Η ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΑΝΤΡΑ !!
27 Μαρτίου 2022Λεμόνια: Μια άγνωστη ιστορία και τα οφέλη τους..
29 Μαρτίου 2022Το 1876 υπήρχε στην Βαυαρία μια επιχείρηση που κατασκευάζει κλειδαριές και εξαρτήματα για φέρετρα.
Καθώς τα χρόνια περνούν, η εταιρεία περνά από γενιά σε γενιά και σταδιακά επεκτείνεται, φτιάχνοντας μεταλλικούς κουμπαράδες, τηλέφωνα και ταμειακές μηχανές, που πουλά ανά την Ευρώπη.
Στο διάστημα αυτό, φροντίζει πάντα να προσαρμόζεται στις συνθήκες και τις επιταγές της εποχής. Όπως πολλοί από τους Γερμανούς επιχειρηματίες αυτής της γενιάς,
παίρνει ιδέες από την Αμερική και τις μεταφέρει στη χώρα του, όπου μεταπολεμικά χτίζεται ένα οικονομικό θαύμα.
Κάπως έτσι, τη δεκαετία του 1950 κάνει στροφή από τα μεταλλικά παιχνίδια που έως τότε έφτιαχνε στα πλαστικά.
Το 1958, η εταιρεία φέρνει στην Ευρώπη το χούλα χουπ.
Όμως στην πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970, το πλαστικό είναι ακριβό και δυσεύρετο και έτσι ο Brandstaetter ζητά από τον βασικό σχεδιαστή του, τον Hans Beck, να φτιάξει παιχνίδια που δεν χρειάζονται πολύ από αυτό.
Μαζί, δημιουργούν τα Playmobil όπως τα γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα. Τα πλαστικά ανθρωπάκια με τα χαμογελαστά πρόσωπα ήταν σχεδιασμένα
ώστε να προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή αξία παιχνιδιού με την ελάχιστη δυνατή ποσότητα πλαστικού.
Ο Beck έφτιαξε τα ανθρωπάκια σε κλίμακα 1:24, ώστε να χωρούν εύκολα στα παιδικά χεράκια. Έβαζε τις μικρές φιγούρες στα χέρια τους χωρίς να τους πεί το παραμικρό για το τι ήταν.
Και τις δέχονταν αμέσως. Έφτιαχναν μικρές ιστορίες για αυτές. Ποτέ δεν βαριούνταν να παίζουν μαζί τους.
Πλέον, ο Brandstaetter είχε στα χέρια του ένα χρυσορυχείο που τον έσωσε από τη χρεοκοπία.
Η εταιρεία έχει φτιάξει μέχρι σήμερα περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια Playmobil και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα των λεγόμενων Mittelständler, των μικρομεσαίων οικογενειακών επιχειρήσεων που κρατώντας ψηλά τον πήχη της μηχανικής και του ντιζάιν, θεωρούνται η ραχοκοκαλιά της γερμανικής οικονομίας.
Ο ίδιος ο Brandstaetter παρέδωσε τη διοίκηση της Playmobil το 2000, αλλά συνέχισε να πηγαίνει καθημερινά στα γραφεία της εταιρείας έως τον θάνατό του, τον Ιούνιο του 2015, σε ηλικία 81 ετών.
Πριν τον θάνατό του, το αμερικανικό περιοδικό Forbes υπολόγιζε την προσωπική του περιουσία στα 1,2 δισ. δολάρια.
Αυτό που δεν άλλαξε ποτέ μέσα στα χρόνια ήταν ότι όλα μα όλα τα Playmobil, ό,τι και αν αναπαριστούν, είναι χαμογελαστά.
Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Η πολιτική της εταιρείας είναι με τα Playmobil τα παιδιά να μην μπορούν να μάθουν τη βία.
Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1980, τα Playmobil άρχισαν να αποκτούν πολλά χρώματα, αξεσουάρ, επαγγέλματα αλλά και ρόλους. Και είναι και η πρώτη φορά που κυκλοφορούν και Playmobil θηλυκού γένους.
Ακολουθώντας τις επιταγές της μόδας, τα Playmobil φόρεσαν διαφορετικά ρούχα, μίνι, παντελόνια κλπ ενώ εμφανίστηκαν και φιγούρες με έθνικ φορεσιές. Στην Ελλάδα, τα Playmobil έφερε η εταιρεία παιχνιδιών Lyra, το 1976.
Η Geobra Brandstatter, μέχρι σήμερα, έχει ένα ειδικό τμήμα όπου τα παιδιά μπορούν να λένε τις ιδέες και τις επιθυμίες τους για το αγαπημένο τους παιχνίδι, όπως τι φιγούρα Playmobil (που δεν υπάρχει) θα ήθελαν να δουν.
Κάποιες από αυτές μάλιστα έχουν οδηγήσει στη δημιουργία νέων φιγούρων αλλά και οχημάτων ή αξεσουάρ των Playmobil.
Η έδρα της εταιρείας, Geobra Brandstatter, παραμένει μέχρι σήμερα στην περιοχή του Τσίντορφ, κοντά στη Νυρεμβέργη.
Είναι μία από τις μεγαλύτερες γερμανικές βιομηχανίες παιχνιδιών και απασχολεί πάνω από 4000 εργαζομένους. Ο ετήσιος τζίρος της ξεπερνά το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.
Όσο για τους προγόνους των Playmobil… αυτοί είναι να γνωστά μολυβένια στρατιωτάκια (ναι όπως αυτό του παραμυθιού), που είχαν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά το 1550!
Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ η σελίδα μας!!