Τρίκαλα – Το δάσος με τα δέντρα που…χορεύουν
27 Φεβρουαρίου 2022Λιβαδειά: Οι εντυπωσιακές Πηγές της Κρύας
28 Φεβρουαρίου 2022Ο “χαλβάς του μπακάλη” έφτασε στην Ελλάδα από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, που έφεραν μαζί τους τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του.
Το πρόχειρο αυτό γλυκό κουβαλά, λοιπόν, ιστορία και πολλή μαεστρία.
Ο ταχινένιος χαλβάς είναι σύγχρονος αλλά και επίκαιρος όσο ποτέ και έχει μάθει να ανταποκρίνεται στις επιταγές της υγιεινής διατροφής.
Το όνομά του, halwa, σημαίνει, γλυκό.
Ο πρώτος χαλβάς που παρασκευάστηκε δεν ήταν νηστήσιμος, καθώς φτιαχνόταν από χουρμάδες και γάλα. Ονομαζόταν ”χαλ” από την αραβική λέξη γλυκό.
Οι άραβες αφαίρεσαν το γάλα και πρόσθεσαν άλλα υλικά όπως αλεύρι, σιμιγδάλι, πετιμέζι, μέλι, ξηρούς καρπούς
Τα βασικά συστατικά του γνωστού μας χαλβά είναι ο σησαμοπολτός (δηλαδή αλεσμένοι σπόροι σουσαμιού) και η ζάχαρη.
Παρασκευάσθηκε πρώτα από τους Άραβες, στη συνέχεια όμως, ταξίδεψε στην Ινδία και στην νότια Ασία, στην Αίγυπτο και σε όλες τις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.
Σε κάθε περιοχή δημιουργήθηκαν διάφορες παραλλαγές και νέες ποικιλίες.
Στην Ινδία για παράδειγμα ο χαλβάς περιέχει αλεύρι, μπαχαρικά, σπόρους, ξηρούς καρπούς, φρούτα, γκι, και μερικές φορές ακόμα και γάλα καρύδας ή και αυγά.
Στην Τουρκία λέγεται helva.
Είναι ένα από τα παλαιότερα γλυκά και είχε ξεχωριστή θέση στην κουζίνα των σουλτάνων.
Αναφέρεται επίσης ότι παρασκευαζόταν και για ορισμένες θρησκευτικές τελετές των δερβίσηδων.
Σήμερα, ο χαλβάς εξακολουθεί να είναι ένα πολύ δημοφιλές γλυκό στην Τουρκία, όπου υπάρχουν επίσης πολλές ποικιλίες όπως ο ρευστός χαλβάς, ο χαλβάς με σαφράν και φιστίκια και πολλές άλλες.
Στην Ελλάδα ήρθε το 1922, από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας που γνώριζαν την τέχνη της παρασκευής του. Ήταν έμπειροι τεχνίτες και έφτιαξαν στην αρχή μικρά εργαστήρια παραγωγής χαλβά κυρίως στη Θεσσαλονίκη και στον Πειραιά.
Το 1936, για να ενισχυθούν οι σταφιδοπαραγωγοί, επεβλήθη η παραγωγή χαλβά από σταφιδίνη (το φυσικό σιρόπι της σταφίδας),
και στα χρόνια της κατοχής χρησιμοποιήθηκε και το χαρουπόμελο.
Η προσθήκη ζάχαρης απαγορευόταν μέχρι το 1965.
Υγιεινός αλλά….παχυντικός!!
Ο χαλβάς είναι πολύ πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά με την πρωτεΐνη του είναι υψηλής βιολογικής αξίας.
Υποκαθιστά έτσι εν μέρει το κρέας και γίνεται μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης για τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της νηστείας.
Είναι επίσης πλούσιος σε ωφέλιμες αντιοξειδωτικές ουσίες για το καρδιαγγειακό σύστημα, όπως λιγνάνες, βιταμίνη Ε και σελήνιο καθώς και σίδηρ, μαγνήσιο και κάλιο.
Από θερμίδες, τα 100 γρ. χαλβά του Μπακάλη έχουν 330 και μια μικρή πηρουνιά 45 γρ.
Η κατανάλωση του βοηθά
Στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος αφού περιέχει πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
-Στο μεταβολισμό λόγω των συνενζύμων και των βιταμινών που περιέχει.
-Στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος λόγω των βιταμινών Β1, Β2 και νιασίνης.
-Στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τη διατήρηση της οστικής μάζας επειδή περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο.
-Λόγω του σεληνίου και της βιταμίνης Ε, θεωρείται μια από τις πιο αντιοξειδωτικές τροφές κατά του καρκίνου.
Θα πρέπει να τον απολαμβάνουμε με μέτρο και Καλή μας Σαρακοστή!!!
πηγή: https://olagiatingunaika.gr/, https://www.onmed.gr/
Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ η σελίδα μας!!