Το ” ΣΥΝΟΛΟ ΚΕΛΣΟΣ” στη βιβλιοθήκη του Κέλσου στην Έφεσο!!
21 Μαρτίου 2021
ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΕΑΛ
22 Μαρτίου 2021

Πολιτιστικός Σύλλογος Αδένδρου «η Πρόοδος»

ΑΔΕΝΔΡΟ

Το Άδενδρο είναι κωμόπολη του Δήμου Χαλκηδόνας στο νομό Θεσσαλονίκης της Μακεδονίας. Αποτελεί εξέλιξη αρχαίου οικισμού της Βοττιαίας και είναι χτισμένο ανάμεσα στους ποταμούς Λουδία και Αξιό.

Οι κάτοικοι αποτελούνταν από αυτόχθονες, από λίγους Βλάχους που ήρθαν στην περιοχή στο τέλος του 19ου αιώνα, καθώς και από πρόσφυγες του 1922 περιοχών της Μικράς Ασίας και Θράκης.

Το στοιχείο που σφράγισε την ιστορία του Αδένδρου ήταν ο σιδηροδρομικός σταθμός που χρονολογείται από το 1877. Στο χωριό συγκεντρώνονταν και αποθηκεύονταν τα γεωργικά προϊόντα της περιφέρειας, για να διακινηθούν στη συνέχεια στα άλλα μέρη με το τραίνο. Από την αρχή του καλοκαιριού και μέχρι το φθινόπωρο γινόταν μεγάλη κοσμοσυρροή στο χωριό για αγορές, εμπορικές και άλλες οικονομικές συναλλαγές. Ο σταθμός παρουσίαζε μεγάλη κίνηση και για το λόγο αυτό το Άδενδρο ήταν πριν το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, κεφαλοχώρι της περιοχής.

Να σας καλοσωρισουμε στη γωνίτσα μας και να δώσουμε το λόγο σε εσάς. Πότε ιδρύθηκε ο σύλλογος και ποσά τμήματα λειτουργούν, ποιός είναι ο χοροδιδάσκαλος ;

Σας ευχαριστούμε πολύ που φιλοξενείτε τον σύλλογο μας στην γωνίτσα σας.

Ο Μορφωτικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Αδένδρου “ Η ΠΡΟΟΔΟΣ” ιδρύθηκε το 1978 και σήμερα έχουμε εννιά τμήματα παραδοσιακού χορού, με χοροδιδάσκαλους τον κ. Φωτόπουλο Νίκο στις ηλικίες από 12 χρόνων και άνω και τον κο Μούτσα Άγγελο και την κα Βίκυ Μπίτση στα παιδικά τμήματα. Επίσης, παράλληλα, έχουμε τμήματα θεάτρου, Βυζαντινής μουσικής, μουσικών οργάνων και ντεκουπάζ.

Εχετε πάρει μέρος σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό και θα ήθελα να αναφέρετε ενδεικτικά κάποια.

Στα 43 χρόνια λειτουργίας του συλλόγου μας είχαμε την χαρά και τιμή να συμμετέχουμε σε πολλά πολιτιστικά φεστιβάλ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ενδεικτικά σας αναφέρω τα πιο πρόσφατα. Στο εξωτερικό: στην Ουγγαρία ( 2 φορές), στην Ιταλία ( 2 φορές), στην Τουρκία και στην Κροατία. Στην Ελλάδα: Ρόδο, Κρήτη, Νάξο, Θάσο, Σέρρες, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη. Και φυσικά στα φεστιβάλ που διοργανώνουν γειτονικοί μας σύλλογοι όπως της Νεοχωρούδας, του Ανατολικού κλπ.

Θέλω να μας πείτε για το Κοινωνικό έργο του συλλόγου

Ο σύλλογος μας μέσα σε αυτά τα δύσκολα χρόνια που διανύουμε διατηρεί τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Επενδύει στην κοινωνικοποίηση και στον εθελοντισμό και ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες. Κατά καιρούς οργανώνουμε διάφορες δράσεις, ανάλογα με τις ανάγκες, καθώς επίσης στηρίζουμε όλους τους υπόλοιπους συλλόγους του χωριού μας στις δράσεις τους.

Και να περάσουμε στις εκδηλώσεις που κάνετε και έχουν μεγάλη επιτυχία…Αδενδριώτικα λοιπόν και πείτε μου πότε γίνονται και τι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ;

Κάθε χρόνο ο σύλλογος μας διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις όμως τα “ΑΔΕΝΔΡΙΩΤΙΚΑ” αποτελούν τις κορυφαίες εκδηλώσεις του Συλλόγου και λαμβάνουν χώρα στις αρχές Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τετραήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν την παρουσίαση χορευτικών συγκροτημάτων απ’ όλη την Ελλάδα και απο το εξωτερικό δίνοντας έτσι την μορφή Φολκλορικού Φεστιβάλ. Επίσης διοργανώνονται βραδιές μουσικής με τμήματα χορωδίας αλλά και διαφόρων καλλιτεχνών, όπως και βραδιές θεάτρου. Να αναφέρουμε ότι έχουμε και ημέρα αφιερωμένη στα παιδιά, η οποία περιλαμβάνει αθλοπαιδιές και παιδικά θεάματα. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων λειτουργούν και διάφορες εκθέσεις, όπως: βιβλίου, εκθέματα των τμημάτων του Συλλόγου, λαογραφίας κ.α.

Πείτε μας για το έθιμο Πιρπιρούνα ;


Είναι ένα έθιμο πού έχει σχέση με την ανομβρία και  ονομάζεται «Πιρπιρούνα ή Ντούντουλος».  
Μια ομάδα παιδιών με παραδοσιακές φορεσιές και κρατώντας ένα ομοίωμα παιδιού τυλιγμένο με πράσινα φυτά γυρνάει στα σπίτια του χωριού τραγουδώντας ένα τραγούδι με το οποίο παρακαλούν για βροχή. Οι νοικοκυρές ρίχνουν στο ομοίωμα νερό.

Και θα ‘ηθελα να μας πείτε για τα Ρουγκάτσια και τα Λαζαρίτικα;

Ένα από τα ωραιότερα και παλιότερα έθιμα των Χριστουγέννων είναι τα “Ρουγκάτσια τα οποία ο σύλλογος μας αναβιώνει την 2η ημέρα των Χριστουγέννων. Μέλη και χορευτές του συλλόγου ντύνονται με τις παραδοσιακές φορεσιές μας (φουστανέλα) και φέρουν ξύλινα σπαθιά οι ρουγκατσαραίοι, μαζί τους βέβαια είναι και κοπέλες ντυμένες και αυτές με παραδοσιακές φορεσιές. Αφού πάνε στην εκκλησία και πάρουν την ευχή του παπά, ξεχύνονται στους δρόμους του χωριού με τους ήχους του νταουλιού και του ζουρνά να σταυρώσουν τις πόρτες των σπιτιών και να ανταλλάξουν ευχές με τους χωριανούς.

Το μπουλούκι αργά το μεσημέρι καταλήγει στην πλατεία του χωριού όπου στήνεται ένα γλέντι με μουσική και φαγητό για όλους.

Την παραμονή του Λαζάρου, κορίτσια, που ονομάζονται Λαζαρίνες , μαζεύουν λουλούδια με τα οποία στολίζουν ένα καλαθάκι. Την ημέρα της εορτής, φορώντας τοπικές ενδυμασίες και κρατώντας το καλαθάκι τους , πηγαίνουν σε όλα τα σπίτια του χωριού , τραγουδώντας τα κάλαντα του Λαζάρου σε κάθε σπίτι ξεχωριστά και ανάλογα με την περίσταση. Οι νοικοκυρές τους δίνουν αυγά στα καλαθάκια τους.

Κάποια άλλα έθιμα ή εκδηλώσεις που θα θέλατε να συμπληρώσετε;

  • Την Καθαρά Δευτέρα διοργανώνουμε τα Κούλουμα. Τα παιδικά τμήματα του συλλόγου ανοίγουν την ημέρα με χορούς. Ο σύλλογος προσφέρει σε όλους παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα, την καθιερωμένη φασολάδα και κρασί. Επίσης με την ορχήστρα στήνεται ένα μεγάλο γλέντι.
  • Ο Σύλλογος διοργανώνει σεμινάρια Λαογραφίας και Παράδοσης κάθε Νοέμβριο και Απρίλιο με αντικείμενο διάφορες περιοχές όλης της Ελλάδας.
  • Έχουμε την Χριστουγεννιάτικη γιορτή με την οποία φωταγωγείται το δέντρο της πλατείας, ο Άγιος Βασίλης επισκέπτεται το χωριό μας και μοιράζει δώρα στα παιδιά. Με την συμμετοχή και των υπόλοιπων συλλόγων έχουμε κιόσκια με ζωγραφική προσώπου, γράμμα στον Αγιο Βασίλη κλπ.
  • Κάθε χρόνο παρελαύνουμε την 25η Μαρτίου με παραδοσιακές φορεσιές.
  • Στο χώρο του συλλόγου μας λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη – την οποία προσπαθούμε να εμπλουτίζουμε κάθε χρόνο – και είναι για όλους τους χωριανούς.
  • Ο σύλλογος μας έχει μια πλούσια σε φορεσιές και αξεσουάρ ιματιοθήκη, την οποία συντηρούμε και εμπλουτίζουμε συνεχώς.
  • Στο χώρο του συλλόγου μας υπάρχει λαογραφική έκθεση στην οποία υπάρχουν διάφορα εκθέματα από την καθημερινότητα των προγόνων μας αλλά και αυθεντικές φορεσιές χωριανών μας.

Πιστεύετε ότι οι χορευτές , τα μέλη των συλλόγων θα επιστρέψουν εύκολα στις δραστηριότητες τους μόλις ανοίξουν οι σύλλογοι ή θα υπάρχει ο φόβος για καιρό και μετά;

Για τα μέλη και τους χορευτές των συλλόγων οι παραδοσιακοί χοροί αλλά και η επαφή μεταξύ μας είναι κομμάτι της ζωής μας και της καθημερινότητας μας. Σε όλους έχει λείψει ο κύκλος στον οποίο ο ένας έπιανε το χέρι του άλλου και χόρευαμε όλοι μαζί σε διάφορους ρυθμούς. Δεν πιστεύουμε να υπάρχει φόβος γιατί κάνουμε θυσίες και δίνουμε αγώνα σαν λαός για να επανέλθουμε στην καθημερινότητα μας, οπότε όταν θα λειτουργήσουν οι σύλλογοι θεωρούμε ότι θα έχει ξεπεραστεί κάθε φόβος. Επίσης είναι γνωστό σε όλους ότι οι σύλλογοι- και πριν την καραντίνα – λειτουργούσαν με υγειονομικά πρωτόκολλα προστατεύοντας όλα τα μέλη και χορευτές. Είμαστε αισιόδοξοι και πιστεύουμε ότι σύντομα θα ανταμώσουμε σε έναν μεγάλο κύκλο κρατώντας ο ένας τον άλλο από το χέρι μεταδίδοντας μοναδική ενέργεια!

Σας ευχαριστώ που σας είχαμε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε την παρέα ”Γωνιά Χαλάρωσης” στο Facebook

Στους παρακάτω συνδέσμους θα δούμε δυο μικρά αποσπάσματα απο την εκδήλωση του συλλόγου στο ΑΠΘ για τα 40 χρόνια λειτουργίας του!!

Comments are closed.