Οι γονείς και οι πανελλήνιες εξετάσεις
6 Μαΐου 2021Σύμπλεγμα βιταμινών Β και ποιες τροφές τις περιέχουν
7 Μαΐου 2021Καλώς ήρθατε στη ‘’Γωνιά Χαλάρωσης’’ με το όμορφο ‘’Γλυκό κουταλιού λεμόνι’’
Καλώς σας βρήκα κι ευχαριστώ πολύ για την ευγενική σας πρόσκληση!
Από τον τίτλο του βιβλίου περιμένει κανείς να συναντήσει ένα βιβλίο τρυφερό και γλυκό όπως το γλυκό του κουταλιού αλλά τελικά βρίσκετε ο αναγνώστης μπροστά σε ένα φόνο.. θα μας πείτε λίγο για την υπόθεση;
Έχετε δίκιο,ο τίτλος όντως παραπέμπει σε κάτι τρυφερό ίσως και νοσταλγικό. Αν όμως ο αναγνώστης παρατηρήσει λίγο πιο διεξοδικά το εξώφυλλο θα εντοπίσει και τον δεύτερο αν θέλετε τίτλο “Το χρονικό ενός φόνου” οπότε υποθέτει αμέσως πως δεν θα διαβάσει κάτι…γλυκό.
Η υπόθεση έχει ως εξής:Η ιστορία ξεκινάει με το φάντασμα της Φωτεινής Ανδρεοπούλου που περνάει μέσα από την αγορά του Πόρου.
Στην συνέχεια αρχίζει να ξετυλίγεται το όλο κουβάρι και μαθαίνουμε ποιος ,πού και γιατί αυτό το νεαρό κορίτσι δολοφονήθηκε το 1950 στον Πόρο. Κεντρικός ήρωας είναι ο Θωμάς Μαύρος ένας πολύ όμορφος κι αρκετά ευκατάστατος άνδρας ο οποίος κατάγεται και ζει στον Πόρο.
Είναι από την αρχή της αφήγησης ξεκάθαρο πως ο Θωμάς ξέρει να τραβάει τα βλέμματα των γυναικών επάνω του,τα θηλυκά μαγεύονται από αυτόν και δεν διακρίνουν αμέσως την σκληρότητα του χαρακτήρα του. Έχοντας πάντα ως στόχο τα χρήματα και γενικότερα την κοινωνική ανέλιξη η νεαρή Φωτεινή Ανδρεοπούλου αποτελεί το πλέον κατάλληλο θύμα.
Η μοίρα της Φωτεινής μοιάζει προκαθορισμένη,πολλά τα σημάδια. Εκείνη όμως δεν τους δίνει την πρέπουσα σημασία επιβεβαιώνοντας το γνωστό”Ο έρωτας είναι τυφλός”.Ο αναγνώστης θα παρακολουθήσει με κομμένη την ανάσα την φονική πορεία του Θωμά που μοιάζει ασταμάτητη. Το δε ένοχο μυστικό του που τον ακολουθεί θα σοκάρει,είναι γροθιά στο στομάχι!
Όλη η υπόθεση διαδραματίζεται σε μια εποχή δύσκολη για όλους μιας και μιλάμε για το 1950 .. έπαιξαν ρόλο τα γεγονότα του πολέμου στη συμπεριφορά και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα για τον ήρωα του βιβλίου σας;
Αρχικά να σας ενημερώσω ότι η επιλογή της συγκεκριμένης εποχής έγινε στην ουσία τυχαία κι όχι ύστερα από πολλή σκέψη. Η δημιουργία του βιβλίου δεν ήταν αποτέλεσμα μια στιγμιαίας έμπνευσης.
Σε ένα όνειρο που είχα ένας ερημίτης με προέτρεψε να γράψω ένα βιβλίο με τίτλο “Γλυκό κουταλιού λεμόνι”.Στην συνέχεια είδα και την πρώτη σκηνή στην οποία η πρωταγωνίστρια φορούσε ένα χαρακτηριστικό για το έτος 1950 φουστάνι. Μόλις ξύπνησα είπα να δώσω βάση σ’αυτό το παράξενο όνειρο κι έτσι ξεκίνησα να υφαίνω τον ιστό της ιστορίας.
Ο ήρωας του βιβλίου δεν είναι και τόσο επηρεασμένος από τα γεγονότα του πολέμου. Νομίζω πως τον μεγαλύτερο ρόλο στην διάπλαση του χαρακτήρα του έπαιξε το ένοχο μυστικό του,η απληστία του και η “ασυλία” που του έδινε για τα πάντα η υπερβολική αδυναμία που του είχε η μητέρα του η Κυρά -Δέσπω,η οποία παραμελούσε χαρακτηριστικά την κόρη της.
Προσωπικά θεωρώ πως κάθε εποχή ,σύγχρονη ή μη,έχει τους “παλιοχαρακτήρες”της. Σίγουρα ένας πόλεμος μπορεί να έχει αρνητική επίδραση πάνω σε κάποιον όμως χρειάζεται κάτι παραπάνω από έναν πόλεμο για να διαπράξεις τόσους φόνους όπως ο Θωμάς!
Συναντάμε λοιπόν έναν άνθρωπο ο οποίος δεν έχει φραγμούς προκειμένου να πετύχει αυτό που θέλει… υπάρχει τιμωρία για αυτόν τον άνθρωπο;
Όσες φορές κι αν έχω θέσει το ερώτημα αυτό στον εαυτό μου η απάντηση εξακολουθεί να είναι η ίδια:Όχι επί της ουσίας. Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο φονεύω επειδή αμύνομαι και σκοτώνω από κάποιο “καπρίτσιο”του εγώ μου. Η τιμωρία ενός τέτοιου ατόμου ναι μεν αποτελεί μια δικαίωση των θυμάτων του ωστόσο δεν αλλάζει το γεγονός πως χάθηκαν άδικα τόσες ψυχές.
Θα πιαστώ από μια δική σας έκφραση από το βιογραφικό σας ‘’ Σκοπός μου είναι κάθε φορά ο αναγνώστης να ακούει τον παφλασμό των λέξεων μου’’ και θα γενικεύσω την ερώτηση που θέλω να σας κάνω..σήμερα οι αναγνώστες κάνουν επιλογή ενός βιβλίου με βάση την διαφήμιση ενός βιβλίου ή με βάση την ποιότητα γραφής και την ψυχή που θα βάλει ο συγγραφέας στο έργο του ώστε να τον παρασύρει σ’ αυτό το ταξίδι;
Μου είναι δύσκολο να απαντήσω για τους άλλους αναγνώστες,θα σας πω όμως πως λειτουργώ εγώ. Δεν διαβάζω ένα βιβλίο μόνο και μόνο επειδή διαφημίζεται πολύ σε Τύπο,τηλεόραση και διαδίκτυο. Σίγουρα όλα παίζουν τον ρόλο τους,το εξώφυλλο,το πλασάρισμα του βιβλίου στην αγορά και πολλά άλλα. Ωστόσο τι να το κάνεις το εξώφυλλο και την διαφήμιση αν το βιβλίο δεν έχει “ψυχή”;
Να μιλήσουμε λίγο για εσάς. Με τι ενθουσιάζετε η Χριστίνα;
Η Χριστίνα ενθουσιάζεται από το όλα και το τίποτα!Ας μην ψάχνουμε στα μεγάλα και κραυγαλέα πάντα την ευτυχία .
Γράφετε και παραμύθια , έχετε γράψει ήδη δυο . Θα ήθελα να αναφερθείτε σ’αυτά .
Το πρώτο φέρει τον τίτλο “Η φαλαινίτσα που ήθελε να γίνει γλάρος” και περνάει μηνύματα κατά του μπούλινγκ. Η Λόλα είναι μια ιδιαίτερη φάλαινα που ξεχωρίζει επειδή είναι μωβ. Νιώθει πολύ καλά με τον εαυτό της αφού τα παιδιά την λατρεύουν ακριβώς γι’αυτή της την ιδιαιτερότητα. Κι όπως και στην κανονική ζωή έτσι κι εδώ αρκεί καμιά φορά μόνο ένας που θα μας κάνει να αμφιβάλλουμε για αυτό που είμαστε,να νιώσουμε μειονεκτικά. Ο γλάρος Μηνάς λοιπόν την κοροϊδεύει συχνά πυκνά κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Λόλα η φαλαινίτσα να θέλει να γίνει γλάρος,αφού έτσι πιστεύει πως θα γίνει αποδεκτή από όλους. Το δεύτερο ονομάζεται “Γιατί το λεμονάκι δεν ήθελε να γίνει ποτέ πεπονάκι”που περνάει το μήνυμα της φιλίας,της χαράς και της αποδοχής του εαυτού μας. Απευθύνεται σε ηλικίες 4+.
Πόσο εύκολα είναι για έναν ενήλικα να καταφέρει να μπει στον κόσμο των παιδιών και να μεταδώσει τα μηνύματα που πρέπει να πάρουν τα παιδιά;
Για μένα προσωπικά δεν είναι πολύ δύσκολο να μεταφερθώ στον κόσμο των παιδιών γιατί δεν επέτρεψα ποτέ στο παιδί που κρύβεται μέσα μου να μην κάνει αισθητή την παρουσία του
Κυρία Καρρά σας ευχαριστώ που μας αφιερώσατε λίγο από το χρόνο σας και καθίσατε στην παρέα μας . Σας ευχόμαστε καλοτάξιδο το ‘’Γλυκό κουταλιού λεμόνι’’ και πάντα επιτυχίες!!
Εγώ σας ευχαριστώ για όλα!Ήταν μια πραγματικά υπέροχη συζήτηση.