Ήλιος και προστασία από τις (UV)
7 Ιουνίου 2021Μουσεία οπτικών ψευδαισθήσεων!!
8 Ιουνίου 2021Το θαλασσινό νερό έχει παρόμοια σύνθεση με το πλάσμα του αίματος μας
Το θαλασσινό νερό περιέχει 84 ζωτικά στοιχεία που μπορούν να βρεθούν και στο ανθρώπινο σώμα. Αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνουν βιταμίνες, ανόργανα άλατα, ιχνοστοιχεία και αμινοξέα.
Το νερό της θάλασσας είναι επίσης πλούσιο σε ζωντανούς μικροοργανισμούς που παράγουν ευεργετικά αντιβιοτικά, αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές ουσίες.
Οι άνθρωποι έχουν τη φυσική ικανότητα να αφομοιώνουν όλα αυτά τα στοιχεία, γιατί η σύσταση του σώματός μας, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι πολύ παρόμοια με εκείνη του θαλασσινού νερού.
Στην πραγματικότητα, το θαλασσινό νερό περιέχει σχεδόν την ίδια συγκέντρωση σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία με το ανθρώπινο πλάσμα αίματος.
Η ιατρική χρήση του θαλασσινού νερού
χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ., όταν ο Ιπποκράτης χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη λέξη “θαλασσοθεραπεία”. Αυτή η λέξη προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «θάλασσα» και «θεραπεία».
Γνωστός επίσης και ως ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε θαλασσινό νερό για θεραπευτικούς σκοπούς.
Σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν θαλασσινό αλάτι στις περιποιήσεις ομορφιάς και στις θεραπείες μασάζ που πραγματοποιούν. Γιατί;
Το θαλασσινό αλάτι περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C
- Το αλάτι που περιέχεται στο θαλασσινό νερό βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών από το δέρμα και δρα ως φυσικό απολεπιστικό: απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και ενθαρρύνει την παραγωγή νέων.
- Το θαλασσινό νερό αναπληρώνει τα μεταλλικά στοιχεία στο δέρμα μας. Ειδικότερα, το μαγνήσιο βελτιώνει την ενυδάτωση του, καθώς και τη συνολική εμφάνιση.
Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη του θαλασσινού νερού για την υγεία έγκειται στην ικανότητά του να θεραπεύσει το κατεστραμμένο και ερεθισμένο δέρμα.
Το θαλασσινό νερό μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να θεραπεύσει πολλές παθήσεις του δέρματος, όπως η ατοπική δερματίτιδα, οι ευρυαγγείες, η ψωρίαση και το έκζεμα.
Έχει αντισηπτικές ιδιότητες και είναι πολύ χρήσιμο για την επούλωση μικρών πληγών, κοψιμάτων, εξανθημάτων και εκδορών:
το αλάτι και το χλωριούχο κάλιο φαίνεται να είναι υπεύθυνα σε σημαντικό βαθμό για αυτά τα ευεργετικά, επιδιορθωτικά αποτελέσματα.
Το κολύμπι στο νερό της θάλασσας μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη γενική υγεία μας
αυξάνει το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα μας, και ως εκ τούτου την ποσότητα των ωφέλιμων στοιχείων που χρειάζεται το αίμα για να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες.
- Ο θαλασσινός αέρας και η θαλάσσια ομίχλη είναι γεμάτοι από αρνητικά φορτισμένα ιόντα υδρογόνου, τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά.
- Η εισπνοή θαλάσσιων σταγονιδίων μπορεί κατά συνέπεια να βελτιώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, και να ενισχύσει τη συνολική υγεία κάθε κυττάρου και οργάνου στο σώμα μας.
Το ιώδιο που περιέχεται στο θαλασσινό νερό υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και ενισχύει τη δραστηριότητα του θυρεοειδούς.
Όντας ένα μεγάλο φυσικό αντισηπτικό, αυξάνει επίσης σημαντικά την ικανότητα του σώματός μας να καταπολεμά τις λοιμώξεις και να σκοτώνει παράσιτα, βακτήρια και μύκητες.
Το θαλασσινό νερό μπορεί να προάγει την ψυχολογική και συναισθηματική ευεξία
Το θαλασσινό νερό και ο ήλιος εργάζονται σε συνέργεια για τη θεραπεία πολλών συναισθηματικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη, η νευρικότητα, το άγχος, και πολλά άλλα.
- Το μαγνήσιο, το λίθιο και το βρώμιο που περιέχονται στο θαλασσινό νερό είναι εξαιρετικά ηρεμιστικά στοιχεία, τα οποία έχουν την ικανότητα να σταθεροποιούν και να διατηρούν τα κατάλληλα επίπεδα σεροτονίνης, μελατονίνης και τρυπταμίνης στον εγκέφαλο.
Το λίθιο, για παράδειγμα, είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία πολλών ψυχολογικών προβλημάτων, και ιδιαίτερα τη διπολική διαταραχή.
Η υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο στο θαλασσινό νερό μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά
στη μείωση του άγχους, να χαλαρώσει τους μυς και τα νεύρα, και να προκαλέσει ηρεμία.
Στην πραγματικότητα, τα ανόργανα άλατα που περιέχονται στο θαλασσινό νερό είναι κατά κάποιο τρόπο φυσικά υπνωτικά που προάγουν την καλή ποιότητα του ύπνου και μπορούν να βοηθήσουν στην θεραπεία της αϋπνίας.
πηγή πληροφοριων: Θαλασσοθεραπεία και εφαρμογή ΤΕΙ Θεσσαλονικης ετος 1993