”Γαλαζοαίματοι”: Μύθος ή αλήθεια;
13 Ιανουαρίου 2023
Ποίημα: ” Δεκαοχτώ”
9 Φεβρουαρίου 2023

Ελλάδα, Αθήνα , Σπάρτη……εκτός συνόρων!!

Η Κόστα Ρίκα είναι μία από τις φιλελληνικές χώρες παγκοσμίως. Οι πολίτες γνωρίζουν πάρα πολλά για την αρχαία Ελλάδα την ελληνική μυθολογία αλλά και τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Ο Χοσέ Ραφαέλ ντε Καλέγκος Αλβαράδο, πρόεδρος της χώρας το 1834, απέδειξε έμπρακτα την αδυναμία του στην Ελλάδα με το να «βαφτίσει» τρεις πόλεις με ελληνικά ονόματα: Grecia, Atenas, Esparza (Σπάρτη).

Περίπου στο κέντρο της χώρας, μόλις μιάμιση ώρα από την πρωτεύουσα της χώρας το Σαν Χοσέ, συναντάει ο επισκέπτης την ταμπέλα «Καλώς ήλθατε στην Ελλάδα» !!

Στη συνέχεια συναντάειεπιγραφές όπως…Πιτσαρία Grecia, κλειδαράς Grecia, σταθμός λεωφορείων Grecia, αρτοποιείο Grecia, φαρμακείο Grecia, παπουτσάδικο Grecia, Grecia παντού.Η πόλη ιδρύθηκε το 1825. Ο τότε νομάρχης της περιοχής και αργότερα πρόεδρος της χώρας, Χοσέ Ραφαέλ ντε Καλέγκος Αλβαράδο, γνωστός φιλέλληνας, επειδή είχε ακούσει για την επανάσταση του 1821 στην Ελλάδα, αποφάσισε να δώσει στην νεοϊδρυθείσα πόλη το όνομα Grecia (Ελλάδα). Στην πόλη ζουν περίπου 20.000 κάτοικοι. Στις 12 το μεσημέρι σταματούν τα πάντα για μια δίωρη σιέστα. Οι καθημερινές δεν διαφέρουν από τα ήρεμα Σαββατοκύριακα. Η πολεοδομία της δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο να επιδείξει, εκτός από την κόκκινη εκκλησία με τα μυτερά καμπαναριά. Παντού κάδοι για σκουπίδια «Κρατάτε την Ελλάδα καθαρή«. Οι κάτοικοι είναι περήφανοι για την «Ελλάδα» τους η οποία είναι η πιο καθαρή πόλη στην Κόστα Ρίκα.
Στο κέντρο, πίσω από το Δημαρχείο, βρίσκεται η πλατεία Plaza Hellenica. Η προτομή του Αριστοτέλη σε πρώτο πλάνο. Προσφορά του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού το 1997. Στην είσοδο της πόλης μια προσπάθεια απομίμησης του Παρθενώνα σε μινιατούρα. Θέλουν να δώσουν ελληνικά στοιχεία στην πόλη.

Συνεχίζοντας σε μία ώρα απόσταση από την Grecia, υπάρχει το χωριό Atenas..

Μια Αθήνα διαφορετική από την ελληνική πρωτεύουσα αλλά σίγουρα με πολλά στοιχεία που η «μάνα» Αθήνα θα ζήλευε. Χωρίς κυκλοφοριακό, χωρίς πολυκατοικίες, με καθαρό αέρα, χωρίς νευρικούς ανθρώπους. Μια Αθήνα γεμάτη πράσινο, μια ήρεμη πόλη με κίνηση που να θυμίζει αυγουστιάτικες Κυριακές.

Δεκάδες οι πινακίδες που γράφουν Αθήνα, σε κάθε γωνία. «Καλώς ήρθατε στην Αθήνα. Στην πόλη με το καλύτερο κλίμα στον κόσμο». Χτισμένη σε υψόμετρο 698 μέτρων, σε μια κοιλάδα περιτριγυρισμένη από καταπράσινα βουνά. Οι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 8.000. Σύμφωνα με το National Geographic τούτο το χωριό έχει ένα από τα καλύτερα κλίματα στον κόσμο. Η μέση θερμοκρασία είναι 23,7 βαθμοί. Δεν ιδρώνεις, δεν κρυώνεις. Φρέσκο αεράκι σε δροσίζει και το βράδυ μόλις που θα θελήσεις να βάλεις κάτι πάνω σου. Ολο το χρόνο.

Τέλος η πόλη Esparza

Όταν ιδρύθηκε το 1851 το πραγματικό της όνομα ήταν Sparta, αλλά με την πάροδο του χρόνου και λόγω της ισπανικής προφοράς, το όνομά της έγινε Esparza. Είναι μία ήσυχη πόλη που απέχει λίγα χιλιόμετρα από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Μάλιστα αν στην κεντρική πλατεία, υπάρχoυν εστιατόρια όπου μπορεί ο επισκέπτης να δοκιμάσει τα grecotacos, δηλαδή τοπικές πίτες αλά Ελληνικά από ντόπιους μάγειρες.

πηγή: https://www.mybites.gr/

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook ή Την ομάδα μας στο Facebook

Comments are closed.