Giethoorn: “Βενετία της Ολλανδίας”/Giethoorn ”Venice of the Netherlands
16 Φεβρουαρίου 2021
Μουσείο Σοκολάτας – Βιέννη
17 Φεβρουαρίου 2021

Δημήτρης Βαγενάς ”Δεν καταλαβαίνω τίποτα από εμπόδια και αναποδιές.”

Συγγραφέας με 9 αυτοεκδόσεις και 3 με εκδοτικούς οίκους.

Καλώς ήρθατε στη γωνιά χαλάρωσης και σας ευχαριστώ για το χρόνο σας. Κύριε Βαγενά, διαβάζοντας για εσάς να μάθω κάποια πράγματα για την πορεία σας πριν να κάνουμε τη σημερινή συζήτηση, κατάλαβα ότι είστε ένας ‘ανήσυχος δημιουργικός άνθρωπος’. Έτσι νομίζω θα σας χαρακτήριζε κάποιος ξέροντας ότι είστε μουσικός, το 2012 γράφατε στα Αγγλικά σε κάποιο σάιτ, έχετε γράψει Νουβέλες, Διηγήματα, Μυθιστορήματα και δεν γνωρίζω αν έχετε να προσθέσετε κάτι άλλο. Πόσα συνολικά είναι τα έργα σας και όλη αυτή η δημιουργία, η έμπνευση έχει συγκεκριμένη πηγή ή η ίδια η δημιουργία σας εμπνέει;

Κυκλοφορούν σαν ολοκληρωμένα βιβλία μου 9 αυτοεκδόσεις, το ένα σε συνεργασία με την Κύρια Παναγοπούλου Χρύσα, 3 με εκδοτικούς και μια βιογραφία που γράφτηκε κατά παραγγελία των συγγενών ενός σπουδαίου ανθρώπου. Την έμπνευση την αντλώ από αυτές που ονομάζω σκανδάλες. Είναι κάτι που μπορεί να ακούσω, διαβάσω, ή σκεφτώ κάποια στιγμή. Είναι σαν να έχω τραβήξει την σκανδάλη ενός όπλου που όμως αντί για σφαίρες ρίχνει ιδέες για νέα γραψίματα

Υπάρχει κάποιο είδος συγγραφής που σας εμπνέει περισσότερο;

Νομίζω το φανταστικό, αλλά με την κλασσική έννοια. Αν και γραφώ σχεδόν τα πάντα, πλην αισθηματικών, καθαρά κοινωνικών και πορνογραφημάτων.

Ποιο το κίνητρο για να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Άρχισα να γραφώ σε μια δύσκολη φάση της ζωής μου προσπαθώντας με τους κόσμους που δημιουργούσα να ξεφύγω από την άσχημη πραγματικότητα εκείνης της στιγμής.

Ανακάλυψα πως μέσα μου είχα πολλές ιστορίες μαζέψει για να πω, άλλωστε ποτέ δεν θεώρησα τον εαυτό μου συγγραφέα με την ακριβή έννοια του ορού. Προτιμώ τον αγγλικό όρο story teller η απλά τον ελληνικό αντίστοιχο του Παραμυθά.

Είστε και σύμβουλος εκδόσεων και συνιδρυτής της ΕΝ.Α.Σ. Ένωσης Ανεξάρτητων Συγγραφέων. Με έναυσμα το βιβλίο σας «η έμπνευση και που να τη βρείτε» από την ως τώρα πορεία σας θεωρείται ότι κάποια στιγμή την «εσωτερική φωνή» ενός συγγραφέα μπορεί να την καλύψει η ανάγκη για περισσότερες πωλήσεις; Με λίγα λόγια θεωρείται ότι οι συγγραφείς έρχεται στιγμή που να πρέπει να γίνουν πιο «εμπορικοί»;

Μακριά από μένα μια τέτοια στιγμή. Θεωρώ την συγγραφή τέχνη. Άρα όπως όλες οι μορφές τέχνης εκφράζει κι αυτή κατά βάση τον καλλιτέχνη. Το αν θα καταφέρεις να πουλήσεις, χωρίς να γίνεις αυτό που αποκαλώ κατασκευαστής βιβλίων, έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Μακάρι να μπορούσαμε να ζήσουμε από τα βιβλία μας, όμως εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων κάτι τέτοιο είναι δυστυχώς αδύνατον στην χώρα που ζούμε.

Θα σταθώ λίγο στο βιβλίο σας «Το Ρουάν του Έρωτα» το οποίο είναι επανέκδοση μιας αυτοέκδοσης «Ιστορία Αγάπης». Είναι μια ιστορία με πολλά εμπόδια, καταδικασμένη αλλά..η αγάπη όλα τα μπορεί

Κάποτε πιο νέος το πίστευα αυτό. Σήμερα πια ξέρω πως είναι σημαντικός παράγοντας για να πετύχεις, αλλά δεν είναι ο μοναδικός. Παίζουν πολλά ρόλο για να ξεπεράσεις τα εμπόδια που θα αντιμετωπίσεις.

Να έρθουμε λίγο «Στον Όλυμπο της Ζανζιβάρης», από πού εμπνευστήκατε αυτόν τον «Όλυμπο»;

Από την επέτειο του θανάτου του Φρεντ Μέρκιουρι των Κουήν. Εκεί διάβασα πως γεννήθηκε στην Τανζανία, την χώρα που δημιουργήθηκε από την ένωση της Τανγκανίκας και των νησιών της Ζανζιβάρης. Μελετώντας την χώρα μου ήρθε η έμπνευση να γράψω αυτή την ιστορία

Και να περάσουμε στα «Όρια της φαντασίας», πιστεύεται ότι η φαντασία στον άνθρωπο χωρίζεται σε ενεργητική και παθητική. Υπάρχει δηλαδή δημιουργική φαντασία και καταστροφική μιλώντας πάντα για έναν κατά την γενική αποδοχή «ισορροπημένο» άνθρωπο

Προσπαθώ να καταλάβω τι ακριβώς εννοείς. Την φαντασία πάντα την έβλεπα σαν μια ευκαιρία να ξεφεύγω από την άχρωμη, ανούσια και σπαστική πολλές φορές πραγματικότητα. Ένας τρόπος να βρίσκομαι σε δικούς μου κόσμους, με δικούς μου κανόνες. Τώρα αν καμιά φορά φαντάζεσαι πιο εξεζητημένα δεν σημαίνει πως είναι καταστροφική, απλά σκέψου την φαντασία σαν μια χύτρα που αφήνει τον ατμό να βγαίνει πριν εκραγείς.

Από την άλλη κάποιος θα μπορούσε να πει ότι η φαντασία στον άνθρωπο είναι και η ανάγκη του να έρθει σε επαφή με τον εσωτερικό του κόσμο.. Στο βιβλίο σας το οποίο είναι διηγήματα , κάθε διήγημα θα δώσει διαφορετική έννοια της φαντασίας στον αναγνώστη;

Όνειρα είναι. Το βιβλίο βασικά έχει πολλά επίπεδα, με βασικό στοιχείο έναν διάχυτο ρομαντισμό και πάρα πολλή ευαισθησία.

Όλες οι 28 φανταστικές ιστορίες που περιλαμβάνει δεν είναι τίποτα άλλο παρα παραβολές της πραγματικότητας. Οι φόβοι μου είναι που τους βγάζω στο… κλαρί.

Αυτό το διάστημα ετοιμάζετε κάποιο νέο βιβλίο;

Σε λίγες εβδομάδες θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο που το δούλευα για καιρό. Η ιστορία ενός επαγγελματία δολοφόνου στις ΗΠΑ. Ένας ήρωας που είναι συναισθηματικά ανάπηρος και το μόνο που τον νοιάζει είναι ο εαυτούλης του. Ακόμα κι αν αυτό στοιχίζει τον θάνατο σε ανθρώπους που τον εμπιστεύονται, ή αθώους που μπαίνουν στο δρόμο του. Πρώτη φορά γραφώ για έναν ηρώα που δεν τον… χωνεύω. Όμως παρόλα αυτά με ενέπνευσε αυτός ο χαρακτήρας να γράψω ένα βιβλίο σαν ταινία δρόμου. Θα δούμε πως θα το πάρει ο αναγνώστης.

Ένα αγαπημένο φαγητό που μπορεί να αποτελέσει και έμπνευση;

Σε κάθε βιβλίο μου, όπως φυσικά και στο νέο υπάρχουν περιγραφές φαγητών, ποτών κλπ που μας βοηθάμε να γνωρίσουμε κουλτούρες και έθιμα από άλλους τόπους.

Μουσική που σας χαλαρώνει;

Μπλουζ και κιθαρίστικες ροκ μπαλάντες

Μια φράση που σας εκφράζει και θα μπορούσα να τη χρησιμοποιήσω ως τίτλο αυτής της συζήτησης;

Θα σου έλεγα το μότο μου, αλλά δεν ξέρω αν ταιριάζει σαν τίτλος, οπότε θα σου πω πως αποκαλώ τον εαυτό μου, ειδικά σαν αυτοεκδιδόμενο συγγραφέα: το παγοθραυστικό. Δεν καταλαβαίνω τίποτα από εμπόδια και αναποδιές.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας, σας εύχομαι τα καλύτερα και θα χαρώ να μιλήσουμε σύντομα.

Εγώ σας ευχαριστώ κι εύχομαι κάθε επιτυχία στην γωνία χαλάρωσης

1 Comment

  1. […] τον εμπιστεύονται, ή αθώους που μπαίνουν στο δρόμο του.ΕΔΩ όλη η συνέντευξη του Κου […]