Εntremosotros θεατρική ομάδατης Ισραηλιτικής Κοιν. Θεσ/νικης ‘Η Χαμένη αθωότητα της Άννας Φράνκ’
17 Φεβρουαρίου 2021
3D Αναπαράσταση- Ξενάγηση στο Λευκό Πύργο
18 Φεβρουαρίου 2021

” Χαιρέτα μου τον πλάτανο”

Την χρησιμοποιούμε ως έκφραση , συνήθως με την ”ειρωνική” σημασία . Ποιές ειναι οι τρείς εκδοχές γι’ αυτήν τη φράση;;

“Χαιρέτα μου τον πλάτανο”. Σύμφωνα με διάφορες διαδικτυακές πηγές, έχουμε τρεις εκδοχές. Καθώς όλα τα χωριά είχαν πλάτανο στην κεντρική πλατεία, όταν δυο συγχωριανοί συναντιόνταν σε ξένο μέρος, κατά τον αποχαιρετισμό τους έλεγαν “χαιρέτα μου τον πλάτανο” εννοώντας στην ουσία να δώσει χαιρετίσματα σε όλους στο χωριό.

Επειδή όμως συνήθως ήταν κάτι που δεν τηρούσε κανείς από τους δύο, η φράση ταυτίστηκε με τις δεσμεύσεις που κανείς δεν τηρούσε. Και έτσι έχει ”ειρωνική” ερμηνεία.

Ωστόσο, άλλες πηγές αναφέρουν πως την χρησιμοποιούσαν κατά την Επανάσταση του 1821 οι αρματολοί.Σύμφωνα με το βιβλίο του συγγραφέα και δημοσιογράφου Τάκη Νατσούλη «Λέξεις και Φράσεις Παροιμιώδεις» (Εκδόσεις Σμυρνιωτάκης). Στις 25 Μαρτίου 1821 ο Παλαιών Πατρών Γερμανός κήρυξε την εθνική επανάσταση, κρέμασε το λάβαρο σε έναν μεγάλο πλάτανο που βρισκόταν στην αυλή της Μονής από όπου περνούσαν όλοι για να κοινωνήσουν.Όταν κάποιος από τους αγωνιστές της Επανάστασης πήγαινε να πάρει εντολές ή να δώσει μηνύματα στον Παλαιών Πατρών Γερμανό, οι σύντροφοί του έλεγαν: «Χαιρέτα μας τον πλάτανο»,

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή Μεντρεσέ στα Τούρκικα σημαίνει ιεροδιδασκαλείο και ένα τέτοιο έχτισε ο Μεχμέτ Φακρή, στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, το 1721 κοντά στο Ωρολόγιο του Κυρρήστου, κάτω από την Ακρόπολη, στους “Αέρηδες” στην Πλάκα, , ωστόσο, κατά την αποχώρηση των Τούρκων στην αρχή του 18ου αιώνα, μετατράπηκε σε φυλακή. Είχε αυτήν τη λειτουργία από την εποχή του Όθωνα έως την εποχή βασιλείας του Γεωργίου Α΄.

Στην αυλή των φυλακών, μπροστά από την πύλη, υπήρχε ένας μεγάλος πλάτανος στον οποίο απαγχονίζονταν οι καταδικασμένοι σε θάνατο, κυρίως οι ποινικοί αλλά και πολιτικοί κρατούμενοι. Όταν κάποιοι αποφυλακίζονταν, φεύγοντας κοίταζαν πίσω στα κελιά και έλεγαν «χαιρέτα μου τον πλάτανο», φράση που στην ουσία εξέφραζε την ευχή να αποφυλακιστούν και εκείνοι.

1 Comment

  1. […] αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο.(διαβάστε το άρθρο ΕΔΩ). Τελικά κάποια στιγμή μια θύελλα έριξε το ένα από τα […]