φεβρουαρίου 2021Ζούμε στην ωραιότερη χώρα , με την πιο πλούσια Ιστορία και είναι σημαντικό να την γνωρίζουμε. Σήμερα θα κάνουμε μια 3D περιήγηση – αναπαράσταση στ Λευκό Πύργο , αρχές 20ου αιώνα . Δημιουργός ο Βλαδίμηρος Νεφίδης και πριν απολαύσουμε τη διαδρομη , ας πούμε λίγο για την ιστορία του Λευκού Πύργου , το στολίδι της Θεσσαλονίκης!!
Η Ιστορία του και πως πήρε το σημερινό του όνομα
Μετά την άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς το 1430, κτίστηκε ο Λευκός Πύργος. Στη θέση του υπήρχε παλαιότερος πύργος της βυζαντινής οχύρωσης της Θεσσαλονίκης, στο σημείο που το ανατολικό τείχος συναντούσε το τείχος της θάλασσας. Ο Πύργος αποτελούσε το ανατολικό άκρο του θαλάσσιου τείχους, υπήρχε άλλος ένας στο δυτικό άκρο και τρίτος στο ενδιάμεσο.
Κάντε ένα εικονικό ταξίδι στις υπόγειες πόλεις της Καππαδοκίας
Τον 16ο αιώνα τον συναντάμε ως ΄΄Π’υργος των Λεόντων’’ , τον 18ο Πύργος της Καλαμαρίας και το 19ο αι. τον βρίσκουμε με δύο ονομασίες, ανάλογα με τη χρήση που είχε˙ Πύργος των Γενιτσάρων, και Πύργος του αίματος (Κανλή Κουλέ), όταν έγινε φυλακή και τόπος εκτέλεσης καταδίκων. Εκεί έσφαζαν τους θανατοποινίτες στον εξώστη του, με το αίμα να βάφει τους τοίχους του, ενώ βολή τηλεβόλου από τα δυτικά της πόλης σήμαινε την εκτέλεση της θανατικής ποινής.
”πηγή ιστορίας Λευκου Πύργου από https://www.lpth.gr/”
5 Comments
[…] Δείτε επίσης : Περιήγηση στο Λευκό Πύργο σε 3D […]
[…] Κάντε μια 3D περιήγηση στο Λευκό Πύργο στις αρχές του 20ο… […]
[…] Διαβάστε επίσης: 3D ξενάγηση στο Λευκό Πύργο αρχές 20ου αιώνα […]
[…] 3D Αναπαράσταση- Ξενάγηση στο Λευκό Πύργο […]
[…] Αν θέλετε να περπατήσετε στο Λευκό Πύργο στις αρχές του 20ου αιώνα τότε αυτή η 3D περιήγηση είναι η πιο ρεαλιστική […]